Αδιαμφισβήτητα ο χωρισμός πρόκειται για μια δύσκολη συναισθηματική κατάσταση και για τα δύο άτομα στην σχέση. Έχετε επενδύσει χρόνο και συναισθηματική ενέργεια στη σχέση που τελειώνει και ακριβώς αυτό είναι που καθιστά τον τερματισμό της τόσο δύσκολο.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μια σχέση μπορεί να τελειώσει. Ενώ δεν υπάρχει σωστός τρόπος για να χωρίσετε, υπάρχουν πολλά κοινά λάθη που μπορεί να κάνουμε ακόμα και αν έχουμε τις καλύτερος προθέσεις να χωρίσουμε με σεβασμό.

Οι χωρισμοί είναι δύσκολοι και η πραγματικότητα είναι ότι κάποιος πιθανότατα θα πληγωθεί. Ωστόσο, εάν είστε το άτομο που αποφάσισε και θα ανακοινώσει τον χωρισμό, έχετε τη δύναμη να αποφύγετε να προκαλέσετε αδικαιολόγητο πόνο.

Διαβάστε επίσης: Αισιόδοξοι και απαισιόδοξοι: Ισορροπημένο ζευγάρι ή μια εφιαλτική σχέση;

Σε γενικές γραμμές, η καλύτερη πορεία που μπορείτε να ακολουθήσετε για έναν χωρισμό με σεβασμό είναι να εστιάσετε στο να είστε ανοιχτοί και άμεσοι, διατηρώντας το επίπεδο της φροντίδας και της προσοχής που κάποτε δείχνατε στον σύντροφό σας.

Χωρισμός χωρίς λάθη

Τα πιο κοινά λάθη που θέλετε να αποφύγετε, περιλαμβάνουν:

#Μην κάνετε ghosting

Το να εξαφανιστείτε και να διακόψετε κάθε επικοινωνία με το άτομο που έχετε σχέση χωρίς να του δώσετε κάποια εξήγηση, είναι σκληρό.

Εκτός και αν αισθάνεστε ότι οι αλληλεπιδράσεις με το άτομο διακινδυνεύουν την ψυχική, συναισθηματική ή σωματική σας υγεία, είναι καλύτερα  να παρέχετε κάποια εξήγηση ή σκεπτικό για τον τερματισμό της σχέσης σας.

#Μην χωρίσετε πίσω από μια οθόνη

Μια ρομαντική σχέση είναι οικεία (σε κάποιο επίπεδο, ακόμα και αν όχι σωματικά) και ο χωρισμός θα πρέπει να το αντικατοπτρίζει. Έχοντας αυτό κατά νου, μην προσπαθήσετε να τερματίσετε μια σχέση μέσω κειμένου, email ή μηνύματος.

Εάν προτιμάτε να γράψετε τα συναισθήματά σας ή χρειάζεστε χρόνο για να συγκεντρώσετε τις σκέψεις σας και να κρατήσετε σημειώσεις, τότε αυτό είναι απολύτως εντάξει.

#Προσέξτε τα λόγια σας

Στην ένταση της στιγμής, ειδικά αν είστε εκνευρισμένοι, μπορεί να αισθάνεστε αμυντικοί ή και ψυχικά κουρασμένοι αλλά να θυμάστε να είστε πάντα προσεκτικοί σχετικά με την επιλογή των λέξεων σας.

Οι λέξεις έχουν σημασία και είναι ισχυρές και δυστυχώς όταν ειπωθούν, θυμηθείτε ότι δεν μπορείτε ποτέ να τις πάρετε πίσω. Ακόμη και μετά από μια συγγνώμη, ο πόνος μπορεί να αφήσει σημάδια, πολύ καιρό αφότου έχετε χωρίσει.

#Αφήστε τα ψέματα και τις δικαιολογίες

Είναι σημαντικό να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας σχετικά με το γιατί τερματίζετε τη σχέση και είναι καλύτερο να είστε ανοιχτοί, λέγοντας και στον σύντροφό σας την πραγματική αιτία, προσέχοντας πάντα το λεξιλόγιό σας.

Μιλήστε περισσότερο για τα δικά σας συναισθήματα και αποφύγετε τις δηλώσεις που αφορούν τον ίδιο.