Όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος και να «κάψουμε» λίπος, ο κύριος στόχος μας για τη μακροπρόθεσμη καλή διαχείρισή του θα πρέπει να είναι η αύξηση του μεταβολισμού μας. Ο μεταβολισμός αναφέρεται στο ρυθμό με τον οποίο το σώμα καίει θερμίδες και μετατρέπει αυτό που καταναλώνουμε σε ενέργεια που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση σωματικών λειτουργιών.

Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός (BMR) είναι ο αριθμός των θερμίδων που απαιτούνται για να τροφοδοτήσουν τις σωματικές λειτουργίες σε ηρεμία σε περίοδο 24 ωρών. Όταν πολλαπλασιάζετε τον BMR με τον παράγοντα δραστηριότητάς σας (το πόσο γυμνάζεστε και κινείστε), έχετε μια ακριβέστερη εικόνα των θερμίδων που μεταβολίζετε (ή αλλιώς, καίτε) σε καθημερινή βάση.

Αυτό που οι περισσότεροι από εμάς αδυνατούμε πολλές φορές να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι το επίπεδο ενυδάτωσής μας επηρεάζει άμεσα τον μεταβολισμό μας.

Διαβάστε επίσης: Κιλά: Όλα όσα δεν σας βοηθούν να αδυνατίσετε

Εμείς οι ίδιοι κρατάμε το «κλειδί» για έναν σταθερό μεταβολισμό

Ενώ ο μεταβολισμός είναι μια φυσική διαδικασία, επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις επιλογές μας. Τι συμβαίνει όταν δεν τον «τροφοδοτούμε» με αρκετό νερό;

Το νερό εμπλέκεται σχεδόν σε κάθε βιολογική λειτουργία του σώματος, επομένως ο μεταβολισμός του σώματός μας επιβραδύνεται σε κατάσταση αφυδάτωσης. Όταν το σώμα μας δεν έχει επαρκείς ποσότητες νερού, οι «μηχανές» καύσης θερμίδων (μύες) επιβραδύνουν δραματικά. Κι αυτό διότι πάνω από το 70% των μυών μας αποτελείται από νερό, οπότε φυσιολογικά όταν δεν είναι πλήρως ενυδατωμένοι, η ικανότητά τους να παράγουν ενέργεια αναστέλλεται.

Ένας άλλος παράγοντας που είναι σημαντικό να κατανοήσουμε είναι πως η ικανότητα του σώματός μας να χρησιμοποιεί το λίπος ως καύσιμο περιορίζεται επίσης όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση αφυδάτωσης.

Έτσι, αναγκάζουμε το μεταβολισμό μας να προχωρά με ρυθμούς… χελώνας.

Το νερό πρέπει να είναι προτεραιότητα

Ο κατάλογος των αρνητικών παρενεργειών στον οργανισμό μας λόγω της αφυδάτωσης είναι ατελείωτος. Η επίδραση της αφυδάτωσης ωστόσο, ενώ θα πρέπει να είναι μία από τις προτεραιότητες κάθε προγράμματος υγιεινής διατροφής, συχνά παραβλέπεται.

Η λήψη επαρκούς ποσότητας νερού είναι εν κατακλείδι το πρώτο βήμα για να διασφαλίσουμε ότι ο μεταβολισμός μας θα λειτουργεί στο βέλτιστο επίπεδο.

Θα πρέπει να πίνετε λοιπόν τουλάχιστον 2 λίτρα νερό κάθε μέρα και παραπάνω εάν ασκείστε ή κάνετε χειρωνακτική εργασία.

*Θυμηθείτε:

Το σώμα δεν μπορεί να κάνει τη διάκριση μεταξύ πείνας και δίψας. Επομένως, όταν η κοιλιά σας γουργουρίζει και νομίζετε ότι χρειάζεται φαγητό, θα μπορούσε απλώς να σας λέει ότι χρειάζεται λίγο νερό!

Πιείτε πρώτα ένα μεγάλο ποτήρι και αν εξακολουθείτε να πεινάτε 15 λεπτά αργότερα, τότε τσιμπολογήστε.

Τέλος, αν νομίζετε ότι το στόμα σας στεγνώνει, τότε ο μεταβολισμός σας μπορεί να είναι ήδη σε υποτονική αφυδατωμένη κατάσταση και χρειάζεται άμεσα τη «βοήθειά» σας.