Υλικά

Για τα pancakes

1½ φλ. αλεύρι χωρίς γλουτένη

3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.σ. ζάχαρη ή άλλο γλυκαντικό

1 κ.γλ. αλάτι

1 ¼ φλ. κρέμα γάλακτος light ή γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

1 μεγάλο αυγό χτυπημένο

3 κ.σ. βούτυρο λιωμένο κρύο

Γαρνιτούρες

100 γρ. μαγειρεμένος σολομός, σπασμένος σε μεγάλες νιφάδες

85 γρ. μαλακό τυρί χαμηλών λιπαρών

1⁄4 αγγούρι, σε φέτες

1⁄2 λεμόνι, σε φέτες

1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες

2 x 120 γρ. γιαούρτι

1 μπανάνα, καθαρισμένη και κομμένη σε φέτες

160 γρ. ανάμεικτα μούρα 

Εκτέλεση

Ξεκινήστε με το να κοσκινίσετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την στέβια και το αλάτι σε ένα μπολ. Στη μέση κάντε μία λακκούβα και μέσα της προσθέστε το αυγό, το κρύο βούτυρο και την κρέμα γάλακτος ή το γιαούρτι. Ανακατέψτε καλά το χυλό σας με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αφήστε το μείγμα να ξεκουραστεί για περίπου 15 λεπτά.

Στη συνέχεια ζεστάνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίξτε μέσα ένα μικρό κομμάτι βούτυρο. Ανακινήστε το τηγάνι για να λιώσει και να απλωθεί παντού. Χρησιμοποιώντας μια κουτάλα βάλτε περίπου μισή κουταλιά μείγμα στο τηγάνι. Αφήστε τη να ψηθεί για λίγο από την μία μεριά και έπειτα με μια σπάτουλα γυρίστε την από την άλλη.

Τοποθετήστε τα pancakes σε μια ενιαία στρώση σε μια μεγάλη πιατέλα σερβιρίσματος, και στη μία πλευρά τοποθετήστε το σολομό, το μαλακό τυρί, τις φέτες αγγουριού, τις φέτες λεμονιού και τις φέτες κρεμμυδιού. Τοποθετήστε από την άλλη πλευρά το γιαούρτι, τις φέτες μπανάνας και τα μούρα.

Αν θέλετε, πασπαλίστε τις αλμυρές τηγανίτες με την κάππαρη, τον άνηθο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, αν χρησιμοποιείτε, και προσθέστε στις γλυκές τηγανίτες καρύδια, σπόρους, κανέλα και σιρόπι σφενδάμου. Ή, σερβίρετε τα στο πλάι για να διαλέξει ο καθένας μόνος του.