Μια νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού έχει τραβήξει την προσοχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Πρόκειται για την υποπαραλλαγή της Όμικρον, XBB.1.16, αλλιώς γνωστή ως «Arcturus». Εκτός των κοινών συμπτωμάτων προηγούμενων παραλλαγών της covid-19, η νέα παραλλαγή φαίνεται να προκαλεί και επιπεφυκίτιδα.

Η νέα, εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και τώρα είναι παρούσα σε 29 άλλες χώρες. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια παραλλαγή που αυτή τη στιγμή παρατηρούν, αλλά δεν προκαλεί, προς το παρόν, ανησυχία.

Πώς διαφέρει η «Arcturus»

«Έχει αναφερθεί ότι έχει παρόμοιο προφίλ με προηγούμενες υποπαραλλαγές της Όμικρον, ωστόσο μια πρόσθετη μετάλλαξη στην πρωτεΐνη της ακίδας θα μπορούσε να της δώσει την πιθανότητα αυξημένης μολυσματικότητας και παθογένειας», δήλωσε η δρ Χάνα Νιούμαν, διευθύντρια πρόληψης λοιμώξεων στο νοσοκομείο Lenox Hill.

Διαβάστε επίσης: Υγεία: Τι πρέπει να κάνουμε και δεν κάνουμε

Πρόσθεσε επίσης ότι το στέλεχος θεωρείται «παραλλαγή υπό παρακολούθηση» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Η Arcturus είναι μια υποπαραλλαγή της Όμικρον και ως εκ τούτου σχετίζεται με την αρχική Όμικρον. Η επιπλέον μετάλλαξη στην πρωτεΐνη ακίδα του ιού, μπορεί να την καθιστά πιο μεταδοτική από την Όμικρον», αναφέρει ο δρ Γουίλιαμ Σάφνερ, καθηγητής προληπτικής ιατρικής, πολιτικής υγείας και καθηγητής στο Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt.

Αυτή η νέα παραλλαγή προκαλεί περίπου τα ίδια συμπτώματα με τις προηγούμενες και δεν φαίνεται να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, αλλά υπάρχουν ορισμένα κλινικά χαρακτηριστικά που την κάνουν διαφορετική.

«Πρώτον, έχει την τάση να προκαλεί υψηλό πυρετό. Η Όμικρον μπορεί να προκαλέσει πυρετό, αλλά πολλοί άνθρωποι μολύνονται και δεν εμφανίζουν. Η αιτία για τον πυρετό στην παραλλαγή Arcturus οφείλεται σε μια φλεγμονώδη απόκριση στο σώμα, η οποία είναι χαρακτηριστική στην παραλλαγή αυτή» εξηγεί ο ίδιος.

«Το άλλο πράγμα που είναι ακόμα πιο χαρακτηριστικό είναι ότι, ιδιαίτερα στα παιδιά, έχει την τάση να προκαλεί επιπεφυκίτιδα, η οποία είναι η φλεγμονή του εξωτερικού μέρους του ματιού», συμπληρώνει.

Πώς θα προστατευθούμε

Οι ίδιες μέθοδοι που χρησιμοποιούμε για να προφυλαχτούμε από τον κορωνοϊό τα τελευταία τρία χρόνια εξακολουθούν να ισχύουν και για την τελευταία παραλλαγή Arcturus.

Τα μέτρα για την πρόληψη της covid-19 ισχύουν και για αυτήν την περίπτωση. «Εμβολιαστείτε, φορέστε μάσκα, τηρείστε τις αποστάσεις, πλύνετε τα χέρια σας τακτικά και προσπαθήστε να περνάτε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς παρά σε εσωτερικούς χώρους» αναφέρουν οι ειδικοί.

Ο εμβολιασμός είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο σοβαρής νόσησης εάν τελικά μολυνθούμε.