Αν και το σούσι είναι ένα πιάτο αιώνων, η διάδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν άρχισε παρά μόνο όταν οι Αμερικανοί Ιάπωνες μετανάστες το έκαναν διάσημο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σήμερα, η δημοτικότητα του σούσι συνεχίζει να αυξάνεται. Τα στοιχεία του Google Trends δείχνουν ότι είναι δύο φορές πιο δημοφιλές από ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια και πάνω από τρεις φορές πιο δημοφιλές από ό,τι ήταν πριν από μια δεκαετία.

Διαβάστε επίσης: Εγκέφαλος: Πώς τα επεξεργασμένα τρόφιμα τον βλάπτουν

Εστιατόρια υπάρχουν πλέον σε κάθε πόλη και σχεδόν 5 εκατομμύρια Αμερικανοί τρώνε το πιάτο τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Πέρα από τη δημοτικότητά του, λένε οι ειδικοί, το σούσι έχει κάποια πραγματικά οφέλη για την υγεία.

Είναι το σούσι υγιεινό;

Επειδή το σούσι περιέχει άπαχη πρωτεΐνη, υγιεινά λίπη και υδατάνθρακες, μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Αλλά όπως συμβαίνει με όλα τα τρόφιμα και την απώλεια βάρους, το μέγεθος της μερίδας παίζει σημαντικό ρόλο.

Ο σολομός και ο τόνοςείναι τα πιο δημοφιλή ψάρια που χρησιμοποιούνται στο σούσι, και το καθένα περιέχει άφθονα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα – απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που δεν υποστηρίζουν μόνο την υγεία της καρδιάς αλλά και την υγεία του εγκεφάλου.

Ενώ οι διάφοροι τύποι σούσι και τα ρολά έχουν αρκετά υγιεινά συστατικά, τα οφέλη του σούσι για την υγεία προέρχονται κυρίως από τα ψάρια και τα φύκια του.

Πράγματι, το nori, το φύκι που χρησιμοποιείται για να τυλίγεται το σούσι, περιέχει αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Α, βιταμίνη C και βιταμίνη Ε. Τα αντιοξειδωτικά έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη θωράκιση του οργανισμού από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες παίζουν ρόλο στις χρόνιες ασθένειες και τη γήρανση.

Περιέχει επίσης βιταμίνη D, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιώδιο, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των οστών και στην παραγωγή ενέργειας.

Το ρύζι στο σούσι παρέχει επίσης σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι είναι εξαιρετικοί για την ενέργεια και δεν θα αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα σας τόσο πολύ στο σούσι, επειδή συνδυάζονται με πρωτεΐνη και λίπος.

Αλλά αυτό το ρύζι προσθέτει θερμίδες στο πιάτο. Όσοι επιθυμούν να αποφύγουν αυτές τις θερμίδες ή όσοι ακολουθούν δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες μπορούν να παραλείψουν το ρύζι επιλέγοντας αντ’ αυτού το σασίμι.

Περιορίσετε τις σάλτσες ντιπ και να αποφύγετε τα ρολά σούσι που περιέχουν τεμπούρα και τυρί κρέμα, γιατί και τα δύο θα ανεβάσουν σημαντικά τον αριθμό των θερμίδων. Αντικαταστήστε τα με αγγούρι, αβοκάντο και φύκια.

Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Πέρα από τα θρεπτικά συστατικά που προσφέρει, το σούσι έχει επίσης συσχετιστεί με την απώλεια βάρους. Οι έρευνες δείχνουν ότι η λήψη αρκετών πρωτεϊνών με ταυτόχρονη μείωση των θερμίδων βοηθά στην ελαχιστοποίηση της απώλειας μυών μαζί με το σωματικό λίπος που προσπαθείτε να χάσετε.

Το σούσι τείνει να συνδυάζεται καλά με άλλα τρόφιμα που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και όχι πολύ συγκεντρωμένα σε θερμίδες, όπως τα ωμά λαχανικά, οι σαλάτες και το καστανό ρύζι ή η κινόα.

Το ψάρι στο σούσι έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι δεν μαγειρεύεται στο λάδι ή το βούτυρο που χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα ή το τηγάνισμα άλλων θαλασσινών, γεγονός που συμβάλλει στη διατήρηση του χαμηλού αριθμού θερμίδων του.

Ένα μικρό τηγανητό μπαστουνάκι ψαριού, για παράδειγμα, έχει μόνο του περίπου 140 θερμίδες. Ένα πλήρες ρολό σούσι με αβοκάντο ή αγγούρι που αποτελείται από έξι έως οκτώ κομμάτια έχει μόνο 135 θερμίδες.