Θέλετε να μάθετε αν κινδυνεύετε για δύο κοινές καρδιακές παθήσεις; Ίσως να θέλετε να ελέγξετε το σχήμα της καρδιάς σας.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρδιάς Smidt στο Cedars-Sinai ανακάλυψαν ότι οι ασθενείς που έχουν στρογγυλές καρδιές, σχήμα παρόμοιο με μια μπάλα μπέιζμπολ, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν μελλοντική καρδιακή ανεπάρκεια και κολπική μαρμαρυγή σε σύγκριση με ασθενείς που έχουν μακρύτερες καρδιές σε σχήμα όπως η παραδοσιακή καρδιά του Αγίου Βαλεντίνου.

Διαβάστε επίσης: Καρδιά: οι 3 συμβουλές υγείας που θα την σώσουν

Για τα ευρήματά τους, που δημοσιεύτηκαν στο Med, το νέο ιατρικό περιοδικό του Cell Press, χρησιμοποίησαν βαθιά μάθηση και προηγμένη ανάλυση απεικόνισης για να μελετήσουν τη γενετική της δομής της καρδιάς.

Ποιο σχήμα καρδιάς διατρέχει αυξημένο κίνδυνο

«Βρήκαμε ότι τα άτομα με σφαιρικές καρδιές είχαν 31% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή και 24% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μυοκαρδιοπάθεια, έναν τύπο καρδιακής μυϊκής νόσου», δήλωσε ο δρ David Ouyang, MD, καρδιολόγος στο Smidt Heart Institute και ερευνητής.

Ο κίνδυνος εντοπίστηκε αφού οι ερευνητές ανέλυσαν εικόνες MRI καρδιάς από 38.897 υγιή άτομα από τη UK Biobank. Χρησιμοποιώντας την ίδια βάση δεδομένων, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στη συνέχεια υπολογιστικά μοντέλα για να εντοπίσουν γενετικούς δείκτες της καρδιάς που σχετίζονται με αυτές τις καρδιακές παθήσεις.

«Εξετάζοντας τα γονίδια που σχετίζονται με την σφαιρικότητα, βρήκαμε τέσσερα γονίδια που σχετίζονται με την μυοκαρδιοπάθεια: PLN, ANGPT1, PDZRN3 και HLA DR/DQ», ανέφερε ο δρ David Ouyang.

«Τα τρία πρώτα από αυτά τα γονίδια συσχετίστηκαν επίσης με μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης κολπικής μαρμαρυγής».

Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή και η μυοκαρδιοπάθεια

Η κολπική μαρμαρυγή, ο πιο κοινός τύπος μη φυσιολογικής διαταραχής του καρδιακού ρυθμού, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ενός ατόμου να υποστεί εγκεφαλικό.

Η μυοκαρδιοπάθεια είναι ένας τύπος καρδιακής μυϊκής νόσου που καθιστά δύσκολη την άντληση αίματος για την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα και μπορεί τελικά να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια. Οι κύριοι τύποι μυοκαρδιοπάθειας, διατατικές, υπερτροφικές, αρρυθμογόνες και περιοριστικές, επηρεάζουν έως και 1 στους 500 ενήλικες.

Οι καρδιολόγοι του Cedars-Sinai επισημαίνουν ότι το σχήμα της καρδιάς ενός ατόμου αλλάζει με την πάροδο των ετών, συνήθως γίνεται πιο στρογγυλό και ειδικά μετά από ένα σημαντική καρδιακή πάθηση, όπως ένα καρδιακό επεισόδιο.

«Μια αλλαγή στο σχήμα της καρδιάς μπορεί να είναι ένα πρώτο σημάδι ασθένειας», δήλωσε η Christine M. Albert, πρόεδρος του Καρδιολογικού Τμήματος στο Καρδιολογικό Ινστιτούτο Smidt και συγγραφέας της μελέτης.

«Μεγάλες βιοτράπεζες με δεδομένα καρδιακής απεικόνισης προσφέρουν τώρα την ευκαιρία να αναλυθούν και να προσδιοριστούν οι διαφορές στη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς που δεν ήταν δυνατή χρησιμοποιώντας παραδοσιακές προσεγγίσεις», αναφέρει ο δρ David Ouyang.

«Η βαθιά μάθηση και η όραση υπολογιστών επιτρέπουν επίσης την δημιουργία ταχύτερων και πιο ολοκληρωμένων μέτρων που μπορεί να βοηθήσουν στον εντοπισμό γενετικών παραλλαγών που επηρεάζουν την καρδιά, έως και χρόνια ή και δεκαετίες πριν αναπτυχθεί οποιαδήποτε προφανής καρδιακή νόσος» συμπληρώνει.