Η μέρα είναι πιο μεγάλη, οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και οι ευκαιρίες να περάσουμε ευχάριστες στιγμές κάτω από τον καυτό ήλιο παρέα με τους αγαπημένους μας πληθαίνουν όλο και περισσότερο. Κανονίζετε ή έχετε ήδη προγραμματίσει τις διακοπές σας, τα καλοκαιρινά σπορ σας… περιμένουν και σκέφτεστε διαρκώς όλες τις αναμνήσεις που πρόκειται να δημιουργήσετε. Εάν αισθάνεστε… άγχος αντί για ανυπομονησία, τότε δεν είστε μόνοι μιας και το καλοκαίρι μπορεί πράγματι να αυξήσει τις πιθανότητες burnout.

Τόσο οι εσωτερικές όσο και οι εξωτερικές πιέσεις για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το καλοκαίρι μπορεί να σας βάλουν σε ένα κλίμα υπερέντασης, κατά τη διάρκεια της «υποτιθέμενης» πιο χαλαρής, χαρούμενης, χαλαρωτικής εποχής.

Burnout και εκτός δουλειάς

«Ο όρος burnout έχει χρησιμοποιηθεί αρχικά για να περιγράψει την επαγγελματική εξουθένωση» αναφέρει ο δρ Μόργκαν Κάτλιπ, ψυχοθεραπευτής, με έρευνες να επισημαίνουν ότι το burnout σχετίζεται με το χρόνιο εργασιακό στρες. Ωστόσο, νέα δεδομένα επισημαίνουν ότι μπορεί να σχετίζεται και με άλλους τομείς της καθημερινότητας.

Διαβάστε επίσης: Τα λιγότερο εμφανή σημάδια του «burnout», που παραβλέπουμε

Το burnout μπορεί να προκύψει εάν βιώνετε πιέσεις στην προσωπική σας ζωή, με τις πιο κοινές ενδείξεις να περιλαμβάνουν την συναισθηματική και σωματική εξάντληση, το αίσθημα αποσύνδεσης από τον εαυτό σας και τους άλλους αλλά και προβλήματα που σχετίζονται με την συναισθηματική ρύθμιση.

Γιατί μπορεί να βιώσουμε summer burnout

«Η καλοκαιρινή εξουθένωση είναι απολύτως πραγματική», λέει η δρ Νίνα Κάιζερ, ψυχολόγος. «Πρώτον, μπαίνουμε στο καλοκαίρι με την προσδοκία ότι θα είναι διασκεδαστικό, εκπληκτικό και συναρπαστικό.

Κατά κάποιον τρόπο, αυτό μας οδηγεί να δεσμευόμαστε υπερβολικά και λέμε «ναι» σε όλες τις πιθανές ευκαιρίες που παρουσιάζονται για να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τις προσδοκίες μας. Αυτό όμως, τελικά μπορεί να προκαλέσει τα αντίθετα αποτελέσματα» εξηγεί η ίδια.

Ο δεύτερος παράγοντας αφορά τις καλοκαιρινές προσδοκίες. Η αρχή του καλοκαιριού «κρύβει» και τις περισσότερες υποσχέσεις, μιας και όλα δείχνουν ότι μπορείτε να βρείτε χρόνο για να κάνετε όλα όσα θέλετε και ότι όλα θα είναι διασκεδαστικά.

Αυτή η επιπλέον πίεση μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες απογοήτευσης εάν τα πράγματα τελικά δεν εξελιχθούν ακριβώς όπως τα περιμέναμε.

Αυτή η υπερένταση μπορεί επίσης να προέρχεται επειδή το πρόγραμμά σας μπορεί να έχει αλλάξει αισθητά. «Μην ξεχνάτε ότι είμαστε πλάσματα της ρουτίνας και το καλοκαίρι με τις τόσες διαφορετικές δραστηριότητες μπορεί να την αλλάξει» λέει η δρ Νίνα Κάιζερ.

Τα διαφορετικά προγράμματα, οι διακοπές, οι συναντήσεις με φίλους και γνωστούς απαιτούν εγρήγορση και ενέργεια, που μπορεί ήδη να έχουμε εξαντλήσει εξαιτίας των υποχρεώσεων και των γρήγορων ρυθμών της καθημερινότητας.