Πιθανώς γνωρίζετε ότι ο ιδρώτας δεν είναι η μόνη ένδειξη μιας καλής προπόνησης. Ωστόσο, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να ενυδατωθείτε. Γίνεται όμως να ιδρώσετε και όταν είστε μέσα στο νερό;

Κι όμως, ιδρώνετε όταν κολυμπάτε. Μπορεί να μην αισθάνεστε ιδρωμένοι επειδή το νερό σας δροσίζει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δε χάνετε υγρά που πρέπει να αναπληρώσετε.

Μελέτη στο Journal of Science and Medicine in Sport διαπίστωσε ότι οι κολυμβητές έχαναν, κατά μέσο όρο, 200ml ιδρώτα για κάθε 1,5 χιλιόμετρο που κολυμπούσαν.

Διαβάστε επίσης: Κολύμπι: Τα οφέλη για τη σωματική και την ψυχική μας υγεία

Ενώ ο ρυθμός εφίδρωσης μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά γενικά ιδρώνετε στο νερό όσο θα ιδρώνατε και στη στεριά. Αλλά επειδή η θερμοκρασία του νερού μπορεί να είναι πιο χαμηλή από την εξωτερική, και επειδή προφανώς περιβάλλεστε από το υγρό στοιχείο, είναι πιο δύσκολο να το καταλάβετε.

Πώς θα καταλάβετε αν ιδρώνετε ενώ είστε στο νερό

Η μέση θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος είναι γύρω στους 36 με 37ºC. Όταν κάνουμε έντονη δραστηριότητα, η θερμοκρασία του πυρήνα μας αυξάνεται. Καθώς ασκείστε, το σώμα σας προσπαθεί φυσικά να δροσιστεί μέσω του ιδρώτα.

Αν νιώθετε το νερό πιο ζεστό από την αρχική θερμοκρασία που είχε όταν μπήκατε μέσα, αυτό είναι μια ένδειξη ότι η θερμοκρασία του σώματός σας έχει ανέβει.

Όταν αναπνέετε βαριά ή αισθάνεστε λαχανιασμένοι κατά τη διάρκεια της κολύμβησης, είναι ένα σημάδι ότι ο καρδιακός σας ρυθμός είναι αυξημένος και πιθανότατα ιδρώνετε. 

Γιατί είναι σημαντικό να ενυδατώνεστε όταν πάτε για κολύμπι

Η απώλεια υγρών μέσω της εφίδρωσης απαιτεί αναπλήρωση για να μην πάθετε αφυδάτωση. 

Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, επειδή μετακινείστε από μια οριζόντια θέση ενώ κολυμπάτε σε μια κάθετη θέση όταν σταματάτε και στέκεστε, μπορεί να αισθανθείτε τη ζάλη της ορθοστατικής υπότασης. 

Επιπλέον, αν θέλετε να ενισχύσετε την απόδοσή σας και να εξασφαλίσετε τη βέλτιστη λειτουργία των μυών αποφεύγοντας τις κράμπες, η σωστή ενυδάτωση είναι το κλειδί.