Εάν είστε από αυτούς που αγαπούν να κάνουν λίστες με όλα όσα έχουν να κάνουν μέσα στη μέρα, γνωστή και ως to-do list, τότε τα νέα είναι εξαιρετικά. Νέα ερευνητικά στοιχεία επισημαίνουν ότι η οργάνωση του χρόνου και του προγράμματός σας μέσω λίστας δεν είναι απλώς διασκεδαστικό αλλά και εξαιρετικά ωφέλιμο για την ψυχική σας υγεία.

Μπορεί να μην θυμάστε την πρώτη σας λίστα, αλλά μάλλον ήταν κάποια στιγμή στο γυμνάσιο όταν οι απαιτήσεις στο σχολείο έγιναν πιο απαιτητικές. Είναι επίσης πιθανό να κάνατε την πρώτη σας λίστα καθώς ετοιμαζόσασταν για τις καλοκαιρινές σας διακοπές, ρούχα, αντηλιακό, μαγιό, πετσέτες… Σας ακούγεται γνώριμο;

Διαβάστε επίσης: Παραγωγικότητα στην εργασία: Η «αντιφατική» κίνηση που την αυξάνει

Ενδεχομένως κάποιος μεγαλύτερος να σας έδωσε μια λίστα για να σας βοηθήσει να οργανωθείτε καλύτερα ή να κάνατε και εσείς την δική σας όταν θέλατε να αγοράσετε πολλά πράγματα. Όπως και να έχει, οι λίστες είναι πάντα και παντού γύρω μας και για καλό λόγο. Όταν έχουμε να οργανώσουμε πολλά, μας βοηθούν πάντα να τα καταφέρουμε.

Η δύναμη πίσω από την to-do list

Σύμφωνα με ειδικούς του Harvard Business Review, οι άνθρωποι έχουν συνήθως 15 παράλληλους στόχους ή έργα που «τρέχουν» ανά πάσα στιγμή, τα οποία μπορεί να είναι δύσκολο να οργανωθούν.

Οι to-do λίστες είναι απαραίτητες για να ακολουθήσουμε ένα σχέδιο δράσης κατά τη διαχείριση εργασιών χωρίς να επιβαρύνουμε τη μνήμη μας με περιττές πληροφορίες. Επιπλέον, απολαμβάνουμε μια μικρή «έκρηξη» ντοπαμίνης με κάθε εργασία που ολοκληρώνουμε και σβήνουμε από την λίστα μας.

Ουσιαστικά δημιουργούμε τον δικό μας οδικό χάρτη για να επιτύχουμε τους στόχους μας καθημερινά και είναι πιο πιθανό να τα καταφέρουμε αφού μας βοηθά να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι σε όσα πράγματα πρέπει να γίνουν μέσα στη μέρα.

Πώς μας κάνουν καλό

Εκτός από το να ευνοούν την παραγωγικότητα και την διάθεσή μας, οι to-do lists είναι για πολλούς θεραπευτικές γιατί:

  1. Μας βοηθούν να οργανώσουμε τον χρόνο μας.
  2. Μας βοηθούν να συγκεντρωθούμε και μας δίνουν κατεύθυνση προς την σωστή πορεία.
  3. Οι ολοκληρωμένες εργασίες ενισχύουν την αίσθηση της ολοκλήρωσης, ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση και την εκτίμηση.
  4. Οι λίστες τροφοδοτούν τη φιλοδοξία μας να πετύχουμε περισσότερα.
  5. Συμβάλλουν στην μείωση των συμπτωμάτων αγχώδους διαταραχής και ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας, βοηθώντας σας να οργανώσετε τις σκέψεις σας και να θυμάστε εργασίες.

Είτε προτιμάτε κουκκίδες, κουτιά ή αριθμούς, ψηφιακές ή έντυπες, οι λίστες είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να συνεχίσετε να οργανώσετε την ημέρα, την εβδομάδα ή και τον μήνα σας.