Το να μάθετε να παίζετε ένα μουσικό όργανο θα μπορούσε να είναι βασικός παράγοντας για να διατηρηθεί νέος ο εγκέφαλος, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η μουσική μπορεί να ενισχύσει τις ακουστικές μας ικανότητες καθώς μεγαλώνουμε.

Η έρευνα, η οποία ανέλυσε τους εγκεφάλους τόσο μουσικών όσο και μη μουσικών διαφόρων ηλικιών μέσω μελετών νευροαπεικόνισης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αναπαραγωγή μουσικής μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσουμε τον εγκέφαλό μας «οξύ, νεανικό και συγκεντρωμένο», διεγείροντας και διατηρώντας συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου.

Διαβάστε επίσης: Άνοια: Πόσο μειώνεται ο κίνδυνος όταν σερφάρουμε τακτικά στο Διαδίκτυο

Η μελέτη, που διεξήχθη στην Κίνα, καθόρισε ότι η μακροχρόνια μουσική προπόνηση θα μπορούσε ενδεχομένως να καθυστερήσει, ακόμη και να αναστρέψει, τη φυσική μείωση των ακουστικών μας ικανοτήτων και των γνωστικών λειτουργιών που έρχεται με την ηλικία.

Η σημασία της μελέτης

Τα εκπληκτικά ευρήματα αποκάλυψαν ότι οι ηλικιωμένοι μουσικοί μπορούσαν ακόμη και να ταιριάζουν με τις γνωστικές ικανότητες νεαρών μη μουσικών όταν εντοπίζουν οπτικοακουστικές συλλαβές σε θορυβώδη περιβάλλοντα.

Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι υπάρχουν βιώσιμες μέθοδοι για την υγιή γήρανση και την εξουδετέρωση των φυσικών γνωστικών εκπτώσεων που συνοδεύουν τη γήρανση.

«Η αναπαραγωγή μουσικής δίνει τη δυνατότητα στους ηλικιωμένους να γίνουν καλύτεροι ακροατές διατηρώντας τα νεανικά νευρωνικά μοτίβα και στρατολογώντας πρόσθετες αντισταθμιστικές περιοχές του εγκεφάλου», λέει ο ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Μουσική και εγκεφαλική δραστηριότητα

Εξετάζοντας την εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων, οι ερευνητές αποκάλυψαν δύο μηχανισμούς που χρησιμοποιούν οι ηλικιωμένοι μουσικοί για να αντιμετωπίσουν τη γήρανση.

Ανακάλυψαν ότι οι ηλικιωμένοι μουσικοί διατηρούν τη νευρική ιδιαιτερότητα των αναπαραστάσεων της ομιλίας σε αισθητικοκινητικές περιοχές, παρόμοια με αυτές που παρατηρούνται σε νεαρούς μη μουσικούς. Αντίθετα, οι μεγαλύτεροι μη μουσικοί εμφάνισαν υποβαθμισμένες νευρικές αναπαραστάσεις.

Η ίδια περιοχή του εγκεφάλου σε ηλικιωμένους μουσικούς έδειξε επίσης υψηλότερη νευρική ευθυγράμμιση, δηλαδή πόσο πολύ ταιριάζουν οι νευρικές αναπαραστάσεις κάποιου με αυτές των ειδικών, σε σύγκριση με πολύ νεότερους μη μουσικούς. Οι ερευνητές απέδωσαν αυτό στην ένταση της εκπαίδευσης των μεγαλύτερων μουσικών.

Επιπλέον, η λειτουργία του εγκεφάλου που μοιάζει με αυτή των νεότερων ατόμων προέβλεψε καλύτερες επιδόσεις στην επεξεργασία της οπτικοακουστικής ομιλίας σε θορυβώδη περιβάλλοντα μεταξύ των ηλικιωμένων.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι ηλικιωμένοι μουσικοί εμφάνισαν μεγαλύτερη ενεργοποίηση στις μετωποβρεγιακές περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες υποστηρίζουν πολλαπλές εργασίες σε όλους τους τομείς που βοηθούν στην αποφυγή παρεμβολών. Αυτό συνδέθηκε με βελτιωμένη οπτικοακουστική απόδοση ομιλίας σε θόρυβο.