Γιατί είναι σημαντικό να κάνετε τακτικά γιόγκα; Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, οι κακές διατροφικές συνήθειες και η αύξηση του εργασιακού άγχους που χαρακτηρίζουν την εποχή μας, μπορούν να διαταράξουν τη σωματική και κατ’ επέκταση ψυχική μας υγεία.

Η κάθε είδους σωματική άσκηση, με πρωταγωνίστρια τη γιόγκα, ενθαρρύνει την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών, βελτιώνει τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, προάγει τον καλό ύπνο, μειώνει το άγχος και ενισχύει τη γενική ευεξία. Εκτός από αυτά τα πλεονεκτήματα, η γιόγκα μπορεί να είναι χρήσιμη για άτομα που θέλουν να μειώσουν το βάρος τους, να σταματήσουν το κάπνισμα ή να διαχειριστούν χρόνιες ασθένειες.

Διαβάστε επίσης: Γλυκαντικό: Ποιο ανησυχεί έντονα τους επιστήμονες;

Ασάνες- Στάσεις γιόγκα για καλή ψυχική υγεία

«Viparita Karani Asana»

Μία από τις καλύτερες στάσεις γιόγκα για την ενίσχυση της ροής του αίματος στο κεφάλι είναι η ανεστραμμένη θέση. Μαζί με τη ρύθμιση της ροής του αίματος μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του άγχους, στη θεραπεία της κατάθλιψης και της αϋπνίας.

Αυτή η στάση είναι μία από τις προκλητικές ασάνες στη γιόγκα. Περιλαμβάνει την ανύψωση του κατώτερου μέρους του σώματος σας προς τα πάνω και τη διατήρηση της ισορροπίας. Οι αρχάριοι ίσως το βρουν απαιτητικό στην πρώτη προσπάθεια.

Για να την κάνετε:

  • Χρησιμοποιήστε μια ισχυρή υποστήριξη όπως έναν τοίχο.
  • Κοιτάξτε τον τοίχο σε κατακόρυφη κατάσταση, έτσι ώστε τα κάτω άκρα σας να βλέπουν στον τοίχο και στη συνέχεια να ακουμπάτε πιο κοντά στον τοίχο έως ότου οι γοφοί σας αγγίξουν τον τοίχο.
  • Τώρα που τα πόδια σας στηρίχτηκαν πάνω στον τοίχο, ισιώστε τα. Ίσως αισθανθείτε ένα ελαφρύ τέντωμα καθώς προσπαθείτε να το κάνετε, αλλά αυτό δεν πρέπει να σας σταματήσει.
  • Μόλις είστε σε μια ημιανεστραμμένη στάση, τοποθετήστε τα χέρια σας και στις δύο πλευρές σας και χαλαρώστε.
  • Μείνετε ξαπλωμένοι για 5 με 10 λεπτά.
  • Αναπνεύστε κανονικά.
  • Αν αισθανθείτε δυσφορία στην περιοχή του ισχίου σας, χρησιμοποιήστε ένα στήριγμα, όπως είναι μαξιλάρι ή διπλωμένη κουβέρτα.

Για τους ειδικούς που έχουν εξασκήσει ήδη αυτή τη στάση, δεν χρειάζεται η στήριξη σε τοίχο.

«Shavasana»

Αυτή η στάση, η οποία προάγει τη σωματική χαλάρωση και την ψυχική υγεία, γίνεται συχνά στο τέλος των πρακτικών γιόγκα.

  • Κρατήστε το σώμα σας ίσιο καθώς ξαπλώνετε ανάσκελα και τοποθετήστε τα χέρια σας στα πλάγια με τις παλάμες στραμμένες προς τα πάνω.
  • Κρατήστε τα μάτια σας κλειστά και μείνετε σε αυτή τη θέση για τουλάχιστον πέντε λεπτά.

Αυτή η ασάνα μπορεί επίσης να ασκηθεί από έγκυες γυναίκες, κάτι που θα τις βοηθήσει να απαλύνουν το άγχος που μπορεί να νιώθουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

«Hasta Uttanasana»

Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, άσθμα, ιγμορίτιδα και οστεοπόρωση μπορεί να βρουν ανακούφιση από τα συμπτώματά τους κάνοντας αυτή τη στάση γιόγκα. Ως ιδιαίτερα αποτελεσματική τεχνική για χαλάρωση, βοηθά επίσης στη θεραπεία της ήπιας κατάθλιψης και της αϋπνίας.

Για να την κάνετε:

  • Σταθείτε όρθιοι.
  • Εισπνεύστε καθώς σηκώνετε τα χέρια σας ακολουθούμενα από τον κορμό σας.
  • Διατηρήστε τη σπονδυλική σας στήλη στην ευθεία και κάνετε κάμψη προς τα πίσω για να σχηματίσετε τη «Hasta Uttanasana».

«Shashankasana»

Το νευρικό σας σύστημα ενεργοποιείται από αυτή τη στάση, η οποία αναζωογονεί ολόκληρο το σώμα. Αυτή η στάση μοιάζει με παιδί στη θέση του εμβρύου και είναι απλώς μια στάση ανάπαυσης. Γίνεται σκύβοντας προς τα εμπρός ενώ κάθεστε στα γόνατα μέχρι το μέτωπο να φτάσει στο πάτωμα και το στήθος να αγγίξει τους μηρούς. Τα χέρια πρέπει να είναι απλωμένα μπροστά.

Εάν την εκτελείτε με ακρίβεια σε τακτική βάση, θα βιώσετε μια αίσθηση ψυχικής και σωματικής ευφορίας.

Άλλα είδη ασκήσεων που κάνουν καλό στην ψυχική υγεία

Προπόνηση ενδυνάμωσης

Η ενσωμάτωση της προπόνησης ενδυνάμωσης στη ρουτίνα σας θα σας βοηθήσει να νιώσετε περισσότερο «συνδεδεμένοι» και θα αυξήσει την ψυχική σας ενέργεια και εστίαση. Η προπόνηση δύναμης είναι μια από τις προπονήσεις που βοηθούν επίσης στη θεραπεία των συμπτωμάτων του άγχους και της θλίψης.

Τρέξιμο

Η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με τα αντικαταθλιπτικά στη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης απελευθερώνοντας ενδορφίνες και άλλες φυσικές χημικές ουσίες του εγκεφάλου που μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση, σύμφωνα με έρευνες.

Χορός

Ο χορός είναι μια από τις πιο ευχάριστες δραστηριότητες που μπορούν να συμβάλλουν στην τόνωση της διάθεσης και στη βελτίωση της ψυχικής υγείας. Δε συνδέεται άλλωστε τυχαία με την ευτυχία και την έκφραση των ποικίλων συναισθημάτων μας.