Ζητήματα όπως η ακράτεια, η δυσκοιλιότητα και φυσικά, ο πυελικός πόνος δεν είναι μόνο ενοχλητικά αλλά μπορεί να αποτελούν και ένδειξη δυσλειτουργίας στο πυελικό έδαφος, σύμφωνα με τους ειδικούς. Εάν ο πυρήνας σας είναι ο πυλώνας της δύναμής σας, το πυελικό σας έδαφος αποτελεί την βάση της, το ισχυρό θεμέλιο από όπου προέρχεται. Αποτελείται από τους μύες που υποστηρίζουν τα όργανα στη λεκάνη (κύστη, ορθό και μήτρα), οι οποίοι ελέγχουν μια σειρά λειτουργιών από το τη σταθεροποίηση του πυρήνα έως και την εύρυθμη λειτουργία τους.

Ο τραυματισμός και η γήρανση μπορεί να οδηγήσουν σε ένα σφιχτό ή αδύναμο πυελικό έδαφος, το οποίο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μια σειρά από ζητήματα υγείας. Κι ενώ οι ασκήσεις kegel είναι οι πρώτες που μας έρχονται στο μυαλό όταν αναρωτιόμαστε τι μπορούμε να κάνουμε για να το ενδυναμώσουμε, δεν είναι η μοναδική μέθοδος που μπορούμε να ακολουθήσουμε.

Διαβάστε επίσης: Πόνος στον αυχένα: Πώς θα ανακουφιστείτε από το «Tech Neck»

Ο τρόπος που αναπνέουμε μπορεί να επηρεάσει την υγεία του πυελικού εδάφους και οι ασκήσεις διαφραγματικής αναπνοής συμβάλλουν στην ανακούφιση των προβλημάτων της πυέλου.

Γιατί η ρηχή αναπνοή «βλάπτει» το πυελικό έδαφος

Ακριβώς πάνω από το πυελικό έδαφος βρίσκεται η κοιλιά και το διάφραγμά μας βρίσκεται ακριβώς στην κορυφή της κοιλιάς κάτω από το θώρακα. Το διάφραγμα είναι ένας μυς με κομβική σημασία για την αναπνοή.

Όταν παίρνουμε μια βαθιά εισπνοή, οι πνεύμονες γεμίζουν με αέρα και το διάφραγμα πιέζεται προς τα κάτω. Αυτή η κίνηση συμπιέζει τα κοιλιακά όργανα, αυξάνοντας την «ενδοκοιλιακή πίεση», η οποία στη συνέχεια αναγκάζει το πυελικό έδαφος να επιμηκυνθεί και να χαλαρώσει καθώς κινείται προς τα κάτω, αναφέρει η δρ Τζούντιθ Μιρ, ορθοπεδικός και φυσικοθεραπεύτρια με εξειδίκευση στην υγεία της πυέλου.

Όταν εκπνέουμε, το διάφραγμά μας ανεβαίνει προς τα πάνω, και αυτό αναγκάζει τους μύες του πυελικού εδάφους μας να συστέλλονται και να κονταίνουν, προσθέτει η ίδια. Δυστυχώς, πολλοί από εμάς δεν παίρνουμε βαθιές αναπνοές τακτικά, κάτι που μπορεί να βλάψει το πυελικό έδαφος. Οι ρηχές, σύντομες αναπνοές στερούν από το διάφραγμά μας την ικανότητα να κινείται σε όλο το εύρος κίνησής του.

Χωρίς την σωστή κινητικότητα, οι μύες του πυελικού εδάφους σας μπορούν να θέσουν εκτός ισορροπίας ολόκληρο το μυϊκό σας σύστημα. Η ρηχή αναπνοή μπορεί να κρατήσει το πυελικό έδαφος σε κατάσταση υπερβολικής δραστηριότητας ή υπερβολικής έντασης.

Πώς βοηθά η διαφραγματική αναπνοή

Η σχέση του διαφράγματος και του πυελικού εδάφους είναι σαφής και οι ερευνητές μελετούν πώς η αλλαγή στον τρόπο που αναπνέουμε μπορεί να μας ωφελήσει.

Σε μια μικρή πιλοτική μελέτη, οι τεχνικές διαφραγματικής αναπνοής αποδείχθηκαν ως μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση στις ασκήσεις του πυελικού εδάφους για την ακράτεια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Bodywork and Movement Therapies. Η διαφραγματική αναπνοή μπορεί επίσης να βοηθήσει σε πεπτικά προβλήματα, σύμφωνα με το University of Michigan Health.

Η άσκηση που το δυναμώνει

Για να ενισχύσετε το πυελικό σας έδαφος μπορείτε να δοκιμάσετε την ακόλουθη άσκηση διαφραγματικής αναπνοής:

  • Τοποθετήστε τα χέρια σας στο κάτω μέρος των πλευρών σας. Σύρετε τα χέρια σας ελαφρώς και απομακρύνετε το ένα από το άλλο.
  • Κατά την εισπνοή, εισπνεύστε στα χέρια σας, τα οποία θα πρέπει να γλιστρήσουν προς στο πλάι του θώρακά σας.
  • Κατά την εκπνοή σας, αφήστε τα πλευρά σας να επιστρέψουν στην αρχική τους θέση.
  • Αντί να εστιάσετε στην κοιλιά σας με αυτήν την άσκηση αναπνοής, προσπαθήστε να εστιάσετε στο να επεκτείνετε τα πλευρά σας, σαν να ανοίγετε και να κλείνετε μια ομπρέλα.
  • Επαναλάβετε για δέκα αναπνοές.