Πρέπει να τρώμε τελικά ψωμί; Κι αν ναι ποιο είδος; Πολλοί όμως σήμερα το βλέπουν με αρνητικό βλέμμα όσον αφορά την επίδραση του στην υγεία και ειδικά στην απώλεια βάρους.

Στην πραγματικότητα το ψωμί, μπορεί να είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά θεωρείται πλήρης τροφή και βασικό βοηθητικό τρόφιμο της διατροφή μας.

Αλλά δεν είναι όλα τα ψωμιά ίδια.

Διαβάστε επίσης: Ψωμί: Κι όμως δεν… παχαίνει

Συγκεκριμένα, το ψωμί απο προζύμι αποτελεί βασική τροφή για την πλειονότητα των μακροβιότερων ανθρώπων στον πλανήτη.

Τα οφέλη του ψωμιού με προζύμι που ευνοούν τη μακροζωία

Αυτό που διακρίνει το ψωμί από προζύμι από άλλα είδη -και αυτό που του δίνει τα οφέλη του για τη μακροζωία- είναι τα φυσικά προβιοτικά (ή αλλιώς τα καλά βακτήρια του εντέρου) που περιέχει λόγω της ζύμωσης.

Χάρη στη διαδικασία της ζύμωσης που απαιτείται για την παρασκευή του προζυμιού, τείνει να έχει περισσότερες πρεβιοτικές ιδιότητες. Μπορεί επίσης να ενισχύσει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών σε σύγκριση με άλλες μορφές ψωμιού. Ειδικά εκείνες που παρασκευάζονται χωρίς σιτηρά ολικής αλέσεως.

Πράγματι, έρευνες έχουν δείξει ότι τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρεβιοτικά και προβιοτικά μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία του εντέρου, την ανοσία και τη μακροζωία.

Επιπλέον, η διαδικασία της ζύμωσης που εμπλέκεται στην παρασκευή ψωμιού από προζύμι το καθιστά πιο εύπεπτο από άλλα μη ζυμωμένα είδη. Το ψωμί με προζύμι συνήθως ζυμώνεται με γαλακτοβάκιλλους. Ένα βακτήριο που μεταβολίζει το μεγαλύτερο μέρος της γλουτένης και μειώνει το γλυκαιμικό φορτίο, και όχι μόνο με μαγιά.

Το ψωμί με προζύμι είναι επίσης μια καλή πηγή ενέργειας. Διατηρεί την εντερική υγεία του πεπτικού μας συστήματος και μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να απορροφήσει βασικές βιταμίνες και μέταλλα, ειδικά εκείνα που διατηρούν τα οστά σας δυνατά.

Μελέτες έχουν προτείνει ότι η βιοδιαθεσιμότητα αυτής της απορρόφησης μετάλλων αυξήθηκε μετά την κατανάλωση ψωμιού με προζύμι. Σύμφωνα με έρευνες, βοηθά στη διατήρηση χαμηλών επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα. Είναι πιο εύπεπτο, μας χορταίνει και διατηρείται περισσότερες ημέρες.

Βελτιώνει τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη δυσανεξία στη γλουτένη και έτσι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα μπορούν πολύ πιο εύκολα να τρώνε ψωμί με προζύμι.

Και επίδης, διασπά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του φυτικού οξέος που περιέχεται στο ψωμί ολικής άλεσης και δεν επιτρέπει στον οργανισμό μας να αφομοιώσει κάποια στοιχεία (σίδηρος, μαγνήσιο, ασβέστιο κ.λπ.), με μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.