Οι περισσότεροι από εμάς απολαμβάνουμε ένα νωχελικό κυριακάτικο πρωινό στο κρεβάτι και πιθανότατα θα προτιμούσαμε να μένουμε τυλιγμένοι στα σεντόνια όταν χτυπά το ξυπνητήρι τις καθημερινές. Το «bed rotting» είναι μια νέα τάση που κυριαρχεί στο TikTok, με περισσότερες από 300 εκατομμύρια προβολές και μας ενθαρρύνει να μείνουμε ολημερίς στο κρεβάτι ώστε να… αναρρώσουμε ψυχολογικά και σωματικά μετά από μια πιεστική εβδομάδα.

Ενώ αυτού του είδους η αυτοφροντίδα μπορεί να φαντάζει… σοφή, μάλλον είναι «πολύ καλή για να είναι αληθινή» σύμφωνα με τους ειδικούς. Το να είστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι και να παραγγέλνετε τα αγαπημένα σας φαγητά ενώ είστε κολλημένοι σε μια οθόνη, μάλλον δεν είναι τόσο θεραπευτικό όσο κάποιοι υποστηρίζουν.

Διαβάστε επίσης: Εγκέφαλος: Πότε το λίπος μπορεί να βλάψει τη λειτουργία του

Ξαπλωμένοι στο κρεβάτι για μια μέρα… Ποιες οι συνέπειες;

«Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι απολαμβάνουν μια χαλαρή Κυριακή στο κρεβάτι, η νέα τάση του να περνάμε όλη την ημέρα εκεί αποτελεί ένα μοτίβο συμπεριφοράς που μπορεί να είναι πολύ επιβλαβές για την ψυχική υγεία», λέει η Dr. Katrina Ostmeyer, Ψυχολόγος και Διευθύνων Σύμβουλος της Beyond the Individual LLC. .

«Στην πραγματικότητα, η παραμονή στο κρεβάτι για πολλές ώρες καθώς και ο υπερβολικός ύπνος (υπερυπνία) είναι σημάδι κατάθλιψης και άλλων διαταραχών της διάθεσης». Όπως επισημαίνει ο Ostmeyer, «Κανείς θα μπορούσε να παραβλέψει τα σημάδια διαταραχών ψυχικής υγείας παραμένοντας ξαπλωμένος στο κρεβάτι. Η συνήθεια αυτή θα μπορούσε στην πραγματικότητα να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης διαταραχών της διάθεσης, με έρευνα να δείχνει ότι όσο περισσότερος χρόνος αφιερώνεται στο κρεβάτι, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα κακής διάθεσης και φλεγμονής».

Η κοινωνική απομόνωση φταίει για την αύξηση της κατάθλιψης ή μήπως και κάτι ακόμα;

Η Ostmeyer σημειώνει ότι τα ποσοστά κατάθλιψης αυξάνονται σταθερά σημαντικά την τελευταία δεκαετία, με σημαντική αύξηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19. Ενώ πολλοί κατηγόρησαν την κοινωνική απομόνωση, είναι πιθανό να παίζει ρόλο άλλος ένας σημαντικός παράγοντας.

«Όταν περνάμε τις μέρες μας ξαπλωμένοι στο κρεβάτι και ασχολούμαστε με παθητικές δραστηριότητες, περιορίζουμε τις ευκαιρίες να ενεργοποιηθούμε και να βρούμε νόημα στη ζωή», λέει η ίδια. Αν και το να χουζουρεύουμε πότε πότε ή το να κοιμόμαστε περισσότερες ώρες φυσικά δεν βλάπτει, η υπερβολική αλλαγή του προγράμματός μας φαίνεται να μην ωφελεί τη σωματική και ψυχική ευεξία.

«Οι ευχάριστες εμπειρίες της ζωής προέρχονται από την ενασχόληση με ευχάριστες δραστηριότητες και υπάρχει νόημα στη ζωή μας όταν συμμετέχουμε σε δραστηριότητες για τις οποίες είμαστε περήφανοι», σύμφωνα με τον Ostermeyer. «Πώς θα επιτευχθούν αυτά εάν είμαστε κολλημένοι στο κρεβάτι όλη την ημέρα»;

To «bed rotting» ενισχύει την καθιστική συμπεριφορά

«Η αδράνεια φέρνει αδράνεια—θα νιώθετε λιγότερο ικανοί να κάνετε πράγματα όσο λιγότερο κινείστε», λέει η Dr. Theresa Marko, ειδική στην Ορθοπεδική Φυσικοθεραπεία και ιδιοκτήτρια του Marko Physical Therapy στο Μανχάταν. «Και αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας».

«Η καθημερινή κίνηση είναι ζωτικής σημασίας για πολλούς λόγους: για την καλή κυκλοφορία του αίματος, την πέψη, τη ρύθμιση της όρεξης, την υγεία των αρθρώσεων, των κύκλων του ύπνου και την ανεβασμένη διάθεση. Η παρατεταμένη παραμονή στο κρεβάτι δεν είναι καλό για τους μυς και τις αρθρώσεις. Αρχίζουμε να χάνουμε σταδιακά μυϊκή μάζα και αυτό σημαίνει ότι γινόμαστε πιο αδύναμοι», λέει η Marko. «Επιπλέον, αντλείται λιγότερο αίμα, υπάρχει μειωμένο οξυγόνο στους μύες και μείωση της χωρητικότητας των πνευμόνων», προειδοποιεί η ίδια.

Υπάρχουν καλύτεροι τρόποι αποσυμπίεσης

Αντί να ξαπλώνετε στο κρεβάτι όλη την ημέρα, δοκιμάστε μια δραστηριότητα που σας αρέσει και αποδεδειγμένα μειώνει το άγχος, αυξάνει την αυτοεκτίμηση και βελτιώνει την καθημερινή ζωή, όπως το να πάτε μια βόλτα στη φύση.

«Το να περάσετε τη μέρα σας στο Netflix ή στο TikTok, μπορεί να σας κάνει να νιώσετε λίγο καλύτερα εκείνη τη στιγμή, επειδή αποσπάτε την προσοχή σας από αρνητικά συναισθήματα και εμπειρίες. Το θέμα είναι ότι όλα αυτά είναι ακόμα εκεί όταν σηκωθείτε από το κρεβάτι. Η αποφυγή είναι καύσιμο για το άγχος και την κατάθλιψη και αν περνάτε τη μέρα σας στο κρεβάτι για να αποφύγετε τις σκέψεις, τα συναισθήματα ή τα προβλήματά σας, στην πραγματικότητα τα τροφοδοτείτε», λέει η Ostmeyer. «Επιπλέον, χάνετε ευκαιρίες να εμπλακείτε ενεργά στη ζωή, βλάπτοντας εντέλει το μυαλό, την ψυχή και το σώμα σας», καταλήγει.