Διαρκώς ψάχνουμε νέους τρόπους για να αυξήσουμε την παραγωγικότητα και την ενέργειά μας. Η τεχνική Pomodoro είναι ένα εργαλείο διαχείρισης χρόνου που περιλαμβάνει τον διαχωρισμό των εργασιών σε διαστήματα 25 λεπτών, γνωστά ως pomodoros, με προγραμματισμένα διαλείμματα μεταξύ κάθε διαστήματος.

Το να ολοκληρώνετε μια εργασία στην ώρα της και να την διαγράφετε από την to-do list μπορεί να είναι εξαιρετικά ικανοποιητικό.

Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να ολοκληρώσετε όλα όσα έχετε να κάνετε εάν δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε το χρόνο σας ή εάν αισθάνεστε συγκλονισμένοι από τον όγκο της δουλειάς.

Διαβάστε επίσης: Επαγγελματική εξουθένωση: Μήπως έχετε πάθει «rust out»;

Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια τεχνική διαχείρισης χρόνου για να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε και να διαχειριστείτε τον χρόνο σας πιο αποτελεσματικά.

Πώς να εξασκήσετε την τεχνική Pomodoro

Για να ξεκινήσετε δοκιμάστε:

  • Επιλέξτε την εργασία που θέλετε να κάνετε.
  • Ρυθμίστε ένα χρονόμετρο 25 λεπτών.
  • Εργαστείτε στην εργασία σας μέχρι να λήξει ο χρόνος των 25 λεπτών.
  • Κάντε ένα διάλειμμα 5 λεπτών.
  • Επαναλάβετε την διαδικασία.
  • Κάντε ένα μεγαλύτερο διάλειμμα 15 έως τριάντα λεπτών ανά τέσσερα διαστήματα pomodoro.

Τα μυστικά για αυξημένη παραγωγικότητα

Μερικές έξυπνες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να εφαρμόσετε την τεχνική πιο αποτελεσματικά, περιλαμβάνουν:

#Χρησιμοποιήστε ένα timer

Η χρήση χρονοδιακόπτη μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε στον σωστό δρόμο και να μην υπερβείτε τα διαστήματα σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κλασικό ρολόι ή να ρυθμίσετε το ξυπνητήρι στο κινητό σας για κάθε διάστημα και διάλειμμα pomodoro.

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή χρονοδιακόπτη στο τηλέφωνό σας, αν προτιμάτε. Εάν εργάζεστε στον υπολογιστή σας, ορισμένα προγράμματα περιήγησης έχουν επίσης επεκτάσεις χρονοδιακόπτη pomodoro.

#Προγραμματίστε τις εργασίες σας

Μπορεί να είναι χρήσιμο να προγραμματίσετε τις εργασίες σας για την ημέρα και να υπολογίσετε πόσα διαστήματα pomodoro χρειάζεστε για κάθε εργασία για να είστε σίγουροι ότι θα τα προλάβετε όλα.

Χωρίστε τις σύνθετες εργασίες στις λίστες υποχρεώσεων σας σε μικρότερα κομμάτια, ώστε να μπορείτε να τις χωρίσετε εύκολα σε διαστήματα pomodoro, πάρτε μια βαθιά ανάσα και ξεκινήστε.

#Αξιοποιήστε τα διαλείμματά σας

Είναι σημαντικό να απολαμβάνετε αλλά και να αξιοποιείτε στο έπακρο τα διαλείμματά σας. Χρησιμοποιήστε τα για να πιείτε νερό, να τσιμπήσετε ένα σνακ, να τεντώσετε τα άκρα σας, να κάνετε έναν γρήγορο διαλογισμό ή να κάνετε μια μικρή βόλτα.

Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε ανανεωμένοι, ώστε να είστε έτοιμοι να επιστρέψετε στη δουλειά μετά το διάλειμμα.

#Προσαρμόστε τα διαστήματα

Εάν έχετε δοκιμάσει την τεχνική Pomodoro και πιστεύετε ότι τα διαλείμματα pomodoro των 25 λεπτών ή τα διαλείμματα των 5 λεπτών δεν λειτουργούν για εσάς, μπορείτε να προσαρμόσετε τους χρόνους ώστε να σας ταιριάζουν καλύτερα.

Η ιδέα είναι ουσιαστικά να ορίσετε κομμάτια χρόνου για να εστιάσετε στη δουλειά και να κάνετε ενδιάμεσα διαλείμματα για να χαλαρώσετε το μυαλό σας και να ανανεώνετε την συγκέντρωση και την ενέργειά σας.

Πώς αναπτύχθηκε η συγκεκριμένη τεχνική;

Πιθανότατα αναρωτιέστε πώς αναπτύχθηκε αυτή η τεχνική και γιατί τα χρονικά διαστήματα μετρώνται σε μονάδες… τομάτας, αφού «πομοντόρο» στα ιταλικά σημαίνει «τομάτα».

Η τεχνική Pomodoro αναπτύχθηκε το 1987 από τον Francesco Cirillo. Ως φοιτητής πανεπιστημίου που σπούδαζε για εξετάσεις, δυσκολευόταν να επικεντρωθεί στα βιβλία του.

Χρησιμοποίησε ένα χρονόμετρο κουζίνας σε σχήμα ντομάτας (γνωστό ως «pomodoro» στα ιταλικά) για να ορίσει ένα χρονόμετρο 2 λεπτών και προκάλεσε τον εαυτό του να παραμείνει συγκεντρωμένος για μόλις δύο λεπτά.

Μόλις τα κατάφερε, έθεσε το χρονόμετρο για μεγαλύτερο διάστημα και διαπίστωσε ότι τον βοήθησε να παραμείνει συγκεντρωμένος στην εργασία του. Πειραματίστηκε με διαφορετικά διαστήματα και διαπίστωσε ότι 25 λεπτά εργασίας ακολουθούμενα από ένα διάλειμμα 5 λεπτών ήταν ιδανικά.