Δεν αποτελεί «είδηση» ότι τα παιδιά τρέχουν, πηδούν, γλιστρούν και πέφτουν. Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών βιώνει κάποιο κάταγμα. Ευτυχώς, τα οστά τους έχουν μια εκπληκτική ικανότητα επούλωσης και συνήθως επιστρέφουν σε όλες τους τις δραστηριότητες μέσα σε μόλις λίγες εβδομάδες.

Ωστόσο, για τους περισσότερους ενήλικες, τα πράγματα λειτουργούν διαφορετικά όσον αφορά τα κατάγματα και τον πόνο των οστών. Μία από τις πρώτες και πιο αξιοσημείωτες αλλαγές που βιώνουν οι άνθρωποι καθώς μεγαλώνουν είναι η μείωση της αντοχής των οστών.

Τα σπασμένα οστά μπορεί να σημαίνουν κάτι πολύ πιο σοβαρό για τους ενήλικες. Η αποκατάσταση μπορεί να διαρκέσει πολύ, θέτοντας σε κίνδυνο κινητικότητα και μακροζωία.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε τα οστά σας υγιή και δυνατά.

Διαβάστε επίσης: Περπάτημα: Πόσα λεπτά αρκούν για να ζήσετε περισσότερο;

Τι μπορείτε να κάνετε για πιο γερά οστά

Ποτέ δεν είναι πολύ αργά – ή πολύ νωρίς – για να φροντίσετε τα οστά σας και να επιβραδύνετε την οστική απώλεια. Τα παρακάτω βήματα μπορούν να σας βοηθήσουν:

Συμπεριλάβετε ασβέστιο και βιταμίνη D στη διατροφή σας

Ένα πρώτο βήμα είναι να λαμβάνετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για την πρόληψη ή την επιβράδυνση της οστικής απώλειας.

Καταναλώστε μια καλά ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D, καθώς αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των υγιών οστών.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, καθώς και τα εμπλουτισμένα με ασβέστιο τρόφιμα και ροφήματα, είναι εξαιρετικές πηγές ασβεστίου.

Άλλες πηγές ασβεστίου περιλαμβάνουν το χυμό πορτοκαλιού ενισχυμένο με ασβέστιο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αμύγδαλα, το μπρόκολο, το λάχανο και προϊόντα σόγιας, όπως το τόφου.

Δώστε προσοχή στη βιταμίνη D καθώς το σώμα σας τη χρειάζεται για να απορροφήσει το ασβέστιο. Οι κρόκοι αβγών, τα θαλασσινά όπως η ρέγκα και οι σαρδέλες, τα μανιτάρια και το εμπλουτισμένο με βιταμίνη D γάλα είναι όλα καλές πηγές.

Ακολουθήστε μια διατροφή με θρεπτικές υπερτροφές

Πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά πλην των πραναφερθέντων είναι απαραίτητα για την αναπλήρωση της υγείας των οστών.

Πρόσφατη έρευνα ανακάλυψε ότι το ελαιόλαδο, η σόγια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και οι τροφές πλούσιες σε Ωμέγα-3, όπως ο λιναρόσπορος, τα καρύδια και ο σολωμός έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών που είναι σημαντικά για γερά οστά.

Επιπλέον, μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας του pH του αίματος, η οποία είναι ζωτικής σημασίας επειδή η αυξημένη οξύτητα αποδυναμώνει τα οστά.

Συμπεριλάβετε την άσκηση στην καθημερινότητά σας

Τίποτα δεν ξεπερνά τη σωματική άσκηση για την καλή υγεία των οστών. Είναι καλή όχι μόνο για την καρδιά και τους μύες αλλά και για την οικοδόμηση και τη διατήρηση υγιών οστών.

Οι καλύτερες ασκήσεις για υγιή οστά είναι οι ασκήσεις δύναμης και σωματικού βάρους. Δοκιμάστε το περπάτημα και το τζόκινγκ που θα σας προστατεύσουν από τον κίνδυνο και τις συνέπειες της οστεοπόρωσης.

Επίσης, το κολύμπι και η ποδηλασία είναι εξαιρετικές επιλογές για την ενίσχυση των μυών καθώς και της καρδιάς και των πνευμόνων.

Ελαττώστε ή ιδανικά κόψτε το κάπνισμα και το αλκοόλ

Το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι δύο συνήθειες που μπορούν να επηρεάσουν δραματικά την υγεία των οστών και να αυξήσουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης μεγαλώνοντας.

Έρευνες δείχνουν ότι το κάπνισμα μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία των οστών, οδηγώντας σε σημαντική μείωση της οστικής πυκνότητας.

Όπως και με το κάπνισμα, η χρόνια και μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να συμβάλει σε μειωμένο σχηματισμό οστών, αυξημένα κατάγματα και καθυστερήσεις στην επούλωση των καταγμάτων.

Τα υγιή οστά δεν είναι δεδομένα

Η υγεία των οστών μας αφορά σε κάθε στάδιο της ζωή μας. Οι περισσότεροι, ωστόσο, τείνουν να θεωρούν τα δυνατά οστά ως δεδομένα, επειδή τα συμπτώματα συχνά δεν εκδηλώνονται μέχρι να γίνει σοβαρή η οστική απώλεια.

Ξεκινήστε σήμερα να κάνετε πράξη τις προαναφερθείσες συστάσεις και είναι βέβαιο πως τα οστά σας θα σας ευχαριστούν…