Είτε πρόκειται για αρχάριους που δένουν τα κορδόνια τους για πρώτη φορά είτε για ανθρώπους που επιστρέφουν στο άθλημα μετά από μια παύση, το τρέξιμο έχει γίνει πολύ δημοφιλές. Πολλοί άνθρωποι αποφάσισαν να δοκιμάσουν τα οφέλη του τρεξίματος για τον εαυτό τους.

Τι κρύβεται πίσω από αυτή την ώθηση να βγούμε στους δρόμους, τους διαδρόμους και τα μονοπάτια; Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο κίνητρο που οδηγεί όλους τους δρομείς – είναι πολύ πιο εξατομικευμένο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι δρομείς παρακινούνται από την ευκαιρία να συλλέξουν κάποια μετάλλια στο τέλος ενός αγώνα, να σημειώσουν ένα νέο προσωπικό ρεκόρ ή να προκριθούν για μια άλλη διοργάνωση.

Διαβάστε επίσης: Burnout: Μας κρατά μακριά από τη γυμναστική το 2023

Ωστόσο, ακόμη και εκείνοι που έλκονται από την ανταγωνιστική πλευρά του τρεξίματος παρατηρούν ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα να κερδίσουν από την ταχύτητα και τη φυσική κατάσταση.

Πράγματι, τα οφέλη του τρεξίματος εκτείνονται τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχικό επίπεδο. Ανεξάρτητα από το αν επιλέγετε να τρέχετε σε αγώνες ή αν δεν σας ενδιαφέρει καθόλου ο ρυθμός σας, ή αν καταγράφετε τα χιλιόμετρα σας κάθε μέρα ή αν φοράτε τα αθλητικά σας παπούτσια μόνο όταν σας έρχεται η διάθεση.

1. Το τρέξιμο ενισχύει ολόκληρο το μυοσκελετικό σύστημα

Αν αναρωτιέστε τι κάνει το τρέξιμο στο σώμα σας, η απάντηση είναι πολλά. Και δεν είναι ούτε όλα καρδιαγγειακά. Ενώ το τρέξιμο είναι μια αερόβια άσκηση, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να γίνετε πιο δυνατοί, ιδιαίτερα στο κάτω μέρος του σώματός σας.

Οι μύες του άνω μέρους του σώματος και του κορμού παίζουν επίσης ρόλο στην αποτελεσματικότητα του τρεξίματος. Οι τένοντες, οι σύνδεσμοι και τα οστά σας προσαρμόζονται επίσης στο σφυροκόπημα του τρεξίματος χτίζοντας ανθεκτικότητα.

2. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Είναι λογικό – άλλωστε και η καρδιά σας είναι ένας μυς. Ακριβώς όπως μπορείτε να παρατηρήσετε περισσότερους μυς στους τετρακέφαλους και τις γάμπες σας καθώς τρέχετε, μπορείτε να οραματιστείτε την αύξηση της καρδιακής σας δύναμης.

Μια ισχυρότερη καρδιά μπορεί να αντλεί περισσότερο αίμα με κάθε χτύπο, καθιστώντας ολόκληρο το καρδιαγγειακό σας σύστημα πολύ πιο αποτελεσματικό και ανθεκτικό.

3. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών άλλων χρόνιων ασθενειών

Η συνήθεια του τακτικού τρεξίματος μειώνει τη συστολική αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με έρευνες. Μπορεί να μειώσετε τον κίνδυνο διαβήτη, αναπνευστικών ασθενειών και ορισμένων μορφών καρκίνου, ίσως βελτιώνοντας την ικανότητα του σώματός σας να ελέγχει τη γλυκόζη στο αίμα και να μειώνει τις φλεγμονές.

4. Φτιάχνει τη διάθεση

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις στη βιβλιογραφία ότι το τρέξιμο θα μπορούσε να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση πολλών προκλήσεων ψυχικής υγείας.

5. Καλλιεργεί την ενσυνειδητότητα

Ένας τρόπος με τον οποίο το τρέξιμο ασκεί την ψυχολογική του δύναμη είναι μέσω της ενσυνειδητότητας – της πρακτικής του συντονισμού με το παρόν. Ειδικά αν αφήσετε πίσω τα ακουστικά σας. Μπορεί να είναι η μοναδική στιγμή της ημέρας που δεν κάνετε 50 πράγματα ταυτόχρονα.

6. Ενισχύει την εγκεφαλική δύναμη

Με την ηλικία, ο εγκεφαλικός ιστός -όπως και η μυϊκή μάζα- αρχίζει φυσιολογικά να συρρικνώνεται, αυξάνοντας τον κίνδυνο γνωστικής παρακμής. Όμως όσο πιο γυμνασμένοι είστε αερόβια, τόσο περισσότερη φαιά ουσία θα διατηρήσετε.

Αυτό περιλαμβάνει το τμήμα του εγκεφάλου σας που ονομάζεται ιππόκαμπος, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της μνήμης σας. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το τρέξιμο ή άλλες τακτικές προπονήσεις μπορούν να αυξήσουν το μέγεθός του με την πάροδο του χρόνου, ακόμη και σε άτομα που έχουν ήδη σημάδια εξασθένησης της μνήμης τους.

7. Αυξάνει την ποιότητα του ύπνου

Μια ρουτίνα τρεξίματος μπορεί να σας βοηθήσει να μη στριφογυρνάτε τα βράδια στο κρεβάτι. Τουλάχιστον 20 έως 30 λεπτά τρεξίματος την ημέρα μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκοιμηθείτε πιο γρήγορα το βράδυ και να μειώσετε την ημερήσια κόπωση.

8. Χτίζει ανθεκτικότητα

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αυτο-ομιλία στη μέση μιας προπόνησης για να θυμηθείτε όλες τις φορές που πετύχατε τους στόχους σας και την αυτοπεποίθηση που σας έδωσε. Αρχίζετε να σκέφτεστε ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Αυτό μεταφέρεται και σε άλλα πράγματα στη ζωή, όσον αφορά την ικανότητα να κατακτάς το ανυπέρβλητο.

9. Εδραιώνει μια σειρά από υγιεινές συνήθειες

Είναι πιθανό να αρχίσετε να δίνετε προτεραιότητα στο να πηγαίνετε νωρίτερα για ύπνο, αν έχετε βάλει ξυπνητήρι νωρίς το πρωί για το τρέξιμό σας. Πολύ σύντομα, μπορεί να πιάσετε τον εαυτό σας να δομεί τις μέρες και τις ρουτίνες σας γύρω από το πότε μπορείτε να βγείτε από την πόρτα και πώς μπορείτε να νιώσετε καλύτερα όταν φτάσετε εκεί.

10. Το τρέξιμο μπορεί να είναι μια δια βίου επιδίωξη

Με λίγες εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα με επίμονα προβλήματα στις αρθρώσεις, πολλοί άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν να τρέχουν μέχρι τα βαθιά τους γεράματα. Αυτό αποτελεί αντίθεση με άλλα αθλήματα. Και όσοι μπορούν να το συνεχίσουν μπορεί να αποκομίσουν οφέλη στη μακροζωία.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι δρομείς είχαν 27% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Και ότι όσοι τρέχουν τακτικά ζουν περίπου τρία χρόνια περισσότερο από όσους δεν τρέχουν. Μάλιστα, αυτά τα χρόνια είναι πιθανό να είναι πιο υγιή.