Κυριακή του Πάσχα σήμερα και το στομάχι σας (αν υποθέσουμε πως ακολουθήσατε τις χθεσινές μας συμβουλές και φάγατε μαγειρίτσα με μέτρο), είναι ύστερα από τη νηστεία μαθημένο σε μικρές και σωστά συνδυασμένες ποσότητες τροφής. Είναι λογικό λοιπόν πως εάν σήμερα δεχτεί περισσότερη τροφή από το φυσιολογικό, θα… αντιδράσει!

Για να μην αποτελέσει η απότομη επιστροφή στην κρεατοφαγία ένα έντονο σοκ για τον οργανισμό και για να αποφύγετε την τοξικότητα της αμμωνίας μετά από πολυήμερη δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνη καλό είναι να γίνει αργή και σταδιακή επάνοδος στα φυσιολογικά επίπεδα πρωτεϊνών ή τουλάχιστον να μην καταναλωθούν απότομα μεγάλες ποσότητες κρέατος, όπως συνηθίζεται την Κυριακή του Πάσχα, διότι ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρείται την ημέρα της Λαμπρής είναι η μεταφορά ανθρώπων κατά εκατοντάδες σε νοσοκομεία με συμπτώματα τροφοδηλητηρίασης. Τι να κάνουμε λοιπόν στο πασχαλινό γεύμα;

Διαβάστε επίσης: Άγχος στο αεροπλάνο: Πώς να το αντιμετωπίσετε

Στο μεσημεριανό τραπέζι

Μην υποτιμάτε τη σαλάτα! Ξεκινήστε το μεσημεριανό σας με μια καλή ποσότητα σαλάτας όπου – θυμηθείτε – λόγω των φυτικών ινών που περιέχει και της αυξημένης περιεκτικότητας σε νερό που έχουν τα λαχανικά, συμβάλλουν στον πιο άμεσο κορεσμό αλλά και στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης που περιέχει το κρέας που θα καταναλώσετε. Επίσης, με την άφθονη σαλάτα στο μεγάλο πιάτο, μειώνετε τον… χώρο για τα θερμιδογόνα εδέσματα.

Όσον αφορά το κατσίκι και το αρνί

Προτιμήστε το κατσίκι γιατί περιέχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά. Αν πάλι δεν τα καταφέρετε και καταλήξετε στο αρνί, αφαιρέστε την πέτσα και φάτε μικρή ποσότητα.

Συνοδέψτε το κρέας με ρύζι, πλιγούρι, πατάτες βραστές ή φούρνου ώστε να εξασφαλίσετε ένα ισορροπημένο γεύμα και αποφύγετε το ψωμί. Το πασχαλινό τραπέζι περιέχει πλούτο εδεσμάτων, άρα δεν χρειαζόμαστε ψωμί για να χορτάσουμε. Στην περίπτωση που δεν το… αποχωρίζεστε, αρκεστείτε σε μία λεπτή φέτα.

Επιπλέον:

  • Μην ξεχνάτε να μασάτε καλά το φαγητό σας. Τρώτε αργά για τη διευκόλυνση της πέψης, για να χορτάσετε πιο γρήγορα, αλλά και για να το απολαύσετε.
  • Προτιμήστε κρασί για να συνοδέψετε το γεύμα σας αντί για μπίρα. Ένα ποτήρι κρασί αντιστοιχεί σε 70-90 θερμίδες, από το αντίστοιχο της μπίρας που έχει 150 θερμίδες.
  • Παράλληλα, μην ξεχνάτε και το νερό για να αποφύγετε και την αφυδάτωση και για να περιορίσετε την κατακράτηση υγρών που προκαλούν τα αλμυρά τρόφιμα που θα καταναλώσετε.
  • Μην αλατίζετε το φαγητό σας. Το αρνί και τα εδέσματα είναι συνήθως ήδη «υπεραλατισμένα».

Το απόγευμα και το βράδυ

Το απόγευμα καταναλώστε ένα φρούτο με λίγους ξηρούς καρπούς και μετά από λίγη ώρα ένα μέτριο κομμάτι γλυκό της αρεσκείας σας. Η κατανάλωση του φρούτου και των ξηρών καρπών θα σας βοηθήσει να ικανοποιηθείτε με μικρότερη ποσότητα γλυκού.

Επίσης, βγείτε για έναν όμορφο περίπατο. Αυτό θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα και παράλληλα θα σας εξασφαλίσει μια μικρή απώλεια ενέργειας.

Το βράδυ μπορείτε να φάτε σαλάτα ή ψητά λαχανικά με τυρί μειωμένων λιπαρών ή τόνο ή μια μικρή ποσότητα άπαχου κρέατος και 1-2 κριθαρένια παξιμαδάκια. Παρόμοια κινηθείτε και τη δεύτερη μέρα του Πάσχα.

Τέλος, αντιμετωπίστε τις γιορτές σαν μια ευκαιρία για ξεκούραση, ανανέωση, συνάντηση με αγαπημένους ανθρώπους και όχι ως… δικαιολογία για υπερκατανάλωση φαγητών, γλυκών, αλκοόλ.

Ακόμη, σε περίπτωση που ακολουθείτε δίαιτα απώλειας βάρους, δεν πειράζει εάν κάνετε ατασθαλίες για δύο ημέρες. Τελειώνοντας οι γιορτές θα ξαναβρείτε το ρυθμό σας και σε λίγες μόνο ημέρες θα χάσετε το βάρος που πήρατε στις ημέρες των εορτών.

Μία με δύο μέρες σωστής και πειθαρχημένης διατροφής με φρούτα, σαλατικά και γιαούρτι ή γαλακτοκομικά, θα επιτρέψει στο σχετικά ταλαιπωρημένο πεπτικό σύστημα να αποκτήσει γρήγορα την καλή του φυσική κατάσταση και θα βοηθήσει το σώμα σας να ανταποκριθεί στις προσδοκίες σας.