Τα υψηλά επίπεδα καροτίνης στο αίμα σας, που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα καρότα, μπορεί να είναι το μυστικό για να διατηρήσετε τις αρτηρίες σας καθαρές.

Ερευνητές από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Καταλονίας στην Ισπανία διαπίστωσαν ότι οι πλούσιες σε καροτένιο δίαιτες συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα λίπους σε αυτές τις ζωτικές δομές.

Η αθηροσκλήρωση συμβαίνει όταν το λίπος συσσωρεύεται στις αρτηρίες στα εσωτερικά τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Αυτή η συσσώρευση αναφέρεται πιο συχνά ως πλάκα και προκαλεί στένωση της διαμέτρου των αγγείων.

Διαβάστε επίσης: Καρδιά και εγκέφαλος: Ποιες τροφές κάνουν καλό;

Οι πλάκες μπορούν επίσης να σπάσουν και να σχηματίσουν θρόμβους που εμποδίζουν σημαντικά τη ροή του αίματος, προκαλώντας καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε καροτίνη;

Αυτή η φωτοσυνθετική χρωστική βρίσκεται συνήθως σε κίτρινα, πορτοκαλί και πράσινα φρούτα και λαχανικά, όπως τα καρότα, το σπανάκι, το μαρούλι, οι ντομάτες, οι γλυκοπατάτες, το μπρόκολο, τα πεπόνια, οι πιπεριές, τα μάνγκο, οι παπάγιες, τα βερίκοκα και οι κολοκύθες.

Εκτός από τα λαχανικά και τα φρούτα, καροτενοειδή βρίσκονται επίσης στα δημητριακά, ιδίως στον αραβόσιτο, στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα ψάρια και στα θηλαστικά που συσσωρεύουν κίτρινο λίπος, όπως τα βοοειδή και τα πτηνά.

Καθώς τα καροτενοειδή είναι λιποδιαλυτά, η βιολογική προσβασιμότητα των καροτενοειδών εξαρτάται επίσης από την περιεκτικότητα της διατροφής σε λιπίδια, σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Antioxidants.

Για να εμβαθύνει στα πράγματα, η ερευνητική ομάδα στρατολόγησε 200 άτομα ηλικίας 50 έως 70 ετών και ανέλυσε τη συγκέντρωση καροτενίων στο αίμα τους. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν αυτό που η γενική έρευνα φαίνεται ήδη να υποδηλώνει: η κατανάλωση μιας σειράς φρούτων και λαχανικών προστατεύει την καρδιά από ασθένειες.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η συγκέντρωση καροτενίων στο αίμα συμβάλει στη μείωση του αθηρωματικού φορτίου, ιδιαίτερα στις γυναίκες.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και κυρίως σε καροτένια μειώνει τον κίνδυνο να πάσχει κανείς από καρδιαγγειακά νοσήματα», αναφέρουν οι ερευνητές. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Clinical Nutrition.