Οι ερευνητές λένε ότι δεν χρειάζεται να περνάτε αμέτρητες ώρες στο γυμναστήριο για να διατηρείτε το σάκχαρο στο αίμα σας υπό έλεγχο. Η κηπουρική, ο χορός και το γρήγορο περπάτημα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη έως και 75%, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι συμμετέχοντες που ασχολούνταν με πάνω από μία ώρα μέτριας έως έντονης καθημερινής άσκησης είχαν 74% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη σε σχέση με εκείνους που ακολουθούσαν καθιστική ζωή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συσχέτιση αυτή ίσχυε ακόμη και για τα άτομα που είχαν γενετική προδιάθεση για τη νόσο. Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος τους μειώθηκε ακόμη περισσότερο από αυτόν των ατόμων χαμηλού γενετικού κινδύνου που ήταν αδρανή.

Διαβάστε επίσης: Υγεία: Ποιοι λόγοι θα πρέπει να μας οδηγήσουν στα Επείγοντα;

Με απλά λόγια, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να «νικήσει» τα γονίδια που προκαλούν ασθένειες και τα οποία κληρονομείτε από τους γονείς σας.

«Δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε τον γενετικό μας κίνδυνο και το οικογενειακό μας ιστορικό, αλλά το εύρημα αυτό παρέχει ελπιδοφόρα και θετικά νέα ότι μέσω ενός ενεργού τρόπου ζωής, μπορεί κανείς να καταπολεμήσει μεγάλο μέρος του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2», αναφέρει η καθηγήτρια Μέλοντι Ντινγκ από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Διαβήτης εναντίον άσκησης

Η αυστραλιανή ερευνητική ομάδα μελέτησε 59.325 ενήλικες από μια βάση δεδομένων που περιέχει ολοκληρωμένες πληροφορίες σχετικά με τα γονίδια και την υγεία περίπου μισού εκατομμυρίου Βρετανών κατοίκων. Οι έλεγχοι παρακολούθησης πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα έως και επτά ετών.

Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που αποδεικνύει ότι ο γενετικός κίνδυνος διαβήτη τύπου 2, ο οποίος συχνά συνδέεται με ανθυγιεινό τρόπο ζωής, μπορεί να αντισταθμιστεί με την τακτική άσκηση.

Με την παχυσαρκία να συμβάλλει σημαντικά στον επιπολασμό του διαβήτη – που πλέον συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 κορυφαίων «δολοφόνων» παγκοσμίως – πάνω από 37 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες πλήττονται από τη νόσο, το 90% των οποίων πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μελέτη τους θα ενημερώσει τη δημόσια υγεία και τις κλινικές κατευθυντήριες γραμμές ώστε να βοηθήσει τους επαγγελματίες υγείας, τους οργανισμούς και το κοινό στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών. Τονίζουν ότι η προώθηση υψηλότερων επιπέδων σωματικής δραστηριότητας είναι ζωτικής σημασίας στις στρατηγικές πρόληψης του διαβήτη.

Επί του παρόντος, ο διαβήτης επηρεάζει τη ζωή περίπου 537 εκατομμυρίων ενηλίκων παγκοσμίως. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με υψηλή βαθμολογία γενετικού κινδύνου είχαν 2,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine.