Όπως γνωρίζει καθένας που έχει ονειρευτεί ένα γεύμα μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά ή μια σκληρή προπόνηση, το φαγητό μπορεί να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο. Αλλά υπάρχουν και άλλες μέρες που δεν αισθάνεστε καθόλου πεινασμένοι και δεν έχετε όρεξη.

Μήπως η μειωμένη όρεξη σηματοδοτεί ότι κάτι άλλο συμβαίνει με το σώμα σας; Ή είναι εντελώς φυσιολογικό;

Η πείνα στην πραγματικότητα εξαρτάται από ένα πλήθος εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων. Η προσωρινή απώλεια όρεξης είναι ακίνδυνη. Ίσως απλά είχατε ένα πολυάσχολο πρωινό και παραλείψατε ένα γεύμα. Αυτού του είδους οι αποσυνδέσεις μεταξύ εγκεφάλου και κοιλιάς είναι συνηθισμένες.

Διαβάστε επίσης: Λειτουργική δυσπεψία: Με αυτούς τους τρόπους μπορείτε να ηρεμήσετε το στομάχι σας

Όμως η τακτική απώλεια της όρεξης θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ότι μπορεί να έχετε κάποια ιατρική πάθηση όπως ένα κρυολόγημα ή γαστρεντερικά προβλήματα. Εσείς ταυτίζεστε με κάποια από τις ακόλουθες περιπτώσεις;

Κοινό κρυολόγημα ή λοιμώξεις

Λες και το να είσαι άρρωστος δεν είναι αρκετά κακό από μόνο του, η απώλεια πείνας έρχεται να προστεθεί στην εξίσωση. Η απώλεια της όρεξής σας είναι συνηθισμένο φαινόμενο αν έχετε κρυολόγημα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μερικές φορές χάνετε βάρος όταν είστε άρρωστοι – απλά δεν θέλετε να φάτε.

Τα λευκά αιμοσφαίρια σας απελευθερώνουν κυτταροκίνες που βοηθούν στην καταπολέμηση της λοίμωξης, αλλά αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν απώλεια όρεξης. Βακτηριακές λοιμώξεις όπως η πνευμονία και ο στρεπτόκοκκος μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε μείωση της πείνας. Φυσικά, αυτό υποχωρεί μόλις αναρρώσετε.

Άγχος και στρες

Συχνά ακούτε για ανθρώπους που «τρώνε» τα συναισθήματά τους, αλλά μερικές φορές το άγχος μπορεί να σας κάνει να χάσετε και την όρεξή σας.

Ένας λόγος είναι ότι το άγχος κάνει το σώμα σας να απελευθερώσει μια ορμόνη που ονομάζεται επινεφρίνη, η οποία ονομάζεται επίσης αδρεναλίνη, η οποία μειώνει προσωρινά την πείνα, σύμφωνα με το Harvard Health.

Ωστόσο, αυτή η απώλεια της όρεξης είναι συνήθως βραχύβια. Το επίμονο στρες μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση κορτιζόλης από το σώμα σας, μιας ορμόνης που αναζωπυρώνει την όρεξη.

Φάρμακα

Είναι γνωστό ότι τα φάρμακα μπορεί να συνοδεύονται από πιθανές παρενέργειες όπως γαστρεντερικά ζητήματα, ναυτία ή πόνο στο στομάχι. Αν υποψιάζεστε ότι η φαρμακευτική σας αγωγή προκαλεί απώλεια όρεξης συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Καιρός

Υπάρχει λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν ελαφρύτερα τρόφιμα όπως σαλάτα και φρέσκα φρούτα το καλοκαίρι. Στην πραγματικότητα, μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ότι θέλουν να παραλείψουν εντελώς τα γεύματα όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν.

Το ζεστό περιβάλλον μπορεί να καταστείλει την όρεξή σας, ενώ το κρύο περιβάλλον μπορεί να την αυξήσει. Το σώμα σας παράγει θερμότητα όταν τρώτε. Εάν οι θερμοκρασίες είναι αφόρητα ζεστές, θα νιώθετε λιγότερο πρόθυμοι να φάτε και να αυξήσετε τη δική σας εσωτερική θερμοκρασία.