Μούρα και καρπούζι το καλοκαίρι, κέιλ και παντζάρια το χειμώνα. Η λίστα με τις αντιφλεγμονώδεις τροφές που μπορείτε να απολαμβάνετε μπορεί να αλλάζει ανάλογα με την εποχή.

Η καρδιά σας, ο εγκέφαλός σας, ακόμη και οι αρθρώσεις σας μπορούν να επωφεληθούν από μια σταθερή κατανάλωση αυτών των θρεπτικών τροφών.

Διαβάστε επίσης: Έντερο: Οι υδατάνθρακες που το «θωρακίζουν»

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η επίδρασή τους στη φλεγμονή μπορεί να είναι ο λόγος.

Πώς βοηθάει και βλάπτει το σώμα η φλεγμονή;

Η φλεγμονή είναι μέρος του μηχανισμού επούλωσης του σώματός σας. Δηλαδή, ο λόγος για τον οποίο το γόνατό σας πρήστηκε και έγινε κόκκινο όταν το τραυματίσατε. Αλλά αυτή η διαδικασία αποκατάστασης μπορεί μερικές φορές να πάει στραβά, να διαρκέσει πολύ και να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

Με την πάροδο του χρόνου, η φλεγμονή που προέρχεται από χρόνιο στρες, παχυσαρκία ή μια αυτοάνοση διαταραχή μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα ή οι καρδιακές παθήσεις.

Μπορεί επίσης να βλάψει τον εγκέφαλο. Οι ερευνητές έχουν βρει σύνδεση μεταξύ υψηλότερων επιπέδων φλεγμονής στο εσωτερικό του εγκεφάλου και αυξημένου κινδύνου για γνωστική έκπτωση και εξασθένιση.

Αντιφλεγμονώδεις τροφές ανά εποχή

«Είναι γενικά αποδεκτό ότι τρώγοντας ό,τι είναι στην εποχή του είναι πιθανό να είναι πιο φρέσκο. Και προφανώς υπάρχουν και άλλα οφέλη, μεταξύ άλλων για το περιβάλλον», λέει η Νάταλι ΜακΚόρμικ, ερευνήτρια στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Όταν πρόκειται για αντιφλεγμονώδη τρόφιμα, ο στόχος θα πρέπει να είναι να ενσωματώσετε όσο το δυνατόν περισσότερα στη συνολική διατροφή σας. Oι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των τροφίμων και οι συνδυασμοί τους έχουν μεγαλύτερη επίδραση από ό,τι τα μεμονωμένα τρόφιμα.

Δύο από τα διατροφικά πρότυπα που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι η Μεσογειακή διατροφή ή η δίαιτα DASH.

Χειμώνας

Τους κρύους χειμερινούς μήνες, σκεφτείτε το πράσινο. Πολλά πράσινα φυλλώδη λαχανικά πρωταγωνιστούν κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής. Τα λαχανικά με ρίζες, όπως οι γλυκοπατάτες, είναι μια άλλη εξαιρετική και ανθεκτική επιλογή. Μπορείτε να δοκιμάσετε είναι τα ακτινίδια, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα λεμόνια, τα πορτοκάλια και τον ανανά.

Άνοιξη

Όταν φτάσουν οι ανοιξιάτικοι μήνες, αναζητήστε σπαράγγια, βερίκοκα, αβοκάντο, καρότα, μανιτάρια και σέλινο, καθώς και φρέσκα βότανα.

Καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για πολλά είδη. Τα μούρα είναι μια εξαιρετική αντιφλεγμονώδης επιλογή. Δοκιμάστε μύρτιλα, βατόμουρα και φράουλες, κεράσια, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, καρπούζι, πράσινα φασόλια, πεπόνι μπάμιες, ροδάκινα και δαμάσκηνα.

Φθινόπωρο

Τίποτα δεν λέει φθινόπωρο όσο ένα τραγανό μήλο. Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα που μπορείτε να δοκιμάσετε, όπως το λάχανο, το κουνουπίδι, το σκόρδο, ο αρακάς, το τζίντζερ και όλα τα είδη μαρουλιού.