Το άγχος, όταν υπερβαίνει τα όρια και παρεμβαίνει σε καθημερινές δραστηριότητες, είναι επιζήμιο με διάφορους τρόπους. Οι παρενέργειές του μπορεί να κυμαίνονται από ήπιες έως σοβαρές και για τη διαχείριση των ανήσυχων σκέψεων, μπορεί να χρειαστεί η βοήθεια ειδικού ώστε να καταφέρει κανείς να χαρεί τη ζωή του στο έπακρο.

10 σημάδια ότι το άγχος στέκεται εμπόδιο στο δρόμο σας

#1 Δυσκολεύεστε να εστιάσετε

Ένα από τα ενδεικτικά σημάδια ότι το άγχος επηρεάζει κατά πολύ τη ζωή σας είναι ότι δυσκολεύεστε να εστιάσετε στη δουλειά ή στα χόμπι που απολαμβάνατε. Με ασκήσεις αναπνοής μπορείτε να επαναφέρετε τον εαυτό σας στο «τώρα» και να ανακουφίσετε τα συμπτώματα.

Διαβάστε επίσης: Εγκέφαλος: Μπορεί η μουσική να αυξήσει τον όγκο της γκρίζας ύλης;

Μία από αυτές τις ασκήσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι η «βαθιά ανάσα»:

 • Βρείτε ένα άνετο μέρος για να καθίσετε ή να ξαπλώσετε, κλείστε τα μάτια σας και πάρτε μια κανονική αναπνοή.
 • Στη συνέχεια, εισπνεύστε αργά από τη μύτη σας, αφήνοντας το στήθος και το κάτω μέρος της κοιλιάς σας να ανέβουν καθώς οι πνεύμονές σας γεμίζουν με αέρα. Η κοιλιά σας πρέπει να επεκταθεί πλήρως.
 • Εκπνεύστε αργά με ελεγχόμενο τρόπο είτε από τη μύτη είτε από το στόμα.
 • Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία μέχρι να νιώσετε ήρεμοι και χαλαροί.

#2 Δερματικά προβλήματα

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει καταστάσεις όπως έκζεμα ή κνίδωση. Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να αποφύγετε τον ερεθισμό στις πληγείσες περιοχές και να τις διατηρήσετε ενυδατωμένες.

#3 Κενά μνήμης

Εάν έχετε άγχος για καιρό, μπορεί να βιώσετε λήθη κατά την οποία μεγάλα ή μικρά πράγματα μπορεί να ξεφεύγουν από το μυαλό σας. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε αυτήν την παρενέργεια είναι να αντιμετωπίσετε το άγχος σας στην πηγή του, μιλώντας με έναν γιατρό.

#4 Ανησυχείτε υπερβολικά

Οι ανήσυχες σκέψεις μπορεί λόγω άγχους να σας κατακλύζουν. Επιδιώξτε να κάνετε συχνά διαλείμματα από ό,τι κάνετε για να κινηθείτε, απελευθερώνοντας λίγη από αυτήν την ενέργεια.

#5 Δεν βρίσκετε ευχαρίστηση

Το άγχος μπορεί να σας κάνει να μην απολαμβάνετε τίποτα στην καθημερινότητά σας. Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας για τυχόν ανεπιθύμητες αλλαγές. Μπορείτε να επισκεφτείτε έναν ειδικό για να βρείτε ωφέλιμες λύσεις και να αισθανθείτε χαρά και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

#6 Αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι διατροφικές σας συνήθειες αλλάζουν όταν νιώθετε άγχος. Μπορεί ξαφνικά να τρώτε περισσότερο ή το αντίθετο. Μπορεί επίσης να αναπτύξετε τελικά μια μη υγιή σχέση με το φαγητό.

«Σκάψτε» λίγο βαθύτερα για τα αίτια που πυροδοτούν το στρες, έχετε υπομονή και βάλτε μικρούς στόχους ώστε να αρχίσετε να τρώτε σταδιακά υγιεινές ποσότητες φαγητού έως ότου αυτό σας γίνει συνήθεια.

#7 Αρρωσταίνετε πιο συχνά

Το άγχος μπορεί να μειώσει και το ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν το σώμα βρίσκεται υπό συνεχή πίεση, μπορεί να παρατηρήσετε ότι αρρωσταίνετε πιο συχνά ή ότι είστε πιο επιρρεπείς σε κρυολογήματα. Το χρόνιο στρες μπορεί να «γεράσει» το ανοσοποιητικό και να αναγκάσει το σώμα σας να μην παράγει τόσα λευκά αιμοσφαίρια ώστε να «επιτίθεται» σε ιούς και βακτήρια που εισβάλλουν.

Φροντίστε τον εαυτό σας και λάβετε τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες που χρειάζεστε για να παραμείνετε υγιείς. Μπορεί να μην μπορείτε πάντα να αποφύγετε το άγχος, αλλά η ισορροπημένη διατροφή είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια σας.

#8 Η αυτοεκτίμησή σας έχει πέσει

Το άγχος μπορεί να σας κάνει να σκέφτεστε συνεχώς ότι κάτι δεν πάει καλά με εσάς, επηρεάζοντας την αυτοεκτίμησή σας.

Αν και μπορεί να χρειαστεί χρόνος, μπορείτε να την ξαναχτίσετε, υπενθυμίζοντας στον εαυτό σας όλα όσα έχετε καταφέρει μέχρι σήμερα και σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέραμε πάλι, ζητήστε τη βοήθεια ειδικού εάν αισθάνεστε πως δεν μπορείτε να τα καταφέρετε όλα αυτά μόνοι.

#9 Βλέπετε πιο συχνούς εφιάλτες

Δυστυχώς, το άγχος μπορεί να εισχωρήσει και στα όνειρά μας. Μπορεί να παρατηρήσετε τελικά ότι δεν ξεκουράζεστε αρκετά και αυτό είναι επιζήμιο για τη συνολική σας υγεία.

Επικεντρωθείτε στην καλή διατροφή και πριν ξαπλώσετε:

 • Μην καταναλώνετε καφεΐνη αργά μέσα στην ημέρα
 • Περιορίστε την έκθεση στο μπλε φως
 • Δημιουργήστε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον ύπνου
 • Εξασκήστε την αναπνοή  4-7-8:
 1. Ξεκινήστε εκπνέοντας από το στόμα σας βγάζοντας ήχο.
 2. Εισπνεύστε από τη μύτη σας σιωπηλά και μετρήστε από μέσα σας μέχρι το 4.
 3. Κρατήστε την αναπνοή σας για 7 δευτερόλεπτα.
 4. Εκπνεύστε με ήχο για 8 δευτερόλεπτα.
 5. Μην σκέφτεστε τίποτα ενώ εξασκείτε αυτήν την άσκηση αναπνοής.
 6. Επαναλάβετε αυτόν τον κύκλο 4 φορές.

#10 Είστε επιρρεπείς στους αντιπερισπασμούς 

Αντί να αμφισβητείτε τις ανήσυχες σκέψεις σας, μπορεί να θέλετε μια απόσπαση της προσοχής για να τις ανακουφίσετε.

Το να πάρεις το τηλέφωνο και να αρχίσεις να σκρολάρεις είναι εύκολο.

Ωστόσο, εάν αισθάνεστε ότι έχετε εθιστεί στο κινητό, ίσως χρειάζεται να εξετάσετε εάν το άγχος είναι η βασική αιτία. Επίσης, μπορεί να… χάσετε τον εαυτό σας σε ένα βιντεοπαιχνίδι ή ένα χόμπι αγνοώντας την πραγματικότητα.

Αντιμετωπίστε τους περισπασμούς διερευνώντας τη βασική αιτία ώστε να παραμένετε παρόντες αντί να «βυθίζεστε» σε περισπασμούς.

*Εν κατακλείδι

Δεν μπορείτε απλά να… ευχηθείτε να φύγει το άγχος. Είναι σημαντικό να εφαρμόσετε πρακτικές για τη σωστή του διαχείριση και εάν νιώθετε πως αυτό δεν βοηθά, να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Με τη βοήθειά του, οι ανήσυχες σκέψεις θα… τεθούν υπό αμφισβήτηση και ο εγκέφαλός σας θα καταφέρει σταδιακά να αντιληφθεί και πάλι τον κόσμο όπως είναι και όχι με τον τρόπο που το αγχωμένο σας μυαλό τον ορίζει.