Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι ορισμένες παθήσεις ψυχικής υγείας, όπως οι αγχώδεις διαταραχές που πηγάζουν από το άγχος η κατάθλιψη και η αϋπνία, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Διάφοροι παράγοντες ευθύνονται για την αύξηση του κινδύνου και μπορεί να περιλαμβάνουν τα γονίδια, την εθνικότητα αλλά και να εξαρτώνται από παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα και έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.

Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης διερευνήσει την επίδραση των διαταραχών ψυχικής υγείας στον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα ευρήματα από την εκτεταμένη μελέτη, που δημοσιεύθηκαν στο European Journal of Preventive Cardiology υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχει σημαντική συσχέτιση.

Οι διαταραχές ψυχικής υγείας συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Και ενώ οι καρδιακές παθήσεις συνδέονται συχνά με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, οι ερευνητές σε αυτή τη μελέτη ήθελαν να διερευνήσουν τις περιπτώσεις καρδιακής νόσου σε μικρότερες ηλικίες. Διαπίστωσαν μάλιστα, ότι ο κίνδυνος ήταν επίσης αυξημένος για τα άτομα ηλικίας 20 και 30 ετών.

Οι συγγραφείς της μελέτης έψαξαν τη βάση δεδομένων της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλισης Υγείας της Κορέας για άτομα ηλικίας 20 έως 39 ετών. Αφού εξαιρέθηκαν εκείνα με ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου γνωστού ως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό, έμειναν με 6.557.727 ενήλικες, οι οποίοι όλοι υποβλήθηκαν σε εξετάσεις υγείας μεταξύ 2009 και 2012.

Από αυτή την ομάδα, 856.927 (13,1%) είχαν τουλάχιστον μία διαταραχή ψυχικής υγείας, με σχεδόν το ήμισυ (47,9%) να βιώνει αγχώδη διαταραχή. Ένα μεγάλο ποσοστό των υπολοίπων συμμετεχόντων είχε κατάθλιψη και αϋπνία (21,2% και 20%, αντίστοιχα). Άλλες ανησυχίες περιελάμβαναν τη διπολική διαταραχή, τις διατροφικές διαταραχές, τη διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD).

Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν διαγνωστεί με διαταραχή ψυχικής υγείας είχαν έως και τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν επιβαρυμένη ψυχική υγεία.

Πόσο επικίνδυνο είναι το άγχος

Το επίπεδο αυξημένου κινδύνου καρδιακής νόσου διέφερε μεταξύ των διαταραχών ψυχικής υγείας. Η αγχώδης διαταραχή που μπορεί να προκύψει από το άγχος και αντιπροσώπευε την πλειονότητα των διαταραχών ψυχικής υγείας που σημειώθηκαν, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κατά 53%.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η επιβαρυμένη ψυχική υγεία μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς με διαφορετικούς τρόπους. Εκείνοι που αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές έχουν συνήθως υψηλότερους δείκτες οξειδωτικού στρες.

Το οξειδωτικό στρες αναφέρεται στην ανισορροπία μεταξύ των ελεύθερων ριζών και των αντιοξειδωτικών στο σώμα. Όταν οι ελεύθερες ρίζες δεν εξισορροπούνται από τα αντιοξειδωτικά, μπορούν να βλάψουν το σώμα σας, οδηγώντας σε πολλές χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης και των καρδιακών παθήσεων.

Επίσης μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της φλεγμονής, που έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακής νόσου. Το χρόνιο στρες, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο σώμα.