Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ο εγκέφαλος των ατόμων με λιπώδη διήθηση των μυών, μια κατάσταση ιατρικά γνωστή ως myosteatosis, έχει μεγαλύτερη ευαισθησία στη γνωστική έκπτωση – ένα προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η κατάσταση αυτή μπορεί να υφίσταται χωρίς εμφανή συμπτώματα, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Διαβάστε επίσης: Λίπος: Είναι πιο επικίνδυνο γύρω από τους μυς, παρά στην κοιλιά

«Τα δεδομένα μας υποδηλώνουν ότι η λιπώδης διήθηση των μυών διαδραματίζει μοναδικό ρόλο στη γνωστική παρακμή, διαφορετικό από αυτόν άλλων τύπων λίπους ή άλλων χαρακτηριστικών των μυών», λέει η συγγραφέας Κατερίνα Ροζάνο, MD, MPH, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

Η μελέτη

Σε διάστημα μιας δεκαετίας, η ομάδα της Ροζάνο μελέτησε 1.634 άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών. Ανακάλυψαν ότι η αύξηση του λίπους στους μυς των μηρών κατά τα πρώτα έξι χρόνια συνδέθηκε με την επιτάχυνση της γνωστικής παρακμής.

Τα αποτελέσματα αυτά ήταν συνεπή σε διάφορες φυλές και φύλα και δημοσιεύτηκαν στο Journal of the American Geriatrics Society.

Αν αυτό ισχύει, τότε το επόμενο βήμα είναι να κατανοήσουμε πώς το μυϊκό λίπος και ο εγκέφαλος «συνομιλούν» μεταξύ τους και αν η μείωση του λίπους μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας, διευκρινίζει η Δρ Ροζάνο.

Καθώς δεν υπάρχει σήμερα θεραπεία για την άνοια, η έμφαση στρέφεται προς τον προληπτικό τρόπο ζωής. Προβλέπεται ότι ο αριθμός των περιπτώσεων άνοιας παγκοσμίως θα τριπλασιαστεί έως το 2050, φθάνοντας τα 150 εκατομμύρια.

Τα αποτελέσματα αυτά εξακολουθούν να ισχύουν ακόμη και μετά τη συνεκτίμηση άλλων παραγόντων, όπως η γενετική ευαισθησία, ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

Η Δρ Ροζάνο προσθέτει ότι ενώ η παχυσαρκία και η απώλεια μυϊκής μάζας αναδεικνύονται ως παράγοντες κινδύνου άνοιας, ο ρόλος της λιπώδους διήθησης των σκελετικών μυών παραμένει ασαφής.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το μυϊκό λίπος αυξάνεται με την ηλικία, ιδίως μεταξύ των γυναικών, οι οποίες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Μια μελέτη που διεξήχθη τον περασμένο μήνα από Βέλγους επιστήμονες διαπίστωσε ότι τα άτομα με myosteatosis είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα σε σύγκριση με τα παχύσαρκα άτομα.

Οι κίνδυνοι που συνδέονται με αυτή την πάθηση είναι συγκρίσιμοι με εκείνους του καπνίσματος ή του διαβήτη τύπου 2, ωστόσο το φαινόμενο αυτό έχει σε μεγάλο βαθμό αγνοηθεί.