Θα σας έχει τύχει να περπατάτε γύρω γύρω στο σπίτι, ψάχνοντας μάταια τα κλειδιά του αυτοκινήτου ή τα γυαλιά σας. Να καταβάλετε τεράστια προσπάθεια να θυμηθείτε το όνομα του νέου συναδέλφου που σας συστηθήκατε μόλις πριν λίγο, αλλά δεν…  Η αλήθεια είναι πως όλες αυτές οι περιστάσεις είναι κάπως απογοητευτικές, αλλά όχι αναπόφευκτες και πάνω απ’ όλα, κοινές.

Μέχρι την ηλικία των 60, περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες ανησυχούν για τη μνήμη τους. Ωστόσο, τα μικρά κενά μνήμης που συμβαίνουν δεν είναι συνήθως σημάδια ενός σοβαρού προβλήματος, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, αλλά μάλλον το αποτέλεσμα φυσιολογικών αλλαγών στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεχνούν λίγο περισσότερο με τη γήρανση, αλλά υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε τις ολισθήσεις της μνήμης και να βοηθήσετε τον εγκέφαλό σας να μαθαίνει και να θυμάται καλύτερα», λέει η Dr Anne Fabiny, επικεφαλής γηριατρικής στο Cambridge Health Alliance και επίκουρος καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Διαβάστε επίσης: Δίαιτα για το καλοκαίρι: Τα πιο κοινά λάθη

Γρήγορα tips για να ενισχύσετε τη μνήμη σας

  • Ακολουθήστε σταθερές ρουτίνες, όπως το να αφήνετε τα κλειδιά του αυτοκινήτου, τα γυαλιά και το κινητό σας στο ίδιο μέρος κάθε μέρα, έτσι ώστε η εύρεση τους να μην απαιτεί έξτρα κόπο.
  • Επιβραδύνετε και δώστε προσοχή σε ό,τι κάνετε για να επιτρέψετε στα συστήματα μνήμης του εγκεφάλου σας αρκετό χρόνο να δημιουργήσουν μια διαρκή μνήμη.
  • Αποφύγετε θορυβώδη περιβάλλοντα που σας αποσπούν την προσοχή και τις πολλαπλές εργασίες ταυτοχρόνως— «εξουδετερώνουν» τη μνήμη ειδικά στη σημερινή κοινωνία με τους τόσο γρήγορους ρυθμούς.
  • Κοιμηθείτε αρκετά, μειώστε το άγχος όσο μπορείτε και συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να δείτε εάν κάποιο από τα φάρμακα που ενδεχομένως παίρνετε επηρεάζει τη μνήμη σας.

Είναι λήθη ή Αλτσχάιμερ;

Ανησυχείτε μήπως οι μικρές ολισθήσεις της μνήμης σας σημαίνουν ότι κατευθύνεστε προς τη νόσο; Μάλλον δεν είναι, όπως προείπαμε, έτσι. Η επιστήμη δείχνει ότι η ικανότητα να μαθαίνουμε νέες πληροφορίες και να τις ανακαλούμε μπορεί να μειωθεί ελαφρώς μετά τα 50. Πριν από αυτήν την ηλικία, πολλοί παράγοντες κάνουν το να ξεχνάμε μικροπράγματα, μια φυσιολογική διαδικασία.

Ωστόσο, η λήθη μπορεί να είναι ένα σοβαρό ζήτημα εάν αρχίζει να παρεμβαίνει στη διεκπεραίωση καθημερινών εργασιών και σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται την άμεση προσοχή σας.