Ανά τους αιώνες οι άνθρωποι επεδίωξαν να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα ζωής. Από φιλοσόφους και ποιητές μέχρι χαλαρές συζητήσεις στο οικογενειακό τραπέζι, όλους μας έχει απασχολήσει το ποιο τελικά είναι το νόημα της ζωής.

Η μυστηριώδης και ρεαλιστική ιαπωνική μέθοδος Ικιγκάι αποτελεί μια δοκιμασμένη στον χρόνο «πυξίδα» καλλιέργειας μιας μακράς και γεμάτης νόημα ζωής.

Η έννοια του Ικιγκάι

Ικιγκάι στα ιαπωνικά είναι ο συνδυασμός δύο λέξεων που σημαίνουν «ζωή» και «να αξίζει τον κόπο». Πιο γενικά, θα μπορούσε να μεταφραστεί ως «ο λόγος ύπαρξης». Αναφέρεται σε ό,τι δίνει σε ένα άτομο την αίσθηση του σκοπού στη ζωή του.

Διαβάστε επίσης: Υγεία: Πόσο επικίνδυνη είναι η μοναξιά;

Είναι ο λόγος δηλαδή που ξυπνάμε το πρωί και το βασικό μας κίνητρο να εκπληρώσουμε τους στόχους μας και να δώσουμε νόημα σε κάθε στιγμή της ύπαρξής μας.

Τα 4 στοιχεία του Ικιγκάι

Το Ικιγκάι μπορεί να παρομοιαστεί με την υιοθέτηση μιας νοοτροπίας που μας επιτρέπει να βιώσουμε μια ευτυχισμένη και δραστήρια ζωή «αγκαλιάζοντας» τη χαρά των μικρών πραγμάτων που βρίσκονται γύρω μας.

Επεκτείνοντας την έννοια του όρου, είναι χρήσιμο να εξετάσουμε 4 στοιχεία που οι Ιάπωνες θεωρούν σημαντικά για τη «χαρτογράφηση» του προσωπικού μας «ταξιδιού» στη ζωή.

#1 Τι αγαπώ

Αν είστε παθιασμένοι με κάτι, θα υπάρχει μια φυσική «ώθηση» προς αυτό. Το να κάνετε αυτό που αγαπάτε είναι ένα σημαντικό «κλειδί», καθώς όχι μόνο θα το απολαμβάνετε αλλά θα έχετε και ισχυρό κίνητρο να αναπτύξετε τις δεξιότητές σας πάνω σε αυτό.

#2 Τι προσφέρω στο κοινωνικό σύνολο

Το Ικιγκάι έχει να κάνει με την εκπλήρωση του προσωπικού μας θέλω, πάντοτε όμως σε συνδυασμό με το τι προσφέρουμε στην ευρύτερη κοινότητα. Οποιο επάγγελμα κι αν θέλετε να κάνετε πρέπει να είναι χρήσιμο για την ευημερία της κοινωνίας.

#3 Σε τι είμαι καλός

Σε ποιον τομέα αισθάνεστε να έχετε ένα φυσικό χάρισμα ή τι σας φαίνεται πιο εύκολο να μάθετε και να εξασκήσετε; Μπορεί για παράδειγμα να έχετε ταλέντο στο να παίζετε πιάνο ή να αγαπάτε τόσο πολύ το πιάνο που να εξασκείστε καθημερινά και να εξελιχθείτε σε έναν εξαιρετικό μουσικό.

#4 Τι κερδίζω

Μια πολύ σημαντική πτυχή ενός βιώσιμου Ικιγκάι είναι να σκεφτείτε το εισόδημα που χρειάζεστε για να υποστηρίξετε τη ζωή σας. Οταν είστε σε θέση να φροντίσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας, αυξάνεται η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμησή σας καθώς και η ικανοποίηση που νιώθετε από το αίσθημα της προσφοράς.

Να θυμάστε:

· Το «πάθος» σας βρίσκεται στη «διασταύρωση» αυτού που αγαπάτε και αυτού στο οποίο είστε καλοί.

· Ο σκοπός της ζωής σας βρίσκεται στη «διασταύρωση» αυτού που θέλετε να κάνετε και εκείνου που έχει ανάγκη το κοινωνικό σύνολο.

· Το επάγγελμά σας βρίσκεται στη «διασταύρωση» του τι χρειάζεται η κοινωνία, του πόσα χρήματα θα βγάζετε και του πόσο καλός είστε σε αυτό.

Χρησιμοποιώντας αυτό το «πλαίσιο», θέστε στον εαυτό σας τα 4 ερωτήματα του Ικιγκάι ώστε οι σκέψεις σας να γίνουν ξεκάθαρες και να αρχίσουν να αποκτούν «μορφή».

