Είτε πρόκειται για έναν ρομαντικό σύντροφο είτε για μια συνέντευξη, συχνά μπορούμε να εντοπίσουμε τις «κόκκινες σημαίες» από ένα μίλι μακριά. Αλλά όλοι μας δίνουμε έμφαση και στις «πράσινες σημαίες»:  τα σημάδια που σας δίνουν το «μπράβο» ότι οδεύετε προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά την υγεία, τις σχέσεις, την καριέρα.

Ενώ μπορούμε πιο εύκολα να εντοπίσουμε την ανάπτυξη στις σχέσεις και τη δουλειά μας, δεν είναι τόσο άσπρο–μαύρο να μετράμε την πρόοδό μας με την ευεξία μας. Η υγεία είναι κάτι πολύ περισσότερο από τον αριθμό στη ζυγαριά ή το μέγεθος του παντελονιού, άλλωστε.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν κάποιες γενικές ενδείξεις του σώματός μας που υποδεικνύουν καλή υγεία.

Διαβάστε επίσης: Εγκεφαλική ομίχλη: Τι μπορεί να την προκαλεί;

Ακολουθούν 5 «πράσινες σημαίες» που αποδεικνύουν ότι γίνεστε η πιο υγιής εκδοχή του εαυτού σας στο δρόμο για την ευεξία:

1. Ξυπνάτε ανανεωμένοι

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ξυπνάτε έτοιμοι να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Αυτό σημαίνει ότι σας παίρνει ο ύπνος σε λιγότερο από 30 λεπτά και κοιμάστε σταθερά όλη τη νύχτα χωρίς να ξυπνάτε ενδιάμεσα πάνω από μια φορά. Έτσι, το να αισθάνεστε ξεκούραστοι, αποκατεστημένοι και γεμάτοι ενέργεια το πρωί είναι ο κανόνας για εσάς.

Επιπλέον, ξέρετε ότι δεν πρέπει να παγιδευτείτε στον τροχό του χάμστερ των TikToks κοντά στην ώρα του ύπνου, να πιείτε έναν εσπρέσο μετά τις 2 μ.μ. ή να διατηρείτε το υπνοδωμάτιό σας πολύ ζεστό. Ο ύπνος είναι απαραίτητος για το σώμα και το μυαλό μας για να απελευθερώσει τις τοξίνες και να επαναφορτιστεί.

Και όταν είμαστε συνεπείς στο πρόγραμμα του ύπνου μας αποκομίζουμε τα οφέλη της καλύτερης λειτουργίας του εγκεφάλου, της βελτιωμένης συναισθηματικής ρύθμισης, του υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος και βάρους και του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.

2. Έχετε σταθερή ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας

Καθώς «θεραπεύετε» το σώμα σας, έχετε αποχαιρετήσει την ανάγκη για έναν υπνάκο ή την απογευματινή δόση καφεΐνης για να λειτουργήσετε.

Αντ’ αυτού, έχετε ξεκινήσει μια ρουτίνα γυμναστικής που σας αρέσει και την τηρείτε, τρώτε φρέσκες, θρεπτικές τροφές (τις περισσότερες φορές) και διαλογίζεστε, γράφετε ημερολόγιο και τηλεφωνείτε τακτικά στην αδελφή σας και στην καλύτερή σας φίλη για να τιθασεύσετε το άγχος.

Το καλύτερο μέρος; Έχετε τη σωματική και πνευματική ενέργεια να κάνετε τα πράγματα που θέλετε να κάνετε. Πετυχαίνετε πλέον τους στόχους σας στις προπονήσεις σας. Είστε σε θέση να τελειώσετε ένα έργο εργασίας χωρίς περισπασμούς (αντίο, ομίχλη του εγκεφάλου!).

3. Έχετε τακτικές και υγιείς κινήσεις του εντέρου

Το πρόγραμμα των κενώσεων (ή η έλλειψή τους) είναι ένα παράθυρο για την υγεία του εντέρου σας. Σίγουρα, μπορεί να έχετε παλέψει με πεπτικό δράμα στο παρελθόν όπως φούσκωμα και δυσκοιλιότητα, αλλά αυτά ανήκουν στο παρελθόν.

Έχετε θέσει ως προτεραιότητα τη διατήρηση της ενυδάτωσης και επιμένετε σε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, αντιμικροβιακά, πρεβιοτικές ίνες και ανθεκτικό άμυλο.

Εφοδιαστείτε με τροφές όπως σπαράγγια, σπανάκι, μούρα, γλυκοπατάτες, βρώμη, κριθάρι, όσπρια και φρούτα για να καταπολεμήσετε τη φλεγμονή και να έχετε ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου.

4. Εάν έχετε έμμηνο ρύση, έχετε σταθερό κύκλο

Αν υπάρχει ένα αποκαλυπτικό σημάδι ότι έχετε καλή υγεία, αυτό είναι να έχετε σταθερό κύκλο περιόδου και ήπια συμπτώματα. Αυτό σημαίνει ότι οι ορμόνες σας είναι υγιείς. Κάποτε μπορεί να ήσασταν εξοικειωμένες με τα συμπτώματα μιας ορμονικής ανισορροπίας.

Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν αύξηση βάρους, κόπωση και PMS. Αλλά πήρατε την κατάσταση στα χέρια σας προσαρμόζοντας τις συνήθειες διατροφής, άσκησης και τρόπου ζωής σας ανάλογα με τη φάση στην οποία βρίσκεστε.

5. Έχετε πιο καθαρό δέρμα

Τα σπυράκια, τα εκζέματα και τα εξανθήματα ανήκουν στο παρελθόν, η επιδερμίδα σας είναι ομοιόμορφη και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το δέρμα σας είναι ενυδατωμένο και ελαστικό. Το δέρμα είναι ένας πολύ καλός δείκτης της συνολικής σας υγείας (αφού είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος), οπότε ακούσατε τι σας έλεγε.

Η λάμψη της επιδερμίδας σας δεν συνέβη εν μία νυκτί, φυσικά. Χρειάστηκαν μήνες διατροφής του σώματός σας με αντιοξειδωτικές και πλούσιες σε ωμέγα–3 υπερτροφές. Επιπλέον, δεν βλάπτει το γεγονός ότι έχετε την πράσινη σημαία #1. Ο καλός ύπνος όντως ομορφαίνει!