Οι πιο σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την καρδιά σας είναι η διατροφή, η σωματική άσκηση, τα επίπεδα χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης και το κάπνισμα. Ποιες είναι επομένως οι βασικές συνήθειες που είναι ωφέλιμο να υιοθετήσετε για μια «γερή» καρδιά;

Θωρακίζοντας την καρδιά μας

Για μια υγιή καρδιά:

Τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της υγείας μας. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση και την αρτηριακή ακαμψία και ενισχύουν τη δραστηριότητα των κυττάρων των αιμοφόρων αγγείων.

Διαβάστε επίσης: Καρδιακή προσβολή: Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου;

Η αυξημένη κατανάλωση πράσινων φυλλωδών λαχανικών έχει επίσης συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σύμφωνα με μελέτες.

Φρούτα όπως τα μούρα θεωρούνται η καλύτερη επιλογή για τη βελτίωση της λειτουργίας της καρδιάς. Τα μήλα, οι μπανάνες και τα πορτοκάλια είναι επίσης γνωστό ότι είναι αρκετά ευεργετικά για την καρδιά.

Ακολουθήστε ένα τακτικό πρόγραμμα άσκησης

Όλοι γνωρίζουμε τη σημασία της άσκησης καθώς κρατά την καρδιά και το μυαλό μας ενεργά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα άτομα που αθλούνται περισσότερο, ζουν και περισσότερο. Η τακτική άσκηση βελτιώνει την ικανότητα των μυών να εξάγουν οξυγόνο από το αίμα, μειώνει τις ορμόνες του στρες, οι οποίες μπορούν να επιβαρύνουν την καρδιά, ενώ παράλληλα δρα ως β-αναστολέας, επιβραδύνοντας τον καρδιακό ρυθμό και μειώνοντας την αρτηριακή πίεση.

Κόψτε ή τουλάχιστον μειώστε το κάπνισμα

Το κάπνισμα αυξάνει το σχηματισμό πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία. Τα τσιγάρα μπορούν να βλάψουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία σας μακροπρόθεσμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πληθώρα καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Αποφύγετε τα κορεσμένα λιπαρά

Τα κορεσμένα λίπη και η χοληστερόλη μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την καρδιά σας σε βάθος χρόνου. Τα κορεσμένα λίπη που βρίσκονται στα τηγανητά τρόφιμα, την κρέμα γάλακτος, το τυρί, το βούτυρο και κρέατα όπως το χοιρινό, το βοδινό, το αρνί και τα πουλερικά δεν είναι φιλικά για την υγεία και ως εκ τούτου θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες της καρδιάς, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή.

Προσέξτε το μέγεθος της μερίδας του φαγητού σας και αποφύγετε το υπερβολικό αλάτι

Περιορίστε τις μερίδες των γευμάτων σας και την πρόσληψη αλατιού.

Το σώμα συγκρατεί νερό όταν καταναλώνει πολύ αλάτι. Τα αυξημένα υγρά στο σώμα αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, ασκώντας πίεση στα αιμοφόρα αγγεία, την καρδιά και τα νεφρά.

Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κάποια καρδιακή νόσο και να πάθουν εγκεφαλικό.

Τα fast food, τα τηγανητά και τα συσκευασμένα φαγητά έχουν υψηλές ποσότητες αλατιού, επομένως πρέπει να αποφεύγετε να τα καταναλώνετε.

Προσθέστε δημητριακά ολικής αλέσεως στη διατροφή σας

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και φώσφορο. Επιλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως ή άλλα γεύματα που αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από δημητριακά.

Πολλά δημητριακά ολικής αλέσεως περιλαμβάνουν επίσης διαιτητικές ίνες, τις οποίες όλοι χρειαζόμαστε. Τα περισσότερα επεξεργασμένα δημητριακά όμως στερούνται φυτικών ινών.

Οι διαιτητικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού, παχυσαρκίας και πιθανώς διαβήτη τύπου 2, μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

*Μην ξεχνάτε να κάνετε τακτικούς ελέγχους υγείας για να είστε πάντα βέβαιοι πως η καρδιά σας είναι «γερή» και δεν διατρέχει κινδύνους.