Πώς θα βρω το Ικιγκάι μου;

Για μερικούς ανθρώπους οι απαντήσεις στις 4 βασικές ερωτήσεις του Ικιγκάι μπορεί να είναι εύκολες. Για άλλους όμως, όχι. Σε αυτή την περίπτωση για να ανακαλύψετε το Ικιγκάι σας δοκιμάστε να κάνετε ποικίλες δραστηριότητες για να καταλήξετε σε εκείνο που σας προσφέρει ευχαρίστηση και τονώνει την δημιουργικότητά σας. Αφού ολοκληρώσετε όλα εκείνα που θέλετε να κάνετε, σκεφτείτε: Ποιο είναι το νήμα που ενώνει τις ασχολίες αυτές; Το κοινό δηλαδή σημείο τους. Με τον τρόπο αυτόν, η ίδια η ζωή θα σας καθοδηγήσει προς το Ικιγκάι σας.

Οκινάουα: Εκεί που ζουν πολύ παραπάνω

Η νήσος Οκινάουα, στο νοτιοανατολικό άκρο της Ιαπωνίας, είναι ιστορικά γνωστή για τη μακροζωία των κατοίκων της και θεωρείται μία από τις «μπλε ζώνες» του κόσμου. Οι περιοχές που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή χαρακτηρίζονται από αισθητά υψηλότερο προσδόκιμο ζωής του πληθυσμού από το συνηθισμένο.

Στην Οκινάουα κατοικούν άνθρωποι αιωνόβιοι και υπεραιωνόβιοι που ζουν μέχρι και πάνω από τα 110 έτη! Ποιο είναι το μυστικό τους;

Εκτός από την υγιεινή διατροφή, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που εστιάζει στην πρόληψη ασθενειών, η μακροζωία είναι στενά συνδεδεμένη με τον τρόπο σκέψης και ζωής των ανθρώπων.

Οι κάτοικοι εκεί έχουν έντονη την αίσθηση της προσφοράς στην κοινότητα και ξεκάθαρο μέσα τους τον σκοπό της ζωής τους. Ανεξάρτητα από την εργασία του καθενός, η κάθε είδους συνεισφορά στο περιβάλλον που ζουν, τους γεμίζει με όρεξη και θέληση για ζωή.

Η σοφία του ιαπωνικού πολιτισμού

Στο βιβλίο «Ικιγκάι: Τα μυστικά της Ιαπωνίας για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή», οι συγγραφείς Héctor García and Francesc Miralles κατέγραψαν συζητήσεις με κατοίκους του χωριού Ογκίμι στην Οκινάουα που αποκαλύπτουν τη φιλοσοφία της ζωής τους. Από τα λόγια τους προκύπτουν 5 κατευθυντήριες αρχές που μπορούμε να εφαρμόσουμε στη ζωή μας:

· Να μην αγχωνόμαστε.

· Να «καλλιεργήσουμε» καλές συνήθειες.

· Να «φροντίζουμε» τις φιλίες μας καθημερινά.

· Να ζούμε τη ζωή χωρίς βιασύνη.

· Να παραμένουμε αισιόδοξοι.

Η «τελειότητα» της «ατέλειας»

Εάν το να ζήσετε τη ζωή σύμφωνα με το Ικιγκάι σας ακούγεται κάπως ιδεαλιστικό, τότε μπορεί να το κατανοήσετε καλύτερα παράλληλα με την έννοια του wabi-sabi. Tο wabi-sabi είναι μια ιαπωνική φιλοσοφία που μας παρακινεί να «αγκαλιάσουμε» τις ατέλειες, το πέρασμα του χρόνου, τη γνησιότητα σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής μας ζωής.

Είναι μια υπενθύμιση ότι τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μας, είναι ατελή και προσωρινά.

Συμπερασματικά, δεν έχει νόημα να ζούμε επιδιώκοντας την τελειότητα και ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε να ζούμε τη «στιγμή».

Η «δύναμη» του Ικιγκάι

Μια ιαπωνική παροιμία λέει: «Πέσε επτά φορές, σήκω οκτώ». Ακόμη και στους δύσκολους καιρούς, όταν παραμένετε στην «πορεία» σας, θα νιώσετε τελικά ικανοποιημένοι και «γεμάτοι». Οι προκλήσεις άλλωστε μας κάνουν πιο δυνατούς και «ανθεκτικούς».

Το να βρείτε την κινητήρια δύναμη στη ζωή σας που σας ενεργοποιεί και σας δίνει νόημα, θα σας
«οδηγήσει» στο να αισθάνεστε πιο «ολοκληρωμένοι» και ευτυχείς.

Ανεξάρτητα από τις δυσκολίες ή τις ατέλειες της ζωής, με τη συνειδητοποίηση του προσωπικού σας Ικιγκάι θα σηκώνεστε από το κρεβάτι κάθε πρωί έτοιμοι να ζήσετε την ημέρα με ελπίδα και χαμόγελο. Δεν είναι ένας εύκολος «δρόμος», όμως σίγουρα αξίζει να τον προσπαθήσετε και να βιώσετε τη «δύναμή» του.