Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να κάνουν δίαιτα και αλλαγές στη διατροφή τους ή στον τρόπο ζωής τους για να επιτύχουν ορισμένους στόχους υγείας.

Υπάρχουν όμως κάποιες κοινές παγίδες που πρέπει να γνωρίζετε όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος αυτή την εποχή του χρόνου.

Διαβάστε επίσης: Ιδανικό βάρος: Ξέρετε ποιο είναι το δικό σας;

Πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής ή απώλειας βάρους, υπάρχουν ορισμένοι σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας για να βεβαιωθείτε ότι είστε ασφαλείς, ρεαλιστές και υγιείς.

Κόβετε πάρα πολλές θερμίδες

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αναρωτηθείτε πριν κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή σας είναι: «Είναι αυτό ασφαλές;». Αν κόβετε πάρα πολλές θερμίδες, δεν είναι.

Το να είστε υπερβολικά περιοριστικοί δεν είναι μόνο επικίνδυνο, είναι επίσης μη βιώσιμο. Χρειαζόμαστε καύσιμα για να λειτουργήσουμε. Κι αυτός είναι ένας μεγάλος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αποτυγχάνουν να τηρήσουν τις νέες δίαιτες. 

Μην περιορίσετε σε μεγάλο βαθμό την πρόσληψη θερμίδων αν δεν γνωρίζετε πόσες θερμίδες χρειάζεται πραγματικά το σώμα σας. Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να μειώσουν τις θερμίδες και σκέφτονται: «α, ο φίλος μου τρώει 1000 θερμίδες την ημέρα, άρα πρέπει να κάνω κι εγώ το ίδιο». Η θερμιδική πρόσληψη όμως πρέπει να αντιστοιχεί στο δικό σας βάρος.

Δεν λαμβάνετε αρκετές φυτικές ίνες ή νερό

Οι φυτικές ίνες και η ενυδάτωση αποτελούν βασικό μέρος κάθε δίαιτας. Αλλά οι άνθρωποι συχνά ξεχνούν να επικεντρωθούν σε αυτούς τους δύο παράγοντες. Όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες, είναι πιο εύκολο να αφυδατωθείτε και η πέψη μπορεί να επιβραδυνθεί.

Οι φυτικές ίνες και το νερό είναι τρόποι για να βοηθήσετε την πέψη σας και να επιταχύνετε τα πράγματα. Οι φυτικές ίνες βοηθούν επίσης στη διαχείριση του βάρους, γι αυτό μην ξεχνάτε να τρώτε πολλά λαχανικά και φρούτα.

Παραλείπετε τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά

Πρέπει να τρώτε πρωτεΐνες και λιπαρά για να τροφοδοτείτε το σώμα σας. Οπότε είναι σημαντικό να μην τα περιορίσετε υπερβολικά. Κατά μέσο όρο, το λίπος αποτελεί περίπου το 20 έως 35% των θερμιδικών σας αναγκών.

Οι υγιεινές πηγές λίπους περιλαμβάνουν ξηρούς καρπούς, σπόρους, αβοκάντο, ελαιόλαδο και ψάρια. Η ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης θα πρέπει να είναι περίπου 1,2 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό του βάρους σας.

Περιορίζετε δραστικά τη λήψη υδατανθράκων

Ένα άλλο κοινό λάθος που κάνουν οι άνθρωποι που θέλουν να χάσουν γρήγορα βάρος είναι να παραλείπουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων, δηλαδή τους υδατάνθρακες. Οι δίαιτες χαμηλών ή μηδενικών υδατανθράκων για την απώλεια βάρους έχουν γίνει δημοφιλείς.

Έτσι, οι άνθρωποι συχνά φοβούνται τους υδατάνθρακες, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι υδατάνθρακες είναι κακοί. Είναι η κύρια πηγή ενέργειας και τους χρειαζόμαστε για καύσιμα. Δεν είναι πάντα το ψωμί και τα μπισκότα. Δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι και οι πιο υγιεινές επιλογές περιλαμβάνουν δημητριακά ολικής αλέσεως ή όσπρια.

Θέτετε μη ρεαλιστικούς στόχους

Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι οι όποιες αλλαγές είναι ρεαλιστικές για τον τρόπο ζωής σας. Σκεφτείτε ποια είναι τα όριά σας και πώς είναι η καθημερινότητά σας. Εάν είστε πολυάσχολος γονέας που μαγειρεύει για την οικογένειά σας, για παράδειγμα, μπορεί να μην θέλετε να επιλέξετε μια δίαιτα που απαιτεί να τρώτε ξεχωριστά γεύματα.

Σκεφτείτε τι θα είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα. Είναι σημαντικό να εξετάσετε τον καλύτερο τρόπο για να ενσωματώσετε μια αλλαγή διατροφής στη ρουτίνα σας, ώστε να λειτουργεί καλά για εσάς.