Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο απώλειας της μυϊκής δύναμης (γνωστή ως δυναπενία), ενός σημαντικού παράγοντα κινδύνου για πτώσεις και τραυματισμούς σε μεγαλύτερη ηλικία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό Calcified Tissue International and Musculoskeletal Research, ανέλυσε δεδομένα από περισσότερα από 3.200 άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω χωρίς δυναπενία.

Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν για τέσσερα χρόνια στο πλαίσιο της Αγγλικής Διαχρονικής Μελέτης Γήρανσης, μιας μακροχρόνιας μελέτης που ξεκίνησε το 2002.

Διαβάστε επίσης: Βιταμίνη D: Τα σημάδια ότι χρειάζεστε περισσότερη βιταμίνη «του ήλιου»

Τα επίπεδα της βιταμίνης D των συμμετεχόντων μετρήθηκαν με εξετάσεις αίματος στην αρχή και κατηγοριοποιήθηκαν ως επαρκή (που ορίζεται ως πάνω από 50 nmol/L), ανεπαρκή (30 έως 49 nmol/L) ή ανεπαρκή (λιγότερο από 30 nmol/L).

Μετά από τέσσερα χρόνια, η δύναμη της λαβής αξιολογήθηκε ως μέτρο της συνολικής μυϊκής δύναμης των συμμετεχόντων.

Τα άτομα με ανεπάρκεια σε βιταμίνη D είχαν 70% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν δυναπενία μέχρι το τέλος της μελέτης σε σχέση με τα άτομα με φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D. Τα αποτελέσματα είναι λογικά, δήλωσαν οι ερευνητές, δεδομένου ότι η βιταμίνη D είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην επισκευή και την ανάπτυξη των μυών.

Πώς μπορείτε να πάρετε περισσότερη βιταμίνη D

Περάστε χρόνο στο φως του ήλιου

Το δέρμα σας μπορεί να παράγει από μόνο του μεγάλες ποσότητες βιταμίνης D όταν εκτίθεται στις ακτίνες UV-B του ήλιου. Ωστόσο, πολλοί παράγοντες όπως το χρώμα του δέρματος, η ηλικία, η γεωγραφική θέση, η εποχή, η χρήση αντηλιακού και η ένδυση, επηρεάζουν αυτή τη διαδικασία.

Καταναλώστε λιπαρά ψάρια και θαλασσινά

Τα λιπαρά ψάρια και τα θαλασσινά είναι από τα τρόφιμα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη D. Πολλές από αυτές τις τροφές είναι επίσης πλούσιες σε υγιή για την καρδιά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ωστόσο, η ακριβής περιεκτικότητα σε βιταμίνες μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο και την πηγή του εν λόγω τροφίμου.

Τρώτε περισσότερα μανιτάρια

Όπως και οι άνθρωποι, τα μανιτάρια παράγουν βιταμίνη D όταν εκτίθενται σε υπεριώδη ακτινοβολία. Τα άγρια ​​μανιτάρια – ή αυτά που καλλιεργούνται στο εμπόριο και έχουν υποστεί επεξεργασία με υπεριώδη ακτινοβολία – έχουν τα μεγαλύτερα επίπεδα βιταμίνης D.

Συμπεριλάβετε τους κρόκους αυγών στη διατροφή σας

Τα αυγά ελευθέρας βοσκής και τα αυγά βοσκής είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης D, καθώς τα κοτόπουλα με πρόσβαση στο ηλιακό φως παράγουν περισσότερη βιταμίνη D στα αυγά τους από αυτά που παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους.

Δοκιμάστε ενισχυμένες τροφές

Η βιταμίνη D προστίθεται συχνά στα βασικά τρόφιμα – όπως το γάλα και τα δημητριακά πρωινού – για να αυξηθεί η πρόσληψη αυτού του θρεπτικού συστατικού.