Όλοι έχουμε αυτές τις στιγμές στη ζωή μας που τίποτα μετά από αυτές δεν είναι το ίδιο με πριν. Είναι σαν να «ξαναγράφουν» την ιστορία της ζωής μας και έρχονται να ταράξουν τα νερά, κάτι σαν σεισμός.

Οι αλλαγές και lifequakes τα στη ζωή μας

Ο καθένας μας περνάει από δεκάδες γεγονότα που αναστατώνουν τη ζωή του, ένα κάθε 12–18 μήνες περίπου.

Ένα στα 10 από αυτά γίνεται ένα τεράστιο γεγονός ζωής, μια μαζική αλλαγή που οδηγεί σε μια μετάβαση του τρόπου ζωής.

Διαβάστε επίσης: Ψυχική υγεία: Πώς θα βρείτε τον σκοπό στη ζωή σας

Περνάμε 3 έως 5 lifequakes κατά τη διάρκεια της ζωής μας και κάθε μετάβαση διαρκεί κατά μέσο όρο πέντε χρόνια.

Περίπου οι μισοί από τους «σεισμούς» της ζωής, το 53%, είναι ακούσιοι, στους οποίους περιλαμβάνονται γεγονότα όπως το να σας απατάει ο σύζυγος, να χάνετε τη δουλειά σας ή να παίρνετε μια ιατρική διάγνωση.

Περίπου τα μισά, το 47%, είναι εκούσια, στα οποία περιλαμβάνεται το να απατήσετε τον σύζυγό σας, να αφήσετε τη δουλειά σας για να ξεκινήσετε μια επιχείρηση ή να επιλέξετε να μετακομίσετε σε μια νέα χώρα.

Μπορεί να είναι θετικοί, όπως το να παντρευτείτε και να κάνετε παιδιά.

Μπορεί να είναι προσωπικοί – κάτι που συμβαίνει σε εσάς ή στην οικογένειά σας – ή συλλογικοί, όπως μια φυσική καταστροφή, μια ύφεση ή μια πανδημία. Κατά κάποιο τρόπο, πρόκειται για έναν μαζικό ακούσιο συλλογικό σεισμό ζωής. Όλοι μας περνάμε αυτή την πανδημία την ίδια στιγμή. 

Από το lifequake στη μετάβαση

Πρέπει να επιλέξετε να μπείτε στη διαδικασία. Είναι φυσικό να αισθάνεστε παγωμένοι και φοβισμένοι, αλλά είναι εφικτό. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι ανταποκρίνονται σε μια δύσκολη περίσταση ζωής. Οι μεταβάσεις είναι ένα αποτελεσματικό μέσο πλοήγησης στην αλλαγή.

Οι μεταβάσεις έχουν τρεις φάσεις: 

  1. Το μεγάλο αντίο: όπου αντιμετωπίζετε τα συναισθήματά σας και αποχαιρετάτε το πρόσωπο που αφήνετε πίσω σας.
  2. Το ενδιάμεσο χάος: όπου αποβάλλετε ορισμένες συνήθειες και δημιουργείτε νέες.
  3. Το νέο ξεκίνημα: όπου αποκαλύπτετε τον νέο σας εαυτό.

Οι μεταβάσεις είναι συναισθηματικές

Πόλλοι άνθρωποι όταν αλλάζουν κεφάλαιο στη ζωή τους παλεύουν με φόβο, θλίψη και ντροπή. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να εντοπίσετε με ποιο συναίσθημα παλεύετε και αυτό θα σας βοηθήσει να το αποδεχτείτε και να το ξεπεράσετε.

Οι μεταβάσεις είναι μπερδεμένες

Η απώλεια είναι μέρος της διαδικασίας. Κάθε μεγάλος μύθος, παραμύθι και ιστορία περιλαμβάνει μια περίοδο που χάνεσαι, ανησυχείς και φοβάσαι. Δεν μπορείς να ανακαλύψεις μια νέα γη μέχρι να χαθείς από την παλιά.

Οι μεταβάσεις είναι δημιουργικές

Όταν βιώνουν μια αλλαγή στις συνθήκες στον τρόπο ζωής, ορισμένοι άνθρωποι αρχίζουν να ανακαλύπτουν νέα ταλέντα, ενδιαφέροντα, χόμπι, συνήθεις όπως το να ζωγραφίζουν, να τραγουδούν και να χορεύουν.

Οι μεταβάσεις είναι αυτοβιογραφικές περιστάσεις

Πρέπει να ξαναγράψετε την ιστορία της ζωής σας επειδή ένα μεγάλο μέρος της δεν υπάρχει πια – ένας σύζυγος, μια δουλειά ή η προηγούμενη διεύθυνσή σας. Είναι μια στιγμή που πρέπει να ξανασυστηθείτε στον εαυτό σας και στους γύρω σας.

Οι μεταβάσεις είναι απαραίτητες

Μην τις θεωρείτε ως μια παύση μέχρι να επιστρέψετε στην «κανονική» ζωή. Είναι τεράστιες ευκαιρίες για να επανεξετάσετε τι σας δίνει νόημα. Περνάμε 25 χρόνια, τη μισή από την ενήλικη ζωή μας, σε μεταβατικό στάδιο. Πρέπει να τις βλέπουμε ως ουσιαστικές περιόδους στη ζωή μας, όταν έχουμε την ευκαιρία για να δούμε πώς θέλουμε να περνάμε το χρόνο μας και τι μας δίνει νόημα.