Η ευεξία πρόκειται για ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά μετά την υγεία μας, για αυτό και οι επιστήμονες αναζητούν καθημερινά τρόπους για να την αυξήσουμε. Τώρα, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι παρακολουθώντας από κοντά ζωντανές αθλητικές εκδηλώσεις μπορούμε να βελτιώσουμε τα επίπεδά της, μειώνοντας ταυτόχρονα το αίσθημα της μοναξιάς.

Δημοσιευμένη στο περιοδικό Frontiers in Public Health, η έρευνα είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας μελέτη που εξετάζει τα οφέλη από την παρακολούθηση οποιουδήποτε τύπου ζωντανής αθλητικής εκδήλωσης.

Διαβάστε επίσης: Υπέρταση: Το αλάτι επηρεάζει διαφορετικά γυναίκες και άνδρες

Η μελέτη, που διεξήχθη από ακαδημαϊκούς από τη Σχολή Ψυχολογίας και Αθλητικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin, χρησιμοποίησε δεδομένα από 7.209 ενήλικες, ηλικίας 16-85 ετών, που ζούσαν στην Αγγλία.

Πώς ενισχύει η παρακολούθηση αθλημάτων την ευεξία;

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η παρακολούθηση ζωντανών αθλητικών εκδηλώσεων έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερες βαθμολογίες σε δύο βασικές μετρήσεις της υποκειμενικής ευημερίας, την ικανοποίηση από την ζωή και το αίσθημα ότι η ζωή αξίζει τον κόπο, καθώς και χαμηλότερα επίπεδα μοναξιάς.

Αυτά τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι υψηλότερες βαθμολογίες ικανοποίησης από τη ζωή συνδέονται με καλύτερη σωματική υγεία, καλύτερη γήρανση και χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.

Στην νέα μελέτη αναφέρεται επίσης ότι η παρακολούθηση ζωντανών αθλητικών εκδηλώσεων οδηγεί σε αύξηση της αίσθησης των ανθρώπων ότι «η ζωή αξίζει τον κόπο» και το μέγεθος αυτής της αύξησης είναι συγκρίσιμο με αυτό της απόκτησης απασχόλησης.

Η επικεφαλής συγγραφέας δρ Helen Keyes, Επικεφαλής της Σχολής Ψυχολογίας και Αθλητικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin (ARU), δήλωσε: «Η έρευνά μας είναι η πρώτη μελέτη για την εξέταση των πλεονεκτημάτων από την παρακολούθηση οποιουδήποτε αθλητικού γεγονότος σε έναν ενήλικο πληθυσμό, και επομένως τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για τη διαμόρφωση μελλοντικών στρατηγικών δημόσιας υγείας».

Οι ζωντανές εκδηλώσεις που καλύπτονταν από την έρευνα κυμαίνονταν από δωρεάν ερασιτεχνικές εκδηλώσεις μέχρι και επίσημα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου.