Η ενδομητρίωση επηρεάζει περίπου το 10% των γυναικών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ωστόσο τα αίτια είναι ελάχιστα κατανοητά. Πρόκειται για μια επώδυνη πάθηση κατά την οποία η εσωτερική στιβάδα της μήτρας (ενδομήτριο) αναπτύσσεται εκτός της μήτρας, με συχνότερα σημεία εντοπισμού τις ωοθήκες ή το έντερο. Τώρα οι επιστήμονες μπορεί να έχουν ανακαλύψει μια νέα πιθανή αιτία εμφάνισής της.

Σύμφωνα με νέα επιστημονική έκθεση, που δημοσιεύθηκε στο Science Translational Medicine, οι ερευνητές ανίχνευσαν ένα βακτήριο, που ονομάζεται Fusobacterium, σε πάνω από το 60% των γυναικών με ενδομητρίωση.

Οι ερευνητές δοκίμασαν επίσης πιθανές θεραπείες σε πειραματόζωα και διαπίστωσαν ότι τα αντιβιοτικά που στοχεύουν το Fusobacterium μπορεί να μειώσουν το μέγεθος και τη συχνότητα των βλαβών που σχετίζονται με την ενδομητρίωση.

Διαβάστε επίσης: 6 θρεπτικά συστατικά που κάθε γυναίκα έχει ανάγκη

Αν και τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα μικρόβια θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στην ανάπτυξη της ενδομητρίωσης, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί η σχέση και η υπόθεση εάν τα αντιβιοτικά μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τον άνθρωπο.

«Αυτή η μελέτη που δείχνει ότι υπάρχει μια πιθανή μολυσματική αιτιολογία που μετατρέπει τα φυσιολογικά κύτταρα σε φλεγμονώδη, προκαλώντας ενδομητρίωση, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα καθώς η στοχευμένη αντιβιοτική θεραπεία θα μπορούσε να συμβάλει σίγουρα στη μείωση της συμπτωματικής νόσου», δήλωσε ο Δρ. David Herzog, διευθυντής γυναικολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Staten Island.

Οι βακτηριακές λοιμώξεις μπορεί να είναι η «ρίζα» της ενδομητρίωσης

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν κολπικά επιχρίσματα από τις συμμετέχουσες στην μελέτη και διαπίστωσαν ότι περίπου το 64% των γυναικών με ενδομητρίωση ήταν θετικές για ένα βακτήριο που ονομάζεται Fusobacterium.

«Η παρουσία αυτού του βακτηρίου στα δείγματα των γυναικών με ενδομητρίωση ήταν σημαντικά μεγαλύτερη συγκριτικά με γυναίκες που δεν είχαν» αναφέρει χαρακτηριστικά η δρ Τζέιν Φρέντερικ, αναπαραγωγική ενδοκρινολόγος που ειδικεύεται στη γονιμότητα.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές διεξήγαγαν πειράματα σε πειραματόζωα για να διερευνήσουν περαιτέρω εάν και πώς το Fusobacterium μπορεί να συμβάλει στην ενδομητρίωση. Εμφύτευσαν ενδομήτριο ιστό από μια ομάδα πειραματόζωων στην κοιλιακή κοιλότητα ενός άλλου συνόλου.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, σχηματίστηκαν βλάβες ενδομητρίωσης στα πειραματόζωα και έλαβαν τον μεταμοσχευμένο ιστό. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι τα πειραματόζωα που είχαν επίσης εμβολιαστεί με Fusobacterium είχαν περισσότερες βλάβες που έτειναν επίσης να είναι μεγαλύτερες.

Μπορούν τα αντιβιοτικά να αντιμετωπίσουν την ενδομητρίωση;

Οι ερευνητές διερεύνησαν εάν ορισμένα αντιβιοτικά μπορεί να μειώσουν το μέγεθος και τη συχνότητα των βλαβών που σχετίζονται με την ενδομητρίωση.

Όπως αναφέρουν τα αντιβιοτικά μείωσαν την ποσότητα του Fusobacterium στα πειραματόζωα και φάνηκε να καθυστερούν την ανάπτυξη ενδομητρίωσης, συρρικνώνοντας τον αριθμό και το μέγεθος των βλαβών.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα αντιβιοτικά θα μπορούσαν να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για ορισμένες περιπτώσεις ενδομητρίωσης. Απαιτείται ωστόσο, περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε καλύτερα γιατί αυτό το βακτήριο μπορεί να οδηγήσει σε ενδομητρίωση και πώς τα αντιβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της πάθησης.