Για τους περισσότερους, το καλοκαίρι σημαίνει διακοπές, μεγαλύτερες και πιο ζεστές ημέρες, ξέγνοιαστες στιγμές στα γαλαζοπράσινα νερά. Ωστόσο, για μερικούς ανθρώπους οι καλοκαιρινοί μήνες σηματοδοτούν την αυξημένη ευαισθησία στα δόντια.

Στην πραγματικότητα, το 11,5% του πληθυσμού πάσχει από υπερευαισθησία της οδοντίνης, σύμφωνα με έρευνα από το Journal of Dentistry, και αυτός ο αριθμός μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος αν λάβουμε υπόψιν τα αδιάγνωστα περιστατικά.

Για ορισμένους, το καλοκαίρι είναι η εποχή του χρόνου που τα συμπτώματα είναι περισσότερο εμφανή.

Πότε εμφανίζεται η ευαισθησία στα δόντια;

Η ευαισθησία στα δόντια εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της υφίζησης (υποχώρησης) των ούλων, η οποία συμβαίνει όταν τα ούλα απομακρύνονται και η επιφάνεια της ρίζας των δοντιών εκτίθεται, εξηγούν οι ειδικοί.

Διαβάστε επίσης: Ούλα: Τι μαρτυρά το χρώμα τους για την υγεία μας

Όταν η επιφάνεια της ρίζας δεν προστατεύεται από τον σμάλτο, μπορεί να προκληθεί ευαισθησία στα δόντια.

Πέρα από την υποχώρηση των ούλων, η διάβρωση της αδαμαντίνης αλλά και τα μεγάλα σφραγίσματα μπορεί να προκαλέσουν ευαισθησία. Ευτυχώς, είναι γενικά κάτι που έρχεται και φεύγει και σπάνια καθυστερεί ή διαρκεί πολύ, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Γιατί είναι πιο συχνή το καλοκαίρι;

Επειδή το καλοκαίρι καταναλώνουμε περισσότερα παγωτά, κρύα ροφήματα και νόστιμες δροσερές λιχουδιές είναι πιο πιθανό να αισθανθούμε ευαισθησία ή ενόχληση στα δόντια.

Επιπλέον, είναι πιο πιθανό να αφυδατωθούμε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, γεγονός που σηματοδοτεί την ύπαρξη λιγότερου σάλιου στην στοματική κοιλότητα, οδηγώντας σε υψηλότερες πιθανότητες υπερανάπτυξης βακτηρίων.