Για πολλούς από εμάς, οι διακοπές είναι κάτι πολύτιμο, μια ευκαιρία να εξερευνήσουμε, να χαλαρώσουμε και να περάσουμε χρόνο με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα ενώ έχουν επίσης συνδεθεί με την μακροζωία.

Αλλά όταν μια ονειρική απόδραση δεν είναι τόσο μαγική ή αναζωογονητική ή αξιομνημόνευτη όσο ελπίζατε, μπορεί να αισθανθείτε άσχημα, με το αρνητικό συναίσθημα να επιμένει ακόμα και αφού επιστρέψετε στο σπίτι.

Οι ενοχές που σχετίζονται με τις διακοπές, γνωστές και με τον όρο «vacation guilt», είναι συνηθισμένες, αναφέρουν οι ειδικοί αλλά μπορούν να αποφευχθούν.

Γιατί νιώθουμε ενοχές για τις διακοπές;

Μπορεί να ακούγεται περίεργο να συνδέετε τις ενοχές με τις διακοπές, μια εμπειρία που υποτίθεται ότι είναι ξέγνοιαστη, χαλαρωτική και που συνήθως ανυπομονούμε για αυτήν.

Αυτή η δυναμική δημιουργεί υψηλές προσδοκίες που μπορεί να είναι δύσκολο ή ακόμα και αδύνατο να εκπληρωθούν. Ειδικά εάν οι διακοπές είναι μια αγαπημένη, αλλά σπάνια, εμπειρία που τελικά δεν πήγε τόσο καλά όσο σχεδιάζατε, είναι λογικό να αισθάνεται κανείς ενοχές που δεν τις «αξιοποίησε» στο έπακρο.

Διαβάστε επίσης: Ευεξία: 3 trends για να ζήσετε το καλύτερό σας καλοκαίρι

Η συσχέτιση των διακοπών με ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ενοχές, εάν αυτό τελικά δεν υλοποιηθεί.

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι ταξιδεύουν θέλουν να επιτύχουν ένα από τα τέσσερα πράγματα: χαλάρωση, σύνδεση (με φίλους, οικογένεια ή νέους ανθρώπους), ανασκόπηση και περιπέτεια, σύμφωνα με τον δρ Λορέντζο Νόρις, αναπληρωτή καθηγητή ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στο George Washington School of Medicine & Health Sciences.

Αλλά ο τρόπος που συμβαίνουν αυτά έχει σημασία. Ακόμα κι αν περάσατε ως επί το πλείστον στιγμές χαλάρωσης, θα μπορούσατε να επιστρέψετε στο σπίτι απογοητευμένοι αν δεν ήταν αυτή η πραγματικότητά σας στο 100% του διαθέσιμου χρόνου.

Πώς να τις αντιμετωπίσετε

Μερικές μέθοδοι που μπορείτε να δοκιμάσετε, περιλαμβάνουν:

#Θέστε σαφείς, ρεαλιστικές προσδοκίες

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τις ενοχές αναφορικά με τις διακοπές σας είναι να θέσετε ξεκάθαρες, ρεαλιστικές προσδοκίες πριν φύγετε.

Ανακαλύψτε ακριβώς τι θέλετε να αποκομίσετε και οργανώστε έτσι το ταξίδι σας ώστε να είναι πιο εύκολο να υλοποιήσετε τον στόχο σας.

#Νιώστε την ενοχή αλλά προχωρήστε

Η ενοχή μπορεί να είναι χρήσιμη, μιας και μας ειδοποιεί όταν κάτι δεν πάει καλά, όταν κάτι είναι ακατάλληλο ή αναποτελεσματικό. Ωστόσο είναι σημαντικό να μην εστιάζετε σε αυτήν.

Αντ’αυτού οι ειδικοί προτείνουν να την βιώσετε προκειμένου να λάβετε το μάθημά σας και στην συνέχεια να προχωρήσετε.

#Αναγνωρίστε τα θετικά

Ακόμη κι αν επιστρέψατε απογοητευμένοι, το να εκφράσετε την ευγνωμοσύνη σας για όσα καλά συνέβησαν στις διακοπές σας μπορεί να σας βοηθήσει να μετριάσετε τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να βιώνετε.

Οι πιθανότητες είναι ότι κάτι θετικό σίγουρα συνέβη, επομένως υπάρχει λόγος να είστε χαρούμενοι και ευγνώμονες, ακόμα και για κάτι μικρό όπως η απλή επιστροφή στο σπίτι με ασφάλεια.