Το άγχος είναι μια κατάσταση που μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε μεγάλη ένταση και να μας γεμίσει αρνητικές σκέψεις. Μπορεί επίσης να θέσει σε κίνδυνο τη σωματική μας υγεία, καθώς αναγκάζει το νευρικό σας σύστημα να μεταβεί σε κατάσταση μάχης ή φυγής. Το μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα που σχετίζεται με το άγχος μπορεί να είναι μια τέτοια αντίδραση.

Αυτό το τυπικό σύμπτωμα άγχους μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος ή ακόμα και ολόκληρο το σώμα. Για παράδειγμα, μπορεί να αισθάνεστε μουδιασμένο μόνο ένα τμήμα της γλώσσας. Αντίστοιχα, το ένα ή και τα δύο χείλη ή μόνο ένα τμήμα του ενός.

Διαβάστε επίσης: Άγχος vs. πανικός: Τι διαφορά έχουν;

Τι άλλο μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα

Εκτός από το άγχος, κοινές αιτίες μουδιάσματος περιλαμβάνουν:

  • Μεγάλες χρονικές περιόδους παραμονής στην ίδια στάση.
  • Εξανθήματα.
  • Χαμηλά επίπεδα νατρίου, καλίου, ασβεστίου ή βιταμίνης Β-12.
  • Παρενέργειες φαρμακευτικής αγωγής.
  • Κατανάλωση αλκοόλ.

Το άγχος και οι παρενέργειές του

Το άγχος είναι η ψυχική ή σωματική καταπόνηση που έχει κάποιος όταν έρχεται αντιμέτωπος με προκλητικές και ενοχλητικές σκέψεις ή καταστάσεις. Η αντίδραση «μάχης» ή «παγώματος» του οργανισμού σε στρεσογόνους παράγοντες πυροδοτείται επειδή το άγχος ειδοποιεί το σώμα για πιθανές απειλές. Τόσο το «καλό» όσο και το επιβλαβές στρες, έχουν μεγάλη δυναμική.

Το τρέμουλο και οι δονήσεις στο σώμα είναι ακόμη μερικά από τα συμπτώματα του χρόνιου άγχους. Η ταχυκαρδία επίσης.

Όσον αφορά το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα, το νευρολογικό μας σύστημα είναι φανερό πως από το άγχος μπορεί να υποφέρει. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ορμόνες και τα νεύρα επηρεάζουν άμεσα τους μύες και ότι εάν ένα ή και τα δύο από αυτά τα συστήματα δεν λειτουργούν σωστά μπορεί να προκαλέσουν ήπια έως μέτρια σωματικά συμπτώματα.

Πώς μπορούμε να το καταπολεμήσουμε;

Διαλογισμός

 

Ο διαλογισμός είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας που προσφέρει άμεσα και μακροπρόθεσμα οφέλη στη διαχείριση των επιπέδων της ορμόνης του στρες. Μας δίνει μια αίσθηση ηρεμίας και ισορροπίας που μπορεί να βελτιώσει την ψυχική, σωματική και συναισθηματική μας υγεία.

Γι’ αυτό και μπορούμε να διαλογιστούμε για να χαλαρώσουμε και να διαχειριστούμε το άγχος, εστιάζοντας την προσοχή μας σε μια κατάσταση γαλήνης.

Ο καθένας μπορεί να ασχοληθεί με τον διαλογισμό ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών που μέσω βιβλίων και βίντεο αποκαλύπτουν τα «μυστικά» του.

Κοινωνικοποίηση

 

Το να κάνετε νέους φίλους ή να συναναστρέφεστε όσο πιο τακτικά μπορείτε με τους ήδη υπάρχοντες μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε το άγχος.

Η κοινωνικοποίηση άλλωστε ωφελεί τόσο το μυαλό, όσο και το σώμα μας.

Η ανταλλαγή σκέψεων και συναισθημάτων με φίλους ή και καινούριες παρέες είναι βέβαιο πως θα σας προσφέρει μια νέα αίσθηση ευεξίας κάθε φορά ώστε να αντιμετωπίσετε τις όποιες αναποδιές της κάθε ημέρας.

Διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

 

Όταν είστε υπό στρες, μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή που αποτελείται από πολλά φρούτα και λαχανικά μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα να παραμείνει ισχυρό.

Μια κακή διατροφή αντιθέτως, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας και περισσότερο άγχος.

Για «δυνατό» σώμα και υγιές μυαλό, χρειάζεται να συμπεριλαμβάνουμε τα απαραίτητα συστατικά στην καθημερινή μας διατροφή, όπως βιταμίνες, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.

Ποιοτικός ύπνος

 

Ο ύπνος αποτελεί πηγή σωματικής και ψυχικής ανθεκτικότητας. Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται τουλάχιστον 6 με 8 ώρες ύπνου για να αναζωογονηθεί.

Ο κακός ύπνος μπορεί να κάνει πιο δύσκολο τον χειρισμό ακόμη και σχετικά ήπιων καταστάσεων, ενώ ο επαρκής ύπνος βοηθά στη διατήρηση των πνευματικών μας ικανοτήτων, όπως η προσοχή, η μάθηση και η μνήμη.

Σωματική άσκηση

 

Μαζί με την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης σας, η τακτική άσκηση μπορεί να ελαχιστοποιήσει τα σημάδια του ήπιου στρες και του άγχους. Η άσκηση βοηθά επιπλέον στο να έχουμε έναν υγιή ύπνο ο οποίος συνήθως επηρεάζεται από το στρες και την ανησυχία, ενώ δημιουργεί μια αίσθηση συνολικής ευεξίας.

Το περπάτημα για παράδειγμα, είναι μια απλή αλλά σπουδαία μορφή άσκησης για να ανανεώσετε το μυαλό και το σώμα σας. Μπορείτε να κάνετε μια μεγάλη βόλτα μέρα παρά μέρα για να ηρεμείτε το μυαλό σας και να αποβάλλετε τις σκέψεις που σας προκαλούν άγχος. Μια μεγάλη βόλτα είναι ένας απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος για να αναζωογονείτε τακτικά το μυαλό και το σώμα σας.

Επίσκεψη σε ειδικό

Εάν νιώθετε το στρες να σας έχει καταβάλλει και πως μόνοι είναι αδύνατο να το καταπολεμήσετε, τότε μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε έναν ψυχολόγο που θα σας βοηθήσει κατάλληλα να βρείτε τις αιτίες που το προκαλούν και να απαλλαγείτε από ό,τι σας ταλαιπωρεί.