Η διαλειμματική νηστεία είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για αδυνάτισμα τα τελευταία χρόνια, με πολλές διασημότητες να υποστηρίζουν αυτή τη διατροφική στρατηγική.

Ενώ πολλοί παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στην ιδέα της παράλειψης γευμάτων για την απώλεια βάρους, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια υποστηρίζουν ότι το Χόλιγουντ μπορεί να είναι στο σωστό δρόμο αυτή τη φορά.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καθώς και να βελτιώσει τη συνολική υγεία.

Διαβάστε επίσης: Γεύματα: Νέα έρευνα προτείνει το καλύτερο timing για βέλτιστη υγεία

Αυτός ο τύπος νηστείας συνεπάγεται την κατανάλωση τακτικών αλλά λιγότερων γευμάτων, την αποφυγή των σνακ αργά το βράδυ και τη μη κατανάλωση τροφής για συνολικά 12 έως 14 ώρες ημερησίως (συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας).

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση των προηγουμένως δημοσιευμένων μελετών, αποκαλύπτοντας τελικά μια σχέση μεταξύ του αριθμού των γευμάτων με την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2.

Διαλειμματική νηστεία vs. ένα μέσο διατροφικό πρόγραμμα

Οι περισσότεροι άνθρωποι ακολουθούν μια τυπική προσέγγιση τριών γευμάτων και μερικών σνακ στο καθημερινό τους πρόγραμμα. Αλλά η εντερική και εγκεφαλική μας λειτουργία δεν είναι σχεδιασμένη για αυτό το είδος διατροφής.

Οι συγγραφείς της μελέτης εξηγούν ότι έτσι εμποδίζετε τα επίπεδα ινσουλίνης να μειωθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αυτό το αποτέλεσμα σε συνδυασμό με υψηλή κατανάλωση θερμίδων και σακχάρων μπορεί να καταλήξει σε υπερφόρτωση των υποδοχέων ινσουλίνης του οργανισμού – οδηγώντας σε αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτη τύπου 2.

Γι‘ αυτό είναι τόσο δύσκολο να χάσουμε το σωματικό λίπος. Δεν δίνουμε στο σώμα μας την ευκαιρία να το χρησιμοποιήσει. Τρώγοντας λιγότερα γεύματα την ημέρα θα επιτρέψουμε στα αποθέματα λίπους να χρησιμοποιηθούν ως πηγή ενέργειας.

Οι ερευνητές εντόπισαν ότι η περιορισμένη χρονικά κατανάλωση φαγητού επιτρέπει στο σώμα να χαλαρώσει και να μειώσει τα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης, βελτιώνοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη, την υγεία του εγκεφάλου και τον γλυκαιμικό έλεγχο.

Αυτή η προσέγγιση μπορεί επίσης να μειώσει την πρόσληψη θερμίδων κατά περίπου 550 θερμίδες ημερησίως. Και όλα αυτά χωρίς το πρόσθετο άγχος της καταμέτρησης θερμίδων.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι διαταραχές, τόσο στον ύπνο όσο και στις συνήθειες των γευμάτων, πυροδοτούν αλλαγές στον τύπο και στην ποσότητα των μικροοργανισμών που υπάρχουν στο μας πεπτικό σύστημα.

Η νηστεία, όμως, μπορεί να μεταβάλει θετικά το μικροβίωμα του εντέρου, αποτρέποντας τη φλεγμονή καθώς και μια σειρά άλλων μεταβολικών διαταραχών. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των ορμονών που είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση της όρεξης και για τα επίπεδα ενέργειας.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients.