Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ενισχύσετε την ψυχική σας υγεία είναι να μέσω εξειδικευμένων σπορ όπως το πινγκ πονγκ ή τα βελάκια. Σύμφωνα με τη Dr. Zoe Williams τέτοια ομαδικά παιχνίδια ανεβάζουν την ευεξία μας και μειώνουν αποτελεσματικά το άγχος.

Το καθημερινό στρες – είτε πρόκειται για ειδήσεις, σχέσεις, εργασία ή σημαντικές αλλαγές στη ζωή – μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική μας ευημερία.

Γι αυτό, είναι ζωτικής σημασίας να ενσωματώνουμε στην καθημερινότητά μας δραστηριότητες που ανεβάζουν τη διάθεσή μας. Η Dr. Williams υπογραμμίζει, επίσης, την αξία της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και του φιλικού ανταγωνισμού σε αθλήματα και παιχνίδια, όπως το πινγκ-πονγκ.

Διαβάστε επίσης: Αερόβια άσκηση: Μας προστατεύει από γρίπη και πνευμονία

Τέτοιες δραστηριότητες ενισχύουν την πνευματική διαύγεια και ενδυναμώνουν τους δεσμούς με τους συμπαίκτες μας. Κερδίζοντας ή χάνοντας, η διασκέδαση είναι πάντα εγγυημένη. 

Η έρευνα

Η διαπίστωση αυτή προκύπτει από μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν 2.000 ενήλικες. Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 56% των ερωτηθέντων θεωρεί τον αθλητισμό αγχολυτικό παράγοντα. Ενώ το 62% υποστήριξε ότι ο φιλικός ανταγωνισμός τους βοηθά να χαλαρώσουν.

Παρά τα αναφερόμενα οφέλη της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι το 53% των συμμετεχόντων δεν περνούν τόσο χρόνο σε κοινωνικές ομάδες όσο θα προτιμούσαν.  Παρόλο που το 72% βιώνει αυξημένη ευτυχία από τέτοιες ενασχολήσεις.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι 4 στους 10 από αυτούς που χρησιμοποιούν τον αθλητισμό ή τα παιχνίδια για να αποφορτιστούν πιστεύουν ότι η εστίαση σε ένα μόνο έργο τους βοηθά να αποκλείσουν άλλες ανησυχίες.

Είναι ενδιαφέρον ότι για το 34% των συμμετεχόντων, η πραγματική χαρά βρίσκεται στη φιλική αντιπαλότητα και την ικανοποίηση της νίκης, ενώ το 40% εκτιμά την αυξημένη συγκέντρωση που απαιτούν τα παιχνίδια.

Παιχνίδια και κοινωνικοποίηση

Η μελέτη ανακάλυψε επίσης ότι δραστηριότητες όπως το πινγκ-πονγκ ή το μίνι γκολφ καθιστούν τις κοινωνικές εξόδους πιο ευχάριστες και ελκυστικές για το 62% των συμμετεχόντων, σε σύγκριση με τις τυπικές εκδηλώσεις φαγητού ή ποτού.

Ορισμένοι λόγοι που εμποδίζουν τους ενήλικες να κοινωνικοποιηθούν όσο θα ήθελαν περιλαμβάνουν την υπερβολική απασχόληση (40%), τη γεωγραφική απόσταση από τους φίλους (36%) και τα προγράμματα που δεν συμβαδίζουν (33%).

Συναισθήματα μοναξιάς (32%), απογοήτευσης (29%) και θλίψης (27%) αναφέρθηκαν επίσης από τους ερωτηθέντες που δεν ήταν σε θέση να περάσουν όσο χρόνο θα ήθελαν με τους φίλους τους. Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς αισθάνονται καλά (56%) και μια αίσθηση του ανήκειν (43%) όταν καταφέρνουν να συναντηθούν.

Η μελέτη αποκαλύπτει μια σημαντική αλλαγή στον διάλογο για την ψυχική υγεία μεταξύ των νεότερων ενηλίκων. Δύο στα τρία άτομα ηλικίας 18 έως 34 ετών να δηλώνουν ότι μιλούν περισσότερο για την ψυχική τους υγεία τώρα σε σύγκριση με πέντε χρόνια πριν.

Η έρευνα έδειξε ότι ακόμη και το να χτυπάς απλά μια μπάλα με φίλους είναι ένα εξαιρετικό αγχολυτικό. Το πινγκ-πονγκ, σε αντίθεση με τα ατομικά αθλήματα, προσφέρει μοναδική χαρά μέσω της σύνδεσης μεταξύ των παικτών.

Η σύνδεση με τους φίλους και την οικογένεια σε ένα ενεργό, διασκεδαστικό παιχνίδι μπορεί να είναι ευεργετική τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική σας υγεία.

Η εκμάθηση των δεξιοτήτων για να παίξετε ένα νέο παιχνίδι μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση. Η δραστηριότητα, η μάθηση και η σύνδεση με άλλους είναι τρία από τα πέντε βήματα για την ψυχική ευεξία.

Οι συμβουλές της Dr. Williams για την ευημερία περιλαμβάνουν:

  1. Να δραστηριοποιείστε
  2. Να κάνετε διαλείμματα από την τεχνολογία
  3. Να δημιουργείτε ουσιαστικές συνδέσεις
  4. Να μπαίνετε στο πνεύμα του ανταγωνισμού
  5. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας

Είτε πρόκειται για έναν γρήγορο περίπατο στο πάρκο είτε για ένα γρήγορο παιχνίδι πινγκ-πονγκ, αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες και του άγχους, να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση και να βελτιώσουν συνολικά την ψυχική υγεία.