Πρόσφατες έρευνες υπογραμμίζουν το ρόλο που έχει ο σίδηρος στη διατήρηση της ψυχικής υγείας. Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι η έλλειψη σιδήρου θα μπορούσε να επιδεινώσει καταστάσεις, όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Ένα χαμηλό αποτέλεσμα της εξέτασης φερριτίνης, που υποδηλώνει έλλειψη σιδήρου, απαιτεί αύξηση του διατροφικού σιδήρου και ενδεχομένως συμπληρώματα, υπό ιατρική καθοδήγηση.

Οι εξετάσεις φερριτίνης, που αξιολογούν την αποθήκευση σιδήρου στον οργανισμό, συνιστώνται για άτομα με ψυχικές παθήσεις, παρέχοντας πιο ακριβείς πληροφορίες από τις συνήθεις εξετάσεις σιδήρου ή αιμοσφαιρίνης.

Διαβάστε επίσης: Υγεία: 11 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοείτε

Η αποκάλυψη αυτή παροτρύνει τους παρόχους υγείας και τους ασθενείς να εξετάζουν τις διατροφικές πτυχές στη φροντίδα της ψυχικής υγείας.

Η συμπληρωματική χορήγηση σιδήρου έχει δείξει βελτίωση της διάθεσης και της κόπωσης, ακόμη και σε άτομα χωρίς πλήρως ανεπτυγμένη σιδηροπενική αναιμία, γεγονός που υποδηλώνει τις δυνατότητές της ως μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου θεραπείας της ψυχικής υγείας.

Πώς το τι τρώμε επηρεάζει την ψυχική υγεία

Οι περισσότεροι άνθρωποι στις μέρες μας κατανοούν ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας έχουν τις ρίζες τους σε φυσικές διαφορές στον εγκέφαλο, τα γονίδια και το σώμα μας, καθώς και σε διαφορές στις εμπειρίες της ζωής μας.

Αλλά το τι τρώτε και πώς το σώμα σας χρησιμοποιεί τα θρεπτικά συστατικά της τροφής έχει επίσης σημασία για την ψυχική υγεία.

Ένας αυξανόμενος αριθμός ερευνών υποδεικνύει ότι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό – ο σίδηρος – παίζει σημαντικό ρόλο και ότι η υπερβολική έλλειψή του μπορεί να επηρεάσει τα συμπτώματα ψυχικής υγείας.

Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε σίδηρο είναι σημαντική για όλους. Ήδη πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετό σίδηρο. Ο σίδηρος είναι η πιο κοινή ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών και επηρεάζει πολλά πράγματα.

Όμως τα άτομα με ψυχικές παθήσεις μπορεί να θέλουν να ερευνήσουν και αυτό το ενδεχόμενο. Εάν το αποτέλεσμα της εξέτασης φερριτίνης, είναι χαμηλό, είναι σημαντικό να αυξηθεί ο σίδηρος στη διατροφή και να ληφθούν συμπληρώματα σιδήρου, εφόσον το συστήσει ο πάροχος υγείας.

Τα επίπεδα φερριτίνης είναι σημαντικό να μετριούνται επειδή αποτελούν δείκτη των συνολικών αποθεμάτων σιδήρου του οργανισμού – το μόριο της φερριτίνης διατηρεί τον σίδηρο αποθηκευμένο μέσα σε μια επίστρωση πρωτεΐνης, ώστε να μπορεί να προσπελαστεί όταν ο οργανισμός τον χρειάζεται.

Τι ρόλο παίζει ο σίδηρος

Εκτός από τον γνωστό ρόλο του στο να βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να επιτελούν την κρίσιμη λειτουργία της μεταφοράς οξυγόνου στο σώμα, ο σίδηρος βοηθά το σώμα σας να παράγει τα μόρια που απαιτούνται για την παραγωγή βασικών χημικών ουσιών του εγκεφάλου.

Συγκεκριμένα, ο σίδηρος παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας παράγει τους νευροδιαβιβαστές που ονομάζονται σεροτονίνη, ντοπαμίνη και νορεπινεφρίνη – όλοι τους σημαντικοί για την ψυχική υγεία.

Οι έρευνες δείχνουν μια σύνδεση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων σιδήρου και των συμπτωμάτων κατάθλιψης, άγχους και σχιζοφρένειας.

Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου είναι επίσης γνωστό ότι σχετίζονται με την κόπωση, η οποία είναι ένα από τα συμπτώματα που μπορεί να συνδυαστεί με άλλα για να προκριθεί κάποιος για τη διάγνωση της κατάθλιψης.

Μια ανασκόπηση έδειξε ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων σιδήρου σχετιζόταν με βελτίωση των συμπτωμάτων ψυχικής υγείας σε τρεις μελέτες, ενώ άλλες έδειξαν βελτιώσεις στην ικανότητα σκέψης.

Πολλαπλές μελέτες σε άτομα με και χωρίς διαγνώσεις ψυχικής υγείας έδειξαν βελτίωση της διάθεσης και της κόπωσης μετά από συμπλήρωμα σιδήρου, ακόμη και αν δεν πληρούσαν τα κριτήρια για σιδηροπενική αναιμία.