Έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή και τα βρίσκουμε σχεδόν σε κάθε πιάτο, δημιουργώντας ανατρεπτικούς συνδυασμούς από το αβοκάντο τοστ μέχρι την μους σοκολάτας με αβοκάντο. Εκτός από γευστικά είναι και ιδιαίτερα θρεπτικά, με έρευνα που έχει δημοσιευθεί στο Journal of the American Heart Association να επισημαίνει ότι η κατανάλωση δύο μερίδων την εβδομάδα έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Είναι γεμάτα διαιτητικές ίνες, ακόρεστα λιπαρά, ιδιαίτερα μονοακόρεστα λιπαρά, που είναι ευεργετικά για πολλές λειτουργίες του οργανισμού και άλλα θρεπτικά συστατικά που έχουν συνδεθεί με την καλή καρδιαγγειακή υγεία. Στα πλαίσια της μελέτης οι ερευνητές εξέτασαν ένα ευρύ φάσμα παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου και τη συνολική διατροφή των συμμετεχόντων.

Διαβάστε επίσης: Πείνα: Γιατί δεν αισθάνεστε χορτάτοι μετά το φαγητό;

Διαπίστωσαν στην συνέχεια ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη που έτρωγαν τουλάχιστον δύο μερίδες αβοκάντο κάθε εβδομάδα είχαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 21% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν.

Και τα οφέλη του δεν σταματούν εκεί, αφού μπορεί να γίνει και «σύμμαχος» στην προσπάθειά μας να χάσουμε τα περιττά κιλά και να μην τα ξαναπάρουμε.

Αβοκάντο (και) για αδυνάτισμα

Ενώ είναι θερμιδικά πυκνά συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση του βάρους, καθώς εντείνουν το αίσθημα κορεσμού. Μια μερίδα αβοκάντο (το ένα τρίτο του φρούτου) παρέχει 9 γραμμάρια λίπους και 4 γραμμάρια φυτικών ινών.

Και τα δύο θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην επιβράδυνση της πέψης, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Journal‌, η οποία βρήκε συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αβοκάντο και του χαμηλότερου ΔΜΣ (δείκτη μάζας σώματος), της περιφέρειας μέσης και του συνολικού βάρους.

Πώς θα το βάλετε στην διατροφή σας

Μερικές απλές και γευστικές επιλογές που μπορείτε να δοκιμάσετε για να το εντάξετε στην διατροφή σας, περιλαμβάνουν:

Στο πρωινό

Μία λεπτή φέτα ψωμί ολικής άλεση, αυγό (τηγανιτό ή βρασμένο), τυρί cottage και αβοκάντο συνθέτουν το ιδανικό πρωινό για να ξεκινήσετε την ημέρα σας δυναμικά και γεμάτοι ενέργεια.

Στην σαλάτα

Μερικές φορές, πρέπει απλώς να επιλέξετε τα κλασικά, γουακαμόλε και σαλάτα. Τι θα γινόταν όμως αν μπορούσατε να συνδυάσετε και τα δύο για ένα τέλειο twist; Δημιουργήστε την δική σας αποδομημένη σαλάτα με αβοκάντο, ντομάτα, κρεμμύδι, σκόρδο και κόλιανδρο, αναμεμειγμένα με λίγη φέτα και βινεγκρέτ.

Στο smoothie

Εάν δεν το έχετε ακόμα δοκιμάσει, έχει φτάσει η στιγμή για να το κάνετε. Το λιπαρό αβοκάντο αποτελεί το μυστικό συστατικό για το πιο απαλό σε υφή και κρεμώδες smoothie. Επειδή έχει ελαφριά γεύση, συνδυάζεται καλά με φρούτα αλλά και λαχανικά της επιλογής σας.

Σαν συνοδευτικό

Μία από τις πιο κλασικές συνταγές που θα το βρούμε είναι στο παραδοσιακό γουακαμόλε. Η πιο απλή του εκδοχή είναι απλώς πολτοποιημένος αβοκάντο με αλάτι και λάιμ που συνοδεύει άψογα πατατάκια τορτίγιας.