Στην αγαπημένη ταινία της Nora Ephron «Julie & Julia», ο χαρακτήρας της Amy Adams υπόσχεται να μαγειρέψει και τις 524 συνταγές που απαρτίζουν το εμβληματικό βιβλίο για μαγειρική της Julia Childs, «Mastering the Art of French Cooking», σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την απογοήτευση που νιώθει για τη δουλειά της σε ένα τοπικό τηλεφωνικό κέντρο.

Αναλαμβάνοντας τον ρόλο της επιτυχημένης εστιάτορος Jane Adler στην ρομαντική κομεντί «It’s Complicated» της Nancy Meyers, η Meryl Streep κρύβεται κυριολεκτικά στην κουζίνα του σπιτιού της πρωταγωνίστριας όταν προβληματίζεται (ή αποφεύγει) θέματα καρδιάς, ενώ παράλληλα ψήνει μερικές λιχουδιές στην οθόνη.

Σε όλο το Χόλιγουντ αφθονούν οι πλοκές που σχετίζονται με το φαγητό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα δημιουργικά τόξα των χαρακτήρων και η ικανότητά τους να ξεπερνούν περιόδους αγωνίας και θλίψης βασίζονται πλήρως στην αφοσίωση και τη σχέση τους με το φαγητό.

Διαβάστε επίσης: Πώς τρέφονται οι αιωνόβιοι; Οι τέσσερις «χρυσές» συμβουλές

Στην ταινία «Burnt», ο χαρακτήρας του Bradley Cooper καταπιάνετε με τις μαγειρικές τέχνες για να μετριάσει τον εθισμό του στα ναρκωτικά. Η ταινία «Eat Drink Man Woman», του Ang Lee, χρησιμοποιεί τα σταθερά σχέδια για το κυριακάτικο δείπνο μιας οικογένειας ως σημείο προβληματισμού όσον αφορά την αντιμετώπιση της θλίψης και της χαράς στα σκαμπανεβάσματα της ζωής.

Είναι ξεκάθαρο: η σκέψη, η συζήτηση και η θέαση του φαγητού ηρεμεί το σώμα και το πνεύμα μας.

Τα οφέλη που έχει η μαγειρική τέχνη σύμφωνα με την επιστήμη

Δημιουργικές δραστηριότητες όπως το μαγείρεμα και η ζαχαροπλαστική συνδέονται άμεσα με την αυξημένη αίσθηση ευεξίας, σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 από το Πανεπιστήμιο του Otago στη Νέα Ζηλανδία που δημοσιεύθηκε στο Journal of Positive Psychology.

Στη μελέτη 658 φοιτητές κατέγράψαν τις δραστηριότητές τους και τις σχετικές ψυχικές καταστάσεις επί 13 ημέρες. Μια κοινή δημιουργική ασχολία ήταν το μαγείρεμα νέων συνταγών. Οι φοιτητές ανέφεραν ότι ένιωθαν περισσότερο ενθουσιασμό και θετική ανάπτυξη από ό,τι συνήθως, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Η προετοιμασία του φαγητού είναι κάτι που απαιτεί συγκέντρωση. Βάζουμε αγάπη και φροντίδα στη μαγειρική.

Η ικανότητα να εστιάζουμε εξ ολοκλήρου στην εργασία που έχουμε αναλάβει – η οποία απαιτεί προσοχή στη λεπτομέρεια, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων μετρήσεων και συνεχούς παρακολούθησης – μας επιτρέπει να αποκλείουμε εύκολα τους περισπασμούς που μπορεί να προκαλέσουν άγχος και ανησυχία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Υπάρχει κάτι στο τελικό αποτέλεσμα του μαγειρέματος για τον εαυτό μα. Από τα αρώματα μέχρι τα χρώματα και τις γεύσεις, που μπορεί να προσφέρει ηρεμία και ανακούφιση. Είμαστε περισσότερο ευγνώμονες.

Εκτός από τα θεραπευτικά της αποτελέσματα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση φαγητού που μαγειρεύουμε μόνοι μας θα βοηθήσει το σώμα μας να λειτουργήσει καλύτερα σε βιολογικό επίπεδο.

Όταν δεν αισθάνεστε καλά και είτε δεν τρώτε είτε τρώτε γρήγορο φαγητό, δεν τροφοδοτείτε το σύστημα που απαιτεί από εσάς να ρυθμίσετε τη φλεγμονή του και επομένως κάνετε την κατάσταση χειρότερη. Αν μαγειρεύετε, το φαγητό είναι γενικά πιο εύπεπτο και θα βοηθήσει τον οργανισμό αντί να τον βλάψει.

Το μαγείρεμα με περισσότερα υγιεινά υλικά είναι επίσης σημαντικό γιατί είναι πιο θρεπτικό και ταυτόχρονα ενισχύει τη συνολική διάθεση. Πρέπει να βλέπουμε τη μαγειρική αλλά και τα γεύματα ως μια ευκαιρία σύνδεσης με τη στιγμή, για να απομακρυνθείτε από τα ερεθίσματα με τα οποία βομβαρδίζεστε όλη την ημέρα.