Το αυγό αποτελεί βασικό συστατικό στη διατροφή για πολλούς ανθρώπους, καθώς είναι μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή. Τα αυγά περιέχουν σχετικά λίγες θερμίδες, αλλά είναι γεμάτα πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα, υγιεινά λίπη και διάφορα θρεπτικά ιχνοστοιχεία.

Σκραμπλ, ομελέτα, βραστά, ποσέ… Μπορούν να παρασκευαστούν με διάφορους τρόπους και να συνδυαστούν με αμέτρητα υλικά.

Βέβαια, μπορεί να έχετε ακούσει να λένε ότι το ασπράδι είναι γενικά καλό για την υγεία και ότι είναι καλύτερο να να αποφεύγετε τον κρόκο.

Διαβάστε επίσης: Καλαμπόκι: 4 λόγοι για να φάτε αυτό το καλοκαίρι

Ισχύει αυτό τελικά;

Ασπράδι vs. κρόκος

Τα ασπράδια αυγών θεωρούνται πράγματι μια υγιεινή επιλογή. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, λίπος και χοληστερόλη. Παράλληλα, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Η πρωτεΐνη είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση και την επισκευή των ιστών, την παραγωγή ενζύμων και ορμονών και την υποστήριξη της συνολικής ανάπτυξης.

Από την άλλη, οι κρόκοι αυγών είναι, επίσης, πλούσιοι σε πρωτεΐνες και αποτελούν καλή πηγή πολλών ζωτικών θρεπτικών συστατικών.

Ο κρόκος περιέχει τις περισσότερες από τις βιταμίνες και τα μέταλλα που υπάρχουν στο αυγό. Είναι καλή πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης D, βιταμίνης Ε και βιταμίνης Κ, καθώς και βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως η Β12 και το φυλλικό οξύ. Επιπλέον, παρέχει μέταλλα όπως σίδηρο, φώσφορο και ψευδάργυρο.

Ωστόσο, οι κρόκοι έχουν περισσότερα ακόρεστα λιπαρά, θερμίδες και χοληστερόλη. Άτομα με ειδικές συνθήκες υγείας, όπως η οικογενής υπερχοληστερολαιμία, μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουν τέτοιες τροφές.

Αν σας αρέσουν τα αυγά, τα καλά νέα είναι ότι Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία λέει ότι μπορείτε να τρώτε ένα αυγό ή δύο ασπράδια αυγών την ημέρα.

Αυτό βέβαια μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το τι άλλο καταναλώνετε εκείνη την ημέρα. Εάν τρώτε τρόφιμα που δεν έχουν πολλή χοληστερόλη ή πρωτεΐνη, θα μπορούσατε να προσθέσετε περισσότερα αυγά.

Τα αυγά είναι μια καλή επιλογή ακόμη κι αν ο στόχος σας είναι το αδυνάτισμα. Η πρωτεΐνη και τα υγιεινά λιπαρά σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι και ικανοποιημένοι, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους μειώνοντας τη συνολική πρόσληψη θερμίδων.