Είναι γνωστό ότι η ενυδάτωση είναι κομβικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Φαίνεται πως παίζει ρόλο σχεδόν σε κάθε σωματική λειτουργία, όπως η αναπνοή, η κυκλοφορία του αίματος, ακόμα η νευρολογική δραστηριότητα. Και ενώ όταν μιλάμε για υγιές έντερο αναφερόμαστε συνήθως στις φυτικές ίνες, η σωστή ενυδάτωση είναι εξίσου σημαντική για την ομαλή του κινητικότητα.

Γιατί είναι σημαντική η ενυδάτωση για το έντερο;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την υγεία και τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Παίζει σημαντικό ρόλο στην διαδικασία της πέψης, στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών αλλά και στην υποστήριξη του μικροβιώματος του εντέρου.

Διαβάστε επίσης: Υγιές έντερο: Αυτό είναι το λαχανικό που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας

Επιπλέον η ενυδάτωση είναι κρίσιμο στοιχείο για το σχηματισμό σάλιου, γαστρικού οξέος και εκκρίσεων ενζύμων, διασφαλίζοντας ότι τα απόβλητα περνούν ομαλά μέσω του εντέρου και των νεφρών. Φυσικά, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την πρόληψη (και την ανακούφιση) της δυσκοιλιότητας.

Τα υγρά βοηθούν επίσης στη διευκόλυνση της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών και στη διατήρηση της υγείας των κυττάρων που επενδύουν το έντερο. Η επαρκής ενυδάτωση παρέχει επίσης το βέλτιστο περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό ευεργετικών βακτηρίων στην περιοχή του εντέρου.

8 τροφές για ενυδάτωση στο maximum

Εκτός από νερό οι ακόλουθες τροφές περιλαμβάνουν και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Η κατανάλωση αυτών των τροφών μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ενυδάτωσης και να συμβάλει σε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες που υποστηρίζει τη συνολική υγεία του εντέρου.

Εκτός από την κατανάλωση άφθονο νερού καθημερινά, μπορείτε να ενσωματώσετε στην διατροφή σας τις ακόλουθες τροφές:

  1. Αγγούρια: Έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (96%) ενώ περιέχουν και μια καλή ποσότητα φυτικών ινών και βιταμίνης Κ.
  2. Σέλινο: Το σέλινο έχει εξίσου υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (95%). Εκτός από ενυδατικό, είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών και βιταμίνης Κ.
  3. Καρπούζι: Το καρπούζι αποτελείται από 92% νερό και είναι γεμάτο με βιταμίνη Α και C. Περιέχει επίσης λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που συνδέεται με την υγεία της καρδιάς αλλά και την προστασία από τις επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου.
  4. Φράουλες: Όπως το καρπούζι, έτσι και οι φράουλες αποτελούνται από 92% νερό. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά.
  5. Πιπεριές: Οι πιπεριές είναι περίπου 92% νερό. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες.
  6. Πορτοκάλια: Τα πορτοκάλια περιέχουν περίπου 88% νερό και είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Περιέχουν επίσης φυτικές ίνες και πολλά θρεπτικά συστατικά.
  7. Σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά: Ανάλογα με τον τύπο του, το μαρούλι περιέχει περίπου 95% νερό. Περιέχει επίσης φυλλικό οξύ, βιταμίνη C και βιταμίνη Κ.
  8. Κολοκυθάκια: Τα κολοκυθάκια είναι περίπου 95% νερό και είναι μια καλή πηγή βιταμινών Α και C, φυτικών ινών και καλίου.