Το υαλουρονικό οξύ, γνωστό και ως υαλουρονάνη είναι ένα διαφανές, κολλώδες συστατικό που το σώμα μας παράγει φυσικά. Βασικός σκοπός του είναι να συγκρατεί το νερό προκειμένου οι ιστοί στο σώμα μας να διατηρούνται ενυδατωμένοι.

Οι εφαρμογές του υαλουρονικού οξέος είναι ποικίλες. Καταναλώνεται ευρέως ως συμπλήρωμα, αλλά χορηγείται επίσης μέσω ενέσεων, τοπικών ορών και οφθαλμικών σταγόνων.

Διαβάστε επίσης: Βιταμίνη C & Υαλουρονικό Οξύ: Τι μας προσφέρει αυτός ο συνδυασμός

4 οφέλη του υαλουρονικού oξέος

#1 Βελτιώνει την όψη της επιδερμίδας

Το υαλουρονικό οξύ κάνει το δέρμα πιο ελαστικό.

Το δέρμα περιέχει περίπου το ήμισυ του συνολικού υαλουρονικού οξέος του σώματός μας. Ωστόσο, η διαδικασία της γήρανσης, η έκθεση σε ρύπους, το κάπνισμα και οι ηλιακές ακτίνες UV μπορούν να μειώσουν τα επίπεδά του.

Το υαλουρονικό μπορεί να επιβραδύνει αυτήν την απώλεια, διατηρώντας τα επίπεδα υγρασίας του δέρματός μας υψηλά. Έτσι, αυτό γίνεται πιο ελαστικό ενώ παράλληλα οι ρυτίδες μειώνονται.

#2 Βοηθά στην ανακούφιση του πόνου των αρθρώσεων

Οι αρθρώσεις περιέχουν επίσης υαλουρονικό οξύ, το οποίο βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία τους. Μέσω αυτού, τα οστά είναι λιγότερο επιρρεπή στο να τρίβονται μεταξύ τους και αποφεύγονται τυχόν επώδυνες ενοχλήσεις.

Τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα, ιδιαίτερα τα άτομα ηλικίας μεταξύ 40 και 70 ετών, μπορούν να μειώσουν κατά πολύ τη δυσφορία στο γόνατο λαμβάνοντας συγκεκριμένες δόσεις υαλουρονικού οξέως ημερησίως σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού τους.

Για τη θεραπεία του πόνου, το υαλουρονικό οξύ μπορεί επίσης να εγχυθεί απευθείας στις αρθρώσεις. Και πάλι βέβαια μετά από τις συστάσεις γιατρού.

#3 Επιταχύνει την επούλωση των πληγών

Το υαλουρονικό οξύ είναι ζωτικής σημασίας για την επούλωση των πληγών.

Τα επίπεδά του στο δέρμα μας αυξάνονται φυσικά όταν υπάρχει βλάβη που πρέπει να επιδιορθωθεί.

Ελέγχοντας τα επίπεδα φλεγμονής και «επιβάλλοντας» στο σώμα να αναπτύξει νέα αιμοφόρα αγγεία στην πληγείσα περιοχή, το υαλουρονικό οξύ συμβάλλει σημαντικά στην πιο γρήγορη επούλωση των πληγών.

Όταν χορηγείται τοπικά, τα αντιβακτηριακά του στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

#4 Καταπραΰνει τα ξηρά μάτια

Λόγω της μειωμένης παραγωγής δακρύων, ένας στους επτά ηλικιωμένους εμφανίζει συμπτώματα ξηροφθαλμίας.

Το υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία της ξηροφθαλμίας λόγω των δυνατοτήτων που έχει να συγκρατεί την υγρασία.

Οι οφθαλμικές σταγόνες με υαλουρονικό χρησιμοποιούνται επίσης συνήθως κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων στα μάτια για να μειώσουν το πρήξιμο και να επιταχύνουν την επούλωση των πληγών.

*Αν και το υαλουρονικό οξύ είναι ωφέλιμο για μια σειρά παθήσεων, ειδικά εκείνων που επηρεάζουν το δέρμα και τις αρθρώσεις, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση πριν το χρησιμοποιήσετε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.