Το παλιό ρητό, που μας προτρέπει να τρώμε καθημερινά τουλάχιστον ένα μήλο για να «θωρακίσουμε» την υγεία μας, μπορεί τελικά να «κρύβει» μια δόση αλήθειας. Η κατανάλωση θρεπτικών τροφών που είναι «πλούσιες» βιταμίνες και μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σας να καταπολεμήσει ιούς και μικρόβια.

Ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα θα ενισχύσει το σώμα σας ενάντια σε ασθένειες όπως το κρυολόγημα, η γρίπη και φυσικά, ο κορωνοϊός. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ανακάμψετε από τυχόν τραυματισμούς αλλά και να διατηρήσετε τα επίπεδα της ενέργειάς σας σε υψηλά επίπεδα.

Διαβάστε επίσης: Σίδηρος: Αυτά είναι τα σημάδια που μαρτυρούν την έλλειψη

Οι πιο καλές βιταμίνες που μπορείτε να επιλέξετε περιλαμβάνουν:

#Βιταμίνη C

Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι η βιταμίνη C πρόκειται για μία από τις καλύτερες βιταμίνες για το ανοσοποιητικό σας. Η βιταμίνη C δρα ως αντιοξειδωτικό, που σημαίνει ότι μπορεί να προστατεύσει το σώμα σας από τις τοξίνες που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή.

Η τακτική πρόσληψη βιταμίνης C είναι απαραίτητη για την καλή υγεία, επειδή το σώμα σας δεν την παράγει από μόνο του. Επίσης, δεν την αποθηκεύει ώστε να μπορεί να την αξιοποιήσει αργότερα.

Τα καλά νέα είναι ότι εμπεριέχεται σε πολλές και διαφορετικές τροφές όπως κόκκινες και πράσινες πιπεριές, ακτινίδια, φράουλες, μπρόκολο (ωμό), πορτοκάλια και χυμό πορτοκαλιού.

#Βιταμίνη Β6

Η βιταμίνη Β6 είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη βιοχημικών αντιδράσεων στο ανοσοποιητικό σας σύστημα. Ένας από τους κύριους ρόλους του είναι η παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και Τ-κυττάρων. Αυτά είναι τα κύτταρα στο σώμα σας που ανταποκρίνονται για την καταπολέμηση των εισβολέων, όπως οι ιοί και τα βακτήρια.

Οι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β6 περιλαμβάνουν ρεβίθια, σολομός, τόνος, στήθος κοτόπουλου, πατάτες, πλιγούρι, τυρί κότατζ, μπανάνες.

#Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά το σώμα σας να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά θρεπτικά συστατικά για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας. Αυτό διότι η βιταμίνη Ε βοηθά να στην καλύτερη διατήρηση των Τ-κυττάρων ώστε να λειτουργούν με κορυφαία απόδοση.

Οι τροφές που μπορείτε να επιλέξετε για να αυξήσετε την πρόσληψή της περιλαμβάνουν τους σπόρους, όπως οι ηλιόσποροι, οι ξηροί καρποί, όπως αμύγδαλα, φιστίκια, το σπανάκι, το μπρόκολο, τα ακτινίδια, οι τομάτες.

#Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι αντιφλεγμονώδης αλλά και αντιοξειδωτικός. Είναι υπεύθυνος για την για τη σωστή λειτουργία όλων των κυττάρων του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Τα στρείδια πρόκειται για την υψηλότερη σε ψευδάργυρο τροφή. Άλλες τροφές που μπορείτε να επιλέξετε για να αυξήσετε την πρόσληψη ψευδαργύρου περιλαμβάνουν στήθος γαλοπούλας, άπαχο μοσχαρίσιο κρέας, φακές, σπόροι κολοκύθας, γαρίδες, γιαούρτι, γάλα.

#Σελήνιο

Το σελήνιο είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τη ρύθμιση των λειτουργιών του ανοσοποιητικού ενώ ταυτόχρονα προστατεύει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος από το οξειδωτικό στρες.

Μερικές τροφές που μπορείτε να ενσωματώσετε στην διατροφή σας και είναι γεμάτες σελήνιο περιλαμβάνουν τόνος, άπαχα κρέατα, τυρί κότατζ, καστανό ρύζι, αυγά, πλιγούρι βρώμης.