Πριν βγείτε έξω, μπορεί να έχετε τη συνήθεια να εφαρμόζετε ανελλιπώς το αντηλιακό σας σε πρόσωπο, χέρια και πόδια. Κι ενώ σίγουρα είναι μια καλή αρχή δεν πρέπει να μένετε εκεί.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογικής Εταιρείας (AAD), οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται τουλάχιστον 28 γραμμάρια (αρκετή ποσότητα για να γεμίσει ένα ποτήρι) αντηλιακού για να καλυφθεί το εκτεθειμένο δέρμα σε ολόκληρο το σώμα. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι εφαρμόζουν μόνο το 25 με 50% αυτής της ποσότητας.

Επιπλέον έχουμε την τάση να αμελούμε την εφαρμογή του αντηλιακού σε ορισμένα σημεία είτε γιατί δεν το σκεφτόμαστε είτε γιατί θεωρούμε ότι οι βλαβερές ακτίνες του ήλιου δεν τα «βλέπουν». Ωστόσο, πολλές από αυτές τις περιοχές πρόκειται για σημεία υψηλού κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί από το Skin Cancer Foundation, εάν εμφανίσετε πέντε ή περισσότερα ηλιακά εγκαύματα, ο κίνδυνος μελανώματος διπλασιάζεται. Αλλά η καθημερινή χρήση SPF 30 ή υψηλότερου μειώνει αυτόν τον κίνδυνο κατά 50%, επομένως είναι σημαντικό να εφαρμόζετε αντηλιακό σε κάθε σημείο του σώματος που είναι εκτεθειμένο στον ήλιο.

Που ξεχνάμε να βάλουμε αντηλιακό;

#Αυτιά

Ενώ τα αυτιά μπορεί να μην είναι και το πιο εύκολο μέρος του σώματος για να απλώσετε αντηλιακό είναι σημαντικό να μην το παραλείπετε, καθώς σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ πρόκειται για το τρίτο πιο κοινό σημείο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Εφαρμόστε μια αντηλιακή κρέμα με ευρύ φάσμα προστασίας με δείκτη προστασίας SPF 30 ή υψηλότερο για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο και βεβαιωθείτε ότι έχετε καλύψει όλες τις πτυχές και τις πλευρές τους μπροστά και πίσω. Είναι επίσης καλή ιδέα να φοράτε ένα καπέλο με γείσο και να μένετε κάτω από σκιά για όσο μπορείτε.

#Τριχωτό της κεφαλής

Αν νομίζετε ότι τα μαλλιά σας προστατεύουν το τριχωτό της κεφαλής σας, ίσως να θέλετε να το ξανασκεφτείτε. Το τριχωτό της κεφαλής είναι το υψηλότερο σημείο του σώματος και επομένως είναι πιο πιθανό να καεί από άλλες περιοχές.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο εγκαύματος αλλά και εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, εφαρμόστε τακτικά αντηλιακό στο τριχωτό της κεφαλής αλλά και στο σημείο που ξεκινούν οι τρίχες. Το καπέλο είναι εξίσου καλή επιλογή.

#Βλέφαρα

Το δέρμα γύρω από τα μάτια σας είναι λεπτό και ευαίσθητο, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αλλά και ρυτίδων ή κηλίδων από τον ήλιο. Ο καρκίνος του δέρματος στα βλέφαρα αντιπροσωπεύει έως και το 10% όλων των καρκίνων του δέρματος, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας.

Εάν το αντηλιακό σας ενοχλεί, τότε μπορείτε να εφαρμόσετε μια κρέμα ματιών με δείκτη προστασίας SPF.