Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, υπάρχουν περίπου 1 δισεκατομμύριο καταναλωτές καφέ παγκοσμίως. Πάνω από 2 δισεκατομμύρια φλιτζάνια καφέ καταναλώνονται σε καθημερινή βάση.

Αυτά τα νούμερα δεν είναι τυχαία. Εκτός από την πλούσια γεύση του, ο καφές μπορει να ενισχύσει τη διάθεση, το μεταβολισμό και την πνευματική και σωματική σας απόδοση. Μελέτες έχουν, επίσης, δείξει ότι η καφεΐνη είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, όταν καταναλώνεται σε χαμηλές έως μέτριες ποσότητες.

Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να έχει παρενέργειες. Αυτή η ποσότητα μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Διαβάστε επίσης: Ψυχική υγεία: Οι τροφές και τα ποτά που τη βλάπτουν

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα γονίδιά σας παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανοχή σας. Ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να καταναλώνουν πολύ περισσότερη καφεΐνη από άλλους χωρίς να εμφανίζουν αρνητικές επιπτώσεις.

Από την άλλη, τα άτομα που δεν είναι συνηθισμένα στην καφεΐνη μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα ακόμη και μετά από μια μέτρια δόση. Εσείς αναγνωρίζετε κάποιο από αυτά;

1. Άγχος

Οι φυσικές επιδράσεις της καφεΐνης διεγείρουν μια σειρά από σωματικές λειτουργίες, όπως τον πιο γρήγορο χτύπο της καρδιάς και την αύξηση της αναπνοής. Αυτά τα συμπτώματα, οι ειδικοί λένε πως «μιμούνται» το άγχος.

Έτσι,  είναι δύσκολο για το μυαλό μας να αναγνωρίσει ότι αυτό που συμβαίνει στο σώμα μας δεν είναι άγχος γιατί αισθάνεται το ίδιο. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι η καφεΐνη αυξάνει την εγρήγορση και ενεργοποιεί την απελευθέρωση της αδρεναλίνης, της ορμόνης «μάχης ή φυγής».

2. Αϋπνία

Κατά έναν ειρωνικό τρόπο, για να αντιμετωπίσουμε το αίσθημα υπνηλίας, πίνουμε καφέ, ο οποίος συχνά συμβάλλει στην αδυναμία μας να κοιμηθούμε τη νύχτα. Κάπως έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που καθιστά δύσκολο τον περιορισμό της καφεΐνης αλλά και την επαρκή ξεκούρασή μας.

Η καφεΐνη είναι διεγερτική και ο τρόπος που μας αναζωογονεί είναι μπλοκάροντας τους υποδοχείς στον εγκέφαλό μας που αναγνωρίζουν τον νευροδιαβιβαστή αδενοσίνης που προκαλεί νύστα και οδηγεί σε ύπνο. Η αδενοσίνη ουσιαστικά συσσωρεύεται στο σύστημά μας όσο είμαστε ξύπνιοι, δημιουργώντας νύστα και επιθυμία για ύπνο.

Η καφεΐνη σταματά τη δράση της αδενοσίνης, εξαπατώντας τον εγκέφαλο να πιστέψει ότι δεν είναι κουρασμένος. Αλλά όσο περισσότερο η καφεΐνη μπλοκάρει την αδενοσίνη, τόσο περισσότερο εκείνη συσσωρεύεται στο σύστημά μας.

Όταν τα αποτελέσματα της καφεΐνης τελικά εξαντληθούν, όλη αυτή η αδενοσίνη επιστρέφει με καθυστέρηση στον εγκέφαλο, κάνοντάς μας να αισθανόμαστε ακόμα πιο κουρασμένοι από ό, τι προτού καταναλώσουμε καφεΐνη.

3. Πεπτικά ζητήματα

Δεν είναι μυστικό ότι ο καφές είναι συνώνυμος με τον ερεθισμό του στομάχου και μια κρίση πεπτικού προβλήματος για μερικούς ανθρώπους.

Η καθαρτική δράση του καφέ έχει αποδοθεί στην απελευθέρωση της γαστρίνης, μιας ορμόνης που παράγει το στομάχι και επιταχύνει τη δραστηριότητα του παχέος εντέρου. Οπότε, φαντάζεστε τα αποτελέσματα της υπερβολικής κατανάλωσης…

4. Υψηλή πίεση και αρρυθμία

Έχει αποδειχθεί ότι ο καφές αυξάνει την αρτηριακή πίεση λόγω της διεγερτικής επίδρασής του στο νευρικό σύστημα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει μια μορφή αρρυθμίας που ονομάζεται κολπική μαρμαρυγή, η οποία έχει παρατηρηθεί σε νεαρά άτομα που κατανάλωναν ενεργειακά ποτά με εξαιρετικά υψηλές δόσεις καφεΐνης

5. Ατονία

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά καφέ ή άλλα ροφήματα που εμπεριέχουν καφεΐνη ενδεχομένως να αναπτύξουν ανοχή. Καθώς η καφεΐνη εμποδίζει τους υποδοχείς αδενοσίνης, το σώμα παράγει περισσότερους προκειμένου να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της συχνής πρόσληψης.