Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, πολλοί από εμάς περνάμε ώρες μπροστά από τις κάθε είδους οθόνες. Η συνεχής αυτή έκθεση είναι φυσικό να επηρεάζει ανά περιόδους τα μάτια μας και όχι μόνο.

Οι παρατεταμένες περίοδοι του χρόνου οθόνης μπορούν να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα που σχετίζονται με τα μάτια, πέραν της καταπόνησής τους, όπως ξηροφθαλμία, θολή όραση, πόνο στον αυχένα και πονοκέφαλο. Το μπλε φως των οθονών μπορεί επίσης να επηρεάσει τα μοτίβα του ύπνου μας και επομένως τη σωστή ξεκούραση και τη συνολική καλή μας υγεία.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο της ψηφιακής καταπόνησης των ματιών μας και όλων των πιθανών αρνητικών επακόλουθων αυτής;

Διαβάστε επίσης: Αυχένας που πονάει: Πώς να το αντιμετωπίσουμε;

Tips για προστασία των ματιών σας από τις οθόνες

 

Χρησιμοποιήστε επαρκή φωτισμό- Ρυθμίστε την οθόνη

Εάν δουλεύετε επί ώρες στον υπολογιστή, βεβαιωθείτε ότι ο χώρος που βρίσκεστε είναι καλά φωτισμένος, με ούτε πολύ αλλά ούτε αμυδρό φως. Επιπλέον, ρυθμίστε το φωτισμό της οθόνης έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσετε την αντανάκλαση από τυχόν παράθυρα και φώτα.

Εάν είστε σε σκοτεινό δωμάτιο, μειώστε τη φωτεινότητα της οθόνης και εάν είστε σε φωτεινό, αυξήστε την. Αποφύγετε επίσης όσο το δυνατόν περισσότερο τους τόνους του μπλε φωτός στην οθόνη σας καθώς αυτό ενδέχεται να προκαλέσει επιπλέον πίεση στα μάτια.

Κάντε τακτικά διαλείμματα

Κάθε περίπου 20 λεπτά, κάντε ένα διάλειμμα λίγων δευτερολέπτων και εστιάστε σε ένα αντικείμενο μακριά σας. Αυτό βοηθά στη μείωση της καταπόνησης των ματιών που προκαλείται από την παρατεταμένη χρήση της οθόνης και επίσης βοηθά τα μάτια σας να εστιάσουν ξανά.

Τοποθετήστε την οθόνη σωστά

Οι ειδικοί συνιστούν να τοποθετείτε την οθόνη του υπολογιστή στο ύψος των ματιών ή ελαφρώς πιο κάτω ώστε να μην χρειάζεται να λυγίζετε το λαιμό σας.

Διατηρήστε μια άνετη απόσταση από την οθόνη (περίπου ένα χέρι μακριά) και φροντίστε να έχετε στη δουλειά και στο σπίτι μια αναπαυτική καρέκλα γραφείου για να μειώνεται η πίεση στο λαιμό και την πλάτη σας.

Μην ξεχνάτε να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας

Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν κοιτάμε επίμονα τις οθόνες τείνουμε να ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας λιγότερο. Αυτή η φαινομενικά αθώα παράβλεψη μπορεί τελικά να οδηγήσει σε ξηρά και ερεθισμένα μάτια.

Κάντε μια συνειδητή προσπάθεια να ανοιγοκλείνετε τακτικά τα μάτια σας για να τα διατηρείτε ενυδατωμένα ενώ κοιτάζετε την οθόνη.

Μπορείτε επίσης να:

  • Χρησιμοποιήσετε ένα αντιθαμβωτικό προστατευτικό οθόνης.
  • Φοράτε ειδικά γυαλιά που φιλτράρουν το μπλε φως.

*Μην ξεχνάτε

Είναι σημαντικό να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής με μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, ειδικά εκείνα που είναι ευεργετικά για την υγεία των ματιών, όπως βιταμίνες A, C, E και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ενσωματώστε επίσης τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά στη διατροφή σας καθώς περιέχουν τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που βοηθούν στην πρόληψη της εξέλιξης ορισμένων οφθαλμικών παθήσεων.

Τέλος, μην αμελείτε τις οφθαλμολογικές σας εξετάσεις έτσι ώστε να παρακολουθείτε την υγεία των ματιών σας και να είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε εγκαίρως τυχόν προβλήματα.