Yπάρχουν δεκάδες διαφορετικοί τρόποι για να πιείτε καφέ… Latte, καπουτσίνο, cold brew, μόκα, εσπρέσο, macchiato. Φαντάζεστε τη ζωή σας χωρίς αυτόν; 

Δεν είναι μυστικό ότι ο καφές είναι συνώνυμος με τον ερεθισμό του στομάχου και μια κρίση πεπτικού προβλήματος για μερικούς ανθρώπους.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όσοι έχουν ευαίσθητο στομάχι πρέπει να εγκαταλείψουν το αγαπημένο τους ρόφημα.

Διαβάστε επίσης: Λίπος: Ποιο τσάι μπορεί να το «κάψει» όσο κοιμάστε;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν εύκολοι τρόποι να φτιάξετε τον καφέ ώστε να μην ενοχλεί το έντερό σας με τέτοια ένταση.

Ο καλύτερος καφές για ευαίσθητο στομάχι

Οι τύποι (ζεστού) καφέ που είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν ερεθισμό έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: τους μεγαλύτερους χρόνους παρασκευής. Ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο μικρότερος είναι ο χρόνος παρασκευής, τόσο πιο φιλικός προς το στομάχι είναι ο καφές.

Ως εκ τούτου, ο εσπρέσο θα είναι πιθανότατα η καλύτερη επιλογή σας, καθώς χρησιμοποιεί περισσότερη πίεση και θερμοκρασία για να ετοιμάσει ένα σφηνάκι γρήγορα.

Ενώ τα επίπεδα καφεΐνης και η ποσότητα του οξέος στους ίδιους τους κόκκους είναι γενικά οι δύο κύριες αιτίες του ερεθισμού του στομάχου που σχετίζεται με τον καφέ, υπάρχει κάτι περισσότερο στην ιστορία.

Ναι, υπάρχει ελαφρώς λιγότερη καφεΐνη στον εσπρέσο, αλλά η καφεΐνη δεν είναι το μόνο στοιχείο που μπορεί να προκαλέσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δυσφορία ή ερεθισμό – είναι επίσης ορισμένα έλαια.

Η διαδικασία παρασκευής του εσπρέσο -υψηλή πίεση συν υψηλή θερμοκρασία- μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη εκχύλιση ελαίων (περίπου 2 χιλιοστόγραμμα ελαίου ανά χιλιοστόλιτρο εσπρέσο), τα οποία μπορούν επίσης να προκαλέσουν πεπτικές ενοχλήσεις σε ορισμένους ανθρώπους.

Αντίθετα, ο καφές που παρασκευάζεται με τη χρήση φίλτρου μπορεί να διατηρεί καλύτερα τα έλαια στο χαρτί και ίσως να είναι ακόμη πιο εύπεπτος από τον εσπρέσο. Σε αυτό το σημείο μπαίνει στο παιχνίδι ο τύπος του κόκκου που χρησιμοποιείται για την παρασκευή καφέ (και όχι μόνο η μέθοδος).

Το λίπος σχηματίζει οξύ, που σημαίνει ότι θα προκαλέσει δυσφορία σε μερικούς ανθρώπους και μπορεί να είναι πιο δύσκολο να χωνευτεί, καθώς το σώμα πρέπει να δημιουργήσει οξύ για να διασπάσει αυτά τα λίπη κατά τη διαδικασία της πέψης.

Ακούστε το σώμα σας

Ο πιο σκούρος καβουρδισμένος καφές τείνει να είναι χαμηλότερος σε οξύ αλλά υψηλότερος σε αυτές τις ενώσεις ελαίων από ό,τι οι πιο ανοιχτόχρωμοι, οπότε είναι πραγματικά θέμα του δικού σας προσωπικού σώματος και του τι λειτουργεί για εσάς.

Σύμφωνα με ορισμένα δεδομένα, ο εσπρέσο μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή όταν πρόκειται για την υποστήριξη της υγείας του πεπτικού συστήματος – αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχετε το ελεύθερο να το παρακάνετε.

Όπως τα περισσότερα πράγματα, το μέτρο είναι το κλειδί. Ένα σφηνάκι εσπρέσο μαζί με άλλα φιλικά προς την υγεία του εντέρου συστατικά μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή.

Δώστε προσοχή στον τρόπο με τον οποίο το έντερό τους ανταποκρίνεται στους διάφορους τύπους καφέ, συμπεριλαμβανομένου του εσπρέσο καθώς και των προσθέτων. Συστατικά όπως η σοκολάτα και τα γλυκαντικά που μπορεί να είναι ερεθιστικά για κάποιους